Hoe prikt u Meriofert®?

Een injectie Meriofert maakt u zelf klaar, waarna u het middel inspuit in de buikplooi.

  • Bewaarcondities Meriofert 900IE:
    Voor het oplossen:
  • In de koelkast 2 – 8 graden. Niet invriezen!
  • Na het oplossen:
  • Bewaren op kamertemperatuur onder 25 graden. Maximaal 28 dagen.

Voor u begint met de bereiding en toediening van Meriofert 900IE:
Zorg voor een schoon oppervlak en was uw handen.


De oplossing van de injectie met Meriofert 900IE moet worden bereid vlak voordat u klaar bent voor de eerste toediening.


Zet het volgende klaar:

  • Flacon met poeder
  • De naaldenemmer die u van de apotheek heeft meegekregen.
  • Voorgevulde spuit met oplosmiddel
  • 1 wegwerpspuit voor subcutane toediening (in de buikplooi)
  • 1 alcohol doekje

Het klaarmaken van de injectie:

  • Verwijder de dop van de voorgevulde spuit met het oplosmiddel
  • Bevestig de naald voor bereiding met de beschermkap nog op de spuit. Leg de spuit voorzichtig op het schone oppervlak
  • Verwijder de gekleurde plastic dop van de flacon door deze voorzichtig met de duim omhoog te duwen.

Meriofert 900IE oplossen:

  • Pak de spuit, verwijder de beschermdop van de naald en steek de naald door het midden van het rubber, aan de bovenkant van de injectieflacon.
  • Duw de zuiger stevig omlaag om alle oplosmiddel op het poeder te spuiten.
  • Door het toevoegen van het oplosmiddel ontstaat een lichte overdruk in de flacon. Laat daarom de zuiger van de spuit los om deze uit zichzelf omhoog te laten komen, in ongeveer 10 seconden. Hierdoor verdwijnt de overdruk in de flacon.
  • De bereide oplossing niet schudden maar voorzichtig zwenken tot de oplossing helder is. Meestal lost Meriofert onmiddellijk op.

Injectie voorbereiden:

  • Controleer of de oplossing helder, kleurlos en vrij van deeltjes is.
  • Pak één van de meegeleverde wegwerpspuiten inclusief naald en verwijder de beschermdop van de naald.
  • Steek de naald door het rubber aan de bovenkant van de injectieflacon.
  • Duw op de zuiger totdat deze volledig ingedrukt is.
  • Draai de injectieflacon ondersteboven. Zorg ervoor dat de naald zich onder het vloeistof oppervlak bevindt en trek de voorgeschreven dosis Meriofert op in de toedieningsspuit.

BELANGRIJK: Deze injectieflacon bevat medicatie voor meerdere behandelingsdagen. U moet daarom zorgen dat u alleen de hoeveelheid medicatie opzuigt die is voorgeschreven door de arts.

  • Haal de naald uit de injectieflacon. Houd de spuit met de naald naar boven wijzend vast en tik voorzichtig tegen de zijkant van de spuit om eventuele luchtbellen naar boven te laten stijgen.
  • Druk de zuiger langzaam in totdat een druppel vloeistof aan de punt van de naald verschijnt

De injectie:

  • Pak een huidplooi van de buik. Het is niet nodig om de huid eerst te ontsmetten.
  • Neem de spuit en prik snel, loodrecht in de huid. Zorg ervoor dat de hele naald in de huid zit. Druk de spuit in drie á vijf seconden helemaal leeg. Trek daarna de naald loodrecht en snel weer uit de huid.
  • Soms bloedt het een beetje. Dit is niet erg: de Meriofert is er niet uitgebloed. Druk de plaats van de injectie met een watje dicht en plak er zo nodig een pleister op.
  • Soms lekt er een druppeltje vloeistof uit de insteekopening. Dit is niet erg.
  • Indien u een blauw plek heeft gekregen van het injecteren kiest u een andere injectie plaatst totdat de blauw plek weer verdwenen is.
  • De injectiespuit met naald doet u in de naaldenemmer. Een volle emmer klikt u dicht en levert u in bij uw apotheek

Na bereiding kan de oplossing maximaal 28 dagen bewaard worden bij maximaal 25 graden.

Volgende injectie:

Herhaal alle stappen van injectie voorbereiden en de injectie.

