U wordt binnenkort opgenomen op de klinische afdeling, 3B in verband met een behandeling met een radioactieve stof. In deze folder wordt een aantal leefregels beschreven die gebaseerd zijn op richtlijnen vastgesteld door de overheid. Deze regels zijn opgesteld om de stralingsbelasting voor de omgeving zo laag mogelijk te houden.
Op de afdeling krijgt u een eigen kamer met douche en toilet. Deze kamer mag u tijdens de opname niet verlaten. Op de kamer zijn Ipad, radio en een telefoon aanwezig. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Daarnaast is er een koelkast aanwezig. Tijdens uw opname mag u geen bezoek ontvangen. Wel kunt u 24 uur per dag telefonisch contact houden met familie en kennissen. Ook met de verpleging van de klinische afdeling verloopt het contact telefonisch. In de kamer mag niet worden gerookt. In de kamer is WIFI aanwezig. Wanneer u uw laptop of smartphone wilt meenemen kan dit.
U krijgt van de verpleegkundige kleding (nachtgoed en slofjes), zeep, handdoeken, een kam en een tandenborstel. U mag eigen kleding dragen tijdens uw verblijf maar die moet u dan wel aan het eind van de opname achterlaten in verband met een eventuele radioactieve besmetting. Voor brillen, contactlenzen en gehoorapparaten wordt een uitzondering gemaakt. U mag geen sieraden meenemen. De kleding die u na ontslag weer aantrekt, kunt u opbergen in een locker buiten de kamer. Indien u zelf boeken of tijdschriften meeneemt, dient u deze achter te laten bij uw ontslag.
U wordt geadviseerd uw thuis medicatie afgepast mee te nemen.
Op de therapiekamers geldt een aantal regels:
Maaltijden
U krijgt uw maaltijden en dranken via een sluis/halletje. Telefonisch wordt gevraagd wat u wilt drinken. U pakt de maaltijd of consumptie uit de sluis nadat de verpleeg- kundige u gewaarschuwd heeft via de intercom. Klop altijd even op de deur voordat u deze opendoet om er zeker van te zijn dat er niemand in de sluis aanwezig is. U dient aan de tafel te eten. Restafval van de maaltijd gooit u na de maaltijd weg in de pedaalemmer in de sluis. Water en jus d’orange zijn op uw kamer aanwezig. Tijdens de opname is het namelijk belangrijk om goed te drinken om de overtollige radioactieve stoffen kwijt te raken. Wij adviseren patiënten met schildklierkanker om zelf zure zuurtjes mee te nemen.
Toiletbezoek
Dames èn heren moeten zittend urineren en zichzelf afvegen met toiletpapier. Ontlastingsresten in het toilet verwijdert u met de borstel. Toiletpapier mag door het toilet worden gespoeld. Papieren handdoekjes en maandverband mag u niet door het toilet spoelen. U wordt verzocht na de stoelgang altijd twee keerdoor te spoelen, en voor de nacht nog eenmaal extra. Na het toiletbezoek moet u altijd uw handen wassen.
Douchen
Als u één nacht wordt opgenomen, mag u na de ontslagmeting douchen. Als u meerdere nachten wordt opgenomen, mag u dagelijks douchen. Tijdens het douchen mag u niet urineren. U mag uw haar wassen indien u dit wenst. Na het douchen moet u zich afdrogen in de badkamer en de wc-bril met toiletpapier drogen. Uw voeten droogt u af buiten de badkamer op de absorberende mat en daarna trekt u uw slofjes weer aan. Als u klaar bent, vouwt u de absorberende mat op en legt hem op de badkamerstoel. De gebruikte handdoeken altijd in de badkamer uithangen om te drogen.
Overige
De slofjes doet u uit als u de badkamer betreedt om te douchen. Bij toiletgang hoeft u de slofjes alleen maar uit te trekken als de bad- kamervloer nat is. Ook als u op bed gaat liggen, trekt u de slofjes uit. Haren kammen mag alleen in de badkamer. Na het kammen verwijdert u de haren uit de kam en gooit deze weg in de prullenbak. Als u misselijk bent geworden en heeft gebraakt, mag u dit niet opruimen. U moet dan een absorberende mat over het braaksel leggen en de verpleegkundige waarschuwen via de telefoon. Wilt u het verplegingsoproepsysteem (de rode noodbel) alleen gebruiken in noodgevallen?
Ontslag
Voor de ontslagmeting vraagt de verpleegkundige u via de intercom/telefoon naar het toilet te gaan en daarna de kamer te verlaten. In de sluis liggen dan papieren sloffen voor u klaar die u moet aantrekken. Na het meten hoort u of u naar huis mag. Wanneer u naar huis mag, legt de verpleegkundige uw kleding klaar in de sluis. U gaat douchen en trekt daarna in de sluis uw kleding aan en verlaat de afdeling. Deze regels lijken erg veel om allemaal te onthouden, maar op de afdeling wijst een en ander zich vanzelf. Daarnaast zal de verpleegkundige u bij opname deze regels nogmaals uitleggen.
Mocht u na de opname een vliegreis gaan maken vraag de arts dan om een vliegbrief.
Vragen
Indien u nog vragen heeft, kunt u telefonisch contact opnemen met de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde tijdens kantooruren; telefoon (020) 444 4200.