U wordt binnenkort geopereerd in Medical Parc te Bosch & Duin. We leggen u in deze folder uit wat u kunt verwachten. Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Voor informatie over de ingreep verwijzen we naar de beschikbare informatie op website:

https://www.amc.nl/web/specialismen/genderdysforie/trans-gender/hysterectomie-verwijderen-baarmoeder.htm

https://genderaid.org/nl/masculiniserend/info/hysterectomie-verwijderen-baarmoeder

Wie voert de operatie uit

De operatie wordt uitgevoerd door de gynaecoloog van het genderteam in Amsterdam UMC.

Datum en tijdstip operatie

De voorlopige datum van operatie is met u besproken. Enkele dagen voor de operatie nemen wij telefonisch contact met u ter bevestiging van de operatiedatum en om u te informeren over het tijdstip waarop u in Bosch & Duin verwacht wordt.

Nuchter zijn

De algemene regel voor het nuchter zijn, is dat u niets meer mag eten vanaf 6 uur voor uw opname. U mag wel nog water of thee (zonder melk) drinken tot 2 uur voor de ingreep. Een klein slokje water om medicijnen in te nemen of om uw tanden te poetsen mag wel.

Wat wordt er van u verwacht voor de operatie

  • Draag geen sieraden, dit in verband met de hygiëne. Ook piercings moeten uit. Geadviseerd wordt om waardevolle spullen (zoals sieraden) thuis te laten. Medical Parc niet aansprakelijk voor verlies en/of beschadiging van uw spullen.
  • Verwijder make-up en nagellak. Gebruik geen bodylotion.
  • Als uw bloed verdunnende medicijnen bent gaan gebruiken na uw laatste polibezoek dan willen we dit graag weten. Hier moeten we mogelijk wat in aanpassen voor uw veiligheid.
  • Gebruik uw eigen medicatie op de dag van de operatie, tenzij u iets anders afspreekt met uw arts of anesthesist.
  • Niet roken: Wij raden u aan 1 dag voor de operatie niet meer te roken en het liefst helemaal te stoppen met roken in verband met de wondgenezing. Ademhalingswegen van een roker zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontstekingen. Bovendien kan hoesten na de operatie erg pijnlijk zijn.

Wat u moet meenemen

  • Eigen medicatie (ook evt. een astma-inhalator) in originele verpakking
  • Gemakkelijke kleren en schoenen of pantoffels
  • Kussens o.i.d. ter ondersteuning bij terugreis
  • Doosje voor contactlenzen
  • Een bril voor na de operatie als u normaal contactlenzen draagt
  • Eventueel een boek, tijdschrift of tablet

Op de dag van operatie

  • Bent u nuchter (u heeft vanaf 6 uur voor de operatie niets meer gegeten en de laatste 2 uur ook niets meer gedronken).
  • Meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij Medical Parc, Biltseweg 14 te Bosch & Duin.
  • Wordt u geïnformeerd en begeleid door de medewerkers van Medical Parc en uw behandelend arts van het AMC.

Begeleiding

  • Er mag één begeleider met u mee komen de kliniek in. Deze kan wachten in de wachtkamer.
  • Bent u minderjarig, dan mag de begeleider mee tot in de voorbereidingsruimte.
  • Uw begeleider moet een telefoonnummer achterlaten bij de verpleging. Hij of zij wordt dan gebeld zodra u na de operatie weer opgehaald kunt worden.

Voorafgaand aan de operatie

Voordat u geopereerd wordt, krijgt u al een pijnstiller. Dit noemen wij ‘premedicatie’. Wij doen dit omdat de pijnstillers die we misschien na de operatie moeten geven, dan sneller werken.

Anesthesie (verdoving)

Met de anesthesist is besproken welk soort anesthesie wordt toegepast tijdens de operatie. Bij een kijkoperatie wordt er altijd volledige narcose toegepast.

Wat er gebeurt na de operatie

Na de operatie komt u terug in de recovery (uitslaapkamer). Uw vitale functies, zoals bloeddruk en pols, meten we heel regelmatig, zodat we zeker weten dat het goed met u gaat. Als u voldoende wakker bent geworden, brengen we u weer naar de verpleegafdeling.

U overnacht op de verpleegafdeling. De volgende ochtend kun u in principe om 8u30 worden opgehaald.

