Folder met leefregels voor thuis na het krijgen van een PICO-pleister.

Wat doet een PICO-pleister?

Een PICO-pleister zorgt voor afzuiging die bekend staat als negatieve druktherapie, waarmee overtollig vocht uit de wond wordt getrokken. Hiermee wordt voorkomen dat de wond vuil wordt, om uiteindelijk de genezing te bevorderen.

Het PICO-systeem bestaat uit een negatieve druk pomp die is aangesloten op een absorberend wondverband met een zachte kleeflaag. Het verband wordt aangebracht op de wond. Wanneer de pomp wordt ingeschakeld, wordt lucht aan het wondverband onttrokken, waarna overtollig wondvocht in het verband wordt opgenomen. Er ontstaat een vacuüm. Het wondverband helpt voorkomen dat bacteriën in de wond komen. Het kan ook de doorbloeding naar de wond verbeteren, waardoor de wond beter kan genezen. De negatieve druk pomp werkt op batterijen.

Leefregels/adviezen

Een korte douche is toegestaan. De pomp moet echter eerst worden losgekoppeld en op een veilige plek worden geplaatst waar deze niet nat kan worden. Het wondverband mag niet worden blootgesteld aan een directe waterstraal of worden ondergedompeld in water. Zorg ervoor dat het uiteinde van de slang die aan het wondverband is bevestigd naar beneden is gericht, zodat er geen water in kan komen.

U kunt de PICO-pomp meedragen in uw zak of waar het voor u het meest comfortabel is, rekening houdend met de grootte en de locatie van de wond.

Hoe weet ik of de PICO-pleister werkt?

Als de PICO-pomp correct werkt, knippert het groene ‘OK’ lampje, zie afbeelding hieronder. Er kan incidenteel een geluid van de pomp hoorbaar zijn terwijl de onderdruk wordt gehandhaafd, dit is normaal.

Wat als de PICO-pomp waarschuwt?

Vacuüm lek

Het oranje ‘vacuümlek’ lampje knippert als er een groot luchtlek is gedetecteerd.

Controleer of het wondverband niet omhoog is gekomen en strijk de buitenkant van uw wondverband glad met uw handen. Controleer of de slangen goed in elkaar zijn vastgedraaid.

Verband vol

Het oranje ‘verband vol’ lampje knippert als het wondverband is verzadigd of als het filter verstopt is. Controleer het verband, verwijder de pleister en controleer uw wond.

Wanneer mag de PICO-pleister verwijderd worden?

De pleister mag 5 tot 7 dagen na de operatie of ingreep worden verwijderd.

Hoe verwijdert u een PICO-pleister?

  1. Stop de pomp door op de oranje knop te drukken.
  2. Verwijder de pomp van het buisje door de, aan de bovenkant van de pomp zittende, connector los te draaien.
  3. Verwijder de pleister door voorzichtig de doorzichtige randjes los te maken van de huid. Verwijder de pleister in een rustige beweging, trek vooral niet te hard.
  4. Verwijder de batterijen, de pomp mag worden weggegooid.

Als één van onderstaande verschijnselen zich voordoen adviseren wij u contact op te nemen met de afdeling

  • -U merkt een grote verandering in de kleur of hoeveelheid vocht in het wondverband.
  • -Als u ziet dat het wondverband zich snel vult met bloed.
  • -Als uw wond er roder uit ziet dan normaal of ruikt.
  • -Als de huid rondom uw wond er rood of geïrriteerd uit ziet.
  • -Aanhoudende of toenemende pijn die niet verdwijnt na het innemen van pijnstilling.
  • -Koorts hoger dan 38.5 °C.

Vragen of problemen na ontslag

De eerste 48 uur na ontslag kunt u bij opname -gerelateerde problemen tijdens de kantooruren contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, telefoonnummer 020 566 2714.

In de avond/nachturen of in het weekend kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling Vaatchirurgie, telefoonnummer: 020 566 8906 of met de spoedeisende hulp, telefoonnummer: 020 566 3333.