Amsterdam UMC staat internationaal bekend om de jarenlange expertise in genderincongruentie. Als kenniscentrum leiden we nieuwe zorgverleners op en doen we onderzoek, bijvoorbeeld naar de effecten en bijwerkingen van behandelingen. Zo wordt onze transgenderzorg steeds vernieuwd met de laatste inzichten. We delen kennis met artsen in opleiding en collega’s overal in de wereld.
Genderincongruentie is een term die staat voor het diepgevoelde ‘weten’ dat je geboortegeslacht en genderidentiteit niet overeenkomen. U bent geboren als man of vrouw, maar ervaart dat anders.
Genderincongruentie gaat vaak samen met de wens om van een ander geslacht te willen zijn. Maar soms ook met de wens om mens te zijn zónder ingedeeld te worden als man of vrouw. Het kan ook dat u zich de ene dag mannelijk voelt en de andere dag vrouwelijk.
Genderincongruentie is geen ziekte. Toch hebben we soms ‘ziekenhuistermen’ nodig om het zorgtraject te beschrijven. Dus ook al bent u kerngezond, toch spreken we bijvoorbeeld van ‘patiënt’ en ‘diagnose’.
Bij het KZcG krijgt u te maken met het Genderteam. Wie of wat is het Genderteam? Daarover leest u meer op onderstaande pagina.
Het kabinet geeft een mogelijkheid voor het aanvragen van een financiële tegemoetkoming voor transgender en intersekse personen die onder de oude Transgenderwet vallen (1985-2014).
Waarom?
De oude Transgenderwet (1985-2014) stelde een aantal voorwaarden aan de wijziging van het geregistreerd geslacht. Zo moest het lichaam zo ver als mogelijk aangepast zijn aan het gewenste geslacht. Ook mocht de persoon niet meer in staat zijn ooit nog kinderen te kunnen verwekken of te baren. Een geslachtsaanpassende operatie was hiervoor een voorwaarde. Dit heeft veel leed veroorzaakt bij transgender- en intersekse personen. Daarom geeft het kabinet een mogelijkheid voor het aanvragen van een financiële tegemoetkoming.
Vanaf 2014 geldt een geslachtsaanpassende operatie niet meer als voorwaarde voor een wijziging van het geregistreerd geslacht.
Voor wie?
De tegemoetkoming kan worden aangevraagd als u vóór 1 juli 2014:
- uw geslacht in uw geboorteakte hebt gewijzigd;
- een nieuwe geboorteakte kreeg met de nieuwe geslachtsregistratie;
- startte met uw transitie en voor 1 juli 2016 de vermelding van het geslacht in uw geboorteakte wijzigde;
- of startte met uw transitie en voor 1 juli 2016 een nieuwe geboorteakte kreeg met een nieuwe geslachtsregistratie.
Hoogte tegemoetkoming
De tegemoetkoming is eenmalig €5.000 . Dit bedrag is belastingvrij.
Aanvragen tegemoetkoming
U kunt deze tegemoetkoming van 18 oktober 2021 tot en met 18 oktober 2023 aanvragen. U vraagt de Tegemoetkoming wet wijziging geregistreerd geslacht aan bij DUS-I (Dienst Uitvoering Subsidies aan Instellingen). Klik hier voor het aanvraagformulier.
het KZcG brengt een 3-maandelijkse nieuwsbrief uit met allerlei feiten en weetjes over wie wij zijn en welke zorg we aanbieden.
Maar ook over mogelijke veranderingen binnen onze zorg. Mooie wetenschappelijke artikelen die zijn uitgebracht of actualiteiten die op dat moment spelen.
Nieuwsgierig? Schrijf je dan nu in door een mail te sturen naar nieuwsbrief-KZcG@amsterdamumc.nl