U krijgt binnenkort een pijnbehandeling met S-ketamine infuus (ook wel Esketamine of Ketanest genoemd). Voor deze behandeling verblijft u een aantal uur op de dagbehandeling van het pijncentrum van het Amsterdam UMC locatie VUmc. In deze folder leest u hoe de behandeling verloopt. U hebt toestemming gegeven nadat uw behandelend arts de behandeling met u heeft besproken evenals de voor – en nadelen. Het is goed om te bedenken dat uw situatie anders kan zijn dan wij hier beschrijven.
Wat is een S-ketamine- infuustherapie?
S-ketamine is een geneesmiddel dat de prikkelbaarheid van het pijnsysteem vermindert.
Dit medicijn heeft een gunstig effect op de kwaliteit van leven bij patiënten met chronische pijn. Bij de helft van de patienten zien we de pijn zelfs voor langere tijd afnemen. Of dit bij u ook het geval zal zijn, kunnen we helaas niet van tevoren voorspellen.
Het uiteindelijke resultaat van deze behandeling is niet altijd direct merkbaar. Soms merkt u er pas iets van na enkele weken. Zo nodig kan de behandeling worden herhaald. Dit bespreekt de pijnspecialist dan met u.
Voorbereiding
Belangrijk om te melden:
- Als u zwanger bent, is een behandeling met S-ketamine-infuus niet geschikt voor u. Meldt daarom een (mogelijke) zwangerschap altijd bij uw arts of aan het pijnbehandelcentrum.
- Hoge bloeddruk en andere ziektes zijn belangrijk te vermelden en zullen iom de arts of uw verpleegkundige worden bekeken.
- Heeft u op de dag van de behandeling koorts? Dan kan de behandeling niet doorgaan. Neem in dat geval contact op met de poli.
- U mag na de behandeling niet zelf autorijden. Zorg er dus voor dat iemand u na de behandeling naar huis kan brengen.
Uw afspraak
- U ontvangt een afspraakbevestiging voor uw behandeling in het Pijncentrum. Polikliniek receptie G, op de begane grond. Wij verwachten u om 8 uur.
- U mag tijdens uw verblijf een begeleider meenemen.
- Afspraken annuleren of afzeggen kunt u op werkdagen bellen met het pijnbehandelcentrum. Het telefoonnummer staat onderaan deze folder.
Wij raden u aan op de dag van de behandeling:
- Gewoon te ontbijten.
- Geen sieraden en make-up te dragen. Liefst de ringen af te doen in verband met het infuus.
- Geen contant geld of waardevolle spullen mee te nemen.
- Iets ter ontspanning mee te nemen: boek, tijdschrift of tablet (er is WiFi)
- Uw medicijnen kunt u blijven gebruiken. Wilt u deze wel meenemen naar het Pijncentrum? Ook eventuele bloedverdunners mag u gewoon innemen.
- Gemakkelijk zittende kleding te dragen.
Behandeling
Na het melden op receptie G krijgt u een infuus op de afdeling Preoperatieve Screening.
Daarna gaat u naar de pijnbehandelkamer poli G3, daar wordt u aangesloten op het S-ketamine infuus via een pomp, de dosering kan in de loop van de tijd worden bijgesteld.
Gedurende de behandeling ligt of zit u op een bed. U hoeft niet te blijven liggen.
U mag eten en drinken (koffie/thee automaat aanwezig).
Een eenvoudige lunch wordt u aangeboden. Helaas kunnen wij niet aan dieet wensen voldoen.
U mag zelf eten en drinken meenemen.
De behandeling duurt ongeveer7 uur, daarna wordt de pomp gestopt en het infuus verwijderd.
Mogelijke bijwerkingen:
In sommige gevallen kan na het inbrengen van het infuus irritatie van de bloedvaten ontstaan (flebitis). Als hier sprake van is, wordt een nieuwe infuusnaald ingebracht.
Andere bijwerkingen kunnen zijn: dubbelzien, dronken gevoel, slaperigheid, misselijkheid en braken, angstgevoelens, hallucinaties, snelle hartslag en hoge bloeddruk, benauwdheid, duizeligheid, meer speekselvorming, leverenzymstoornissen en de kans dat u wat vaker moeten plassen.
De bijwerkingen zijn vaak afhankelijk van de dosis. De bijwerkingen trekken weg nadat het middel gestopt is
Bij misselijkheid en braken kunnen we u eventueel medicijnen geven om dit tegen te gaan. Soms is het nodig om de dosering van S-ketamine aan te passen of de behandeling te onderbreken.
Einde behandeling/naar huis
- Na het verwijderen van het infuus blijft u nog even op de afdeling. Zo weten we zeker dat het goed met u gaat. U mag pas naar huis als u zich weer goed voelt. Meestal is dat tussen de 30-60 minuten.
- Nogmaals: u mag niet zelf naar huis rijden.
- Uw controleafspraak bij uw anesthesioloog/pijnbehandelaar/verpleegkundig specialist is telefonisch zes weken na uw behandeling.
Contact:
Pijnbehandelcentrum: Maandag-vrijdag van 9-16 uur 020 4441102.
Buiten kantoortijden alleen bij problemen: via 020-4444444 vragen naar dienstdoende arts-assistent anesthesiologie.