Gebruik hiervoor een nieuwe wegwerpspuit. Gebruik de oplossing niet als u merkt dat de oplossing niet helder is.

Indien het flacon leeg is of u heeft niet voldoende medicatie meer over, herhaalt u alle stappen vanaf voor u begint met de bereiding en toediening van Meriofert 900IE.

Injecties alleen via poliklinische apotheek van uw locatie

U kunt alleen bij de poliklinische apotheek van AmsterdamUMC medicatie ophalen en niet bij uw eigen apotheek of een apotheek van een ander ziekenhuis vanwege de overheveling van de fertiliteitshormonen naar het behandelend ziekenhuis. Uw recept wordt door digitaal verstuurd naar de poliklinische apotheek van uw behandellocatie. Dit betekent niet dat uw medicatie klaarstaat. De apotheek zoekt als u zich aanmeldt, uw digitale recept op.

Bent u op locatie VUMC in gebouw Zuid in behandeling?

Dan kunt u alleen bij de poliklinische apotheek VUMC op de Boelelaan terecht. De Poliklinische Apotheek VUMC bevindt zich in het polikliniek gebouw van het VUMC op de Boelelaan. Op de begane grond loopt u rechtdoor langs de receptie naar de apotheek toe. De apotheek is geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur. Check vooraf de openingstijden van hun website. De apotheek heeft op beperkte schaal een kluisservice.

Bent u op locatie AMC in gebouw Q in behandeling?

Dan kunt u alleen bij de poliklinische apotheek AMC terecht. De Poliklinische Apotheek AMC bevindt zich in de hoofdingang. De Poliklinische Apotheek AMC is overdag, avond en in het weekend geopend. Check vooraf de openingstijden van hun website. Voor locatie AMC geldt: voordat er medicatie aan u kan worden geleverd moet u zich hebben ingeschreven bij deze apotheek en moet er een medicijncontrole met uw eigen apotheek hebben plaatsgevonden. Het is niet mogelijke deze medicijncontrole buiten kantoortijden te doen omdat uw eigen apotheek dan gesloten is vandaar dat dit vooraf aan u wordt gevraagd.

Onverwacht te weinig injecties:

Belangrijk: wij raden u aan om uw voorraad injecties nauwgezet te controleren. De afdelingen Voortplantingsgeneeskunde hebben geen injecties op voorraad, ook de spoedeisende hulp vrouwenziekten (SEHV locatie AMC) heeft deze injecties niet. Als u meer injecties nodig heeft, neem dan direct bij voorkeur per mijn dossier contact met ons op. Doe dit op tijd want het is belangrijk dat u zichzelf elke dag rond het zelfde tijdstip prikt; in ieder geval tussen 16.00 en 22.00 uur. Heeft u direct een injectie nodig buiten onze kantooruren, neem dan contact op met de dienstdoende gynaecoloog van het AMC (via de Spoedeisende Hulp Vrouwenziekten, SEHV, tel. 020-5661500). Deze kan een noodrecept verstreken maar alleen binnen de openingstijden van de Poliklinische Apotheek AMC.

Onverwacht hulp nodig met klaarmaken en toedienen buiten kantoortijden

Heeft u direct hulp nodig buiten onze kantooruren, neem dan contact op met de dienstdoende gynaecoloog van locatie AMC (via de Spoedeisende Hulp Vrouwenziekten, SEHV, tel. 020-5661500). Woont u ver van locatie AMC dan is het ook mogelijk om u te laten helpen bij een huisartsenpost in uw omgeving of bij het ziekenhuis dat u verwezen heeft.

Verspilling

Wij werken samen met u en de poliklinische apotheek om verspilling van medicatie tegen te gaan. Hou daarom goed bij hoeveel injecties u nog thuis heeft zodat wij een recept op maat voor u maken. Overgebleven medicatie kan nooit aan andere patiënten worden verstrekt. Wij vragen u om overgebleven medicatie zo lang mogelijk te bewaren; ook als u net zwanger bent. Pas als uw medicatie “over de datum” oftewel verlopen is, lever deze dan ter vernietiging in bij een apotheek. Gooi medicatie nooit bij uw huisvuil.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met afdeling Voortplantingsgeneeskunde op de locatie waar u onder behandeling bent. Neem bij voorkeur contact op via Mijn Dossier. Begin altijd met een nieuw bericht via de knop ‘een bericht verzenden’. Ga niet door in een oude berichtenreeks (chat).