Er is besloten om bij u Plerixafor toe te dienen. In deze folder wordt de werking en manier van toediening uitgelegd.

Werking

Plerixafor is een geneesmiddel dat in combinatie met G-CSF (het groeihormoon voor stamcellen) zorgt voor een toename van het aantal stamcellen in de bloedbaan. Het wordt gegeven aan patiënten bij wie de mobilisatie van de stamcellen met alleen G-CSF niet voldoende op gang komt voor het oogsten van stamcellen.

Plerixafor zorgt ervoor dat stamcellen die normaal in het beenmerg zitten makkelijker loslaten uit het beenmerg en daardoor eenvoudiger van het beenmerg in het bloed terecht komen. De stamcellen kunnen vervolgens geoogst worden op de leukaferese-afdeling.

Toediening

Plerixafor wordt in de vorm van een injectie onder de huid (subcutaan) toegediend in de buik of bovenbeen. Plerixafor wordt tussen de 6 en 11 uur vóór de leukaferese toegediend op de verpleegafdeling in het ziekenhuis. Dit betekent dat u zich om 21.30 uur mag melden op afdeling hematologie. Daar worden de lichamelijke functies gecontroleerd en vervolgens de injectie toegediend.

Na een half uur worden de lichamelijke controles herhaald. Als deze goed zijn dan mag u weer naar huis. De volgende morgen spuit u weer de G-CSF injectie en meldt u zich om 8.00 uur weer op de leukaferese-afdeling. De leukafereseprocedure gaat die dag meteen van start.

Mogelijke bijwerkingen

Sommige patiënten krijgen een plotselinge bloeddrukdaling als ze opstaan (licht in het hoofd/ zwart voor de ogen). Dit gebeurt meestal binnen 1 uur na de toediening van Plerixafor en daarom wordt de bloeddruk dan ook gecontroleerd.

Overige mogelijke bijwerkingen zijn:

Zeer vaak (1 op 10):

Diarree, misselijkheid en roodheid/irritatie op de injectieplaats

Vaak (1 op 100):

Hoofdpijn, duizeligheid, slaapproblemen, last van winderigheid, harde ontlasting, maagproblemen, droge mond, zweten, gewrichtspijn, spier- en botpijnen

Soms (1 op 1000):

Allergische reactie zoals een huiduitslag, zwelling en kortademigheid. Indien dit optreedt dient u contact op te nemen met de afdeling/arts.