Indien u zich niet goed genoeg voelt om naar huis te gaan of de pijnklachten niet onder controle zijn, zou het kunnen dat we voor een verlengde opname naar Amsterdam UMC, locatie VUmc moeten overplaatsen.

Terugreis

In overleg met uw behandelend specialist wordt bepaald wanneer u naar huis mag. Wij helpen u om comfortabel en veilig in de auto te komen. Het is niet toegestaan om alleen naar huis te reizen. Als u met eigen auto naar de kliniek komt, mag u niet zelf terugrijden. De ervaring heeft geleerd dat deelname aan het verkeer na behandeling veelal een te zware belasting is. U bent verzekeringstechnisch niet gedekt bij ongevallen.

Ook als u met de taxi reist moet u zich naar huis laten begeleiden, de taxichauffeur alleen is niet genoeg. Terugreizen met openbaarvervoer is niet toegestaan uit veiligheidsoverwegingen.

Opvang thuis

Ook al kunt u veilig mobiliseren, u bent in het begin toch minder fit en mobiel. Zorg er dus voor dat iemand u thuis goed kan ondersteunen. Zeker de eerste 24 uur is dit van belang. Ook kan het raadzaam zijn om te zorgen dat u voor de eerste dagen al boodschappen in huis heeft of andere maatregelen heeft getroffen (via familie/buren).

Eenmaal thuis

Nadat u Medical Parc heeft verlaten valt u weer volledig onder de zorg van het genderteam van Amsterdam UMC, locatie VUmc.

U kunt na ontslag nog pijnklachten hebben; vooral een gevoelige onderbuik en/of van de hechtingen in de buik die een trekkend gevoel kunnen geven. Ook kan het zijn dat u last heeft van koolzuurgas wat tijdens de operatie is gebruikt om de buik op te blazen. Dit gas, prikkelt het middenrif wat schouderpijn kan veroorzaken. Het koolzuurgas wordt vrij snel via het bloed naar de longen getransporteerd en verlaat daar het lichaam. Eventueel mag u hiervoor tot 4 x per dag 1000 mg Paracetamol gebruiken. Indien de pijn aanhoudt of toeneemt, adviseren wij u contact op te nemen met de afdeling.

U kunt de eerste weken na de ingreep last hebben van bloedverlies en/ of bruinachtige afscheiding. Als dit meer is dan bij ontslag, neemt u dan contact op met de afdeling.

Zolang u last heeft van bloedverlies of bruinige afscheiding adviseren wij u geen bad te nemen of te gaan zwemmen. Douchen mag wel.

Wij adviseren u niets vaginaal in te brengen tot 6 weken na de operatie.

Werkzaamheden en activiteiten mag u in principe na twee weken hervatten. We adviseren de eerste 6 weken zwaar lichamelijk inspanning en sporten te vermijden Het is belangrijk goed naar uw eigen lichaam te luisteren. U voelt zelf het beste wat u wel en niet kunt.

De hechtingen kunt u na 1 week bij de huisarts laten verwijderen.

Wij adviseren u direct contact met ons op te nemen in geval van:

  • aanhoudend of toenemend bloedverlies (meer dan bij ontslag) en/of helderrood bloedverlies
  • aanhoudende of toenemende pijn
  • hevig braken
  • temperatuursverhoging boven de 38,5 °C

Heeft u vragen of problemen na ontslag?

Wij hebben liever dat u contact opneemt met het ziekenhuis binnen kantooruren, in plaats van met uw eigen huisarts. U kunt bij vragen of problemen na ontslag welke zijn gerelateerd aan datgene waar u voor opgenomen bent geweest contact opnemen met:

Van ma t/m vrijdag 8:00 – 16:30 kunt u de arts gynaecologie bereiken op: 0615521665

Of de genderpoli op: 020-4440542

Buiten werktijden (avond/nacht/weekend) kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp van VUmc : 020 444 3636

Nacontrole

U ontvangt een nacontrole afspraak in AUMC, in veel gevallen zal dit een bel of video afspraak zijn 5 weken na de ingreep. Indien u klachten heeft, of vragen die u fysiek wilt bespreken kan de nacontrole worden omgezet in een fysieke afspraak in het ziekenhuis.

Risico

Een operatie is nooit geheel zonder risico.

  • Indien er in een uitzonderlijke situatie sprake is van een spoedsituatie (bijvoorbeeld reanimatie of ernstige bloeding), dan heeft Medical parc een overeenkomst met nabijgelegen ziekenhuizen voor eventuele spoedopname.
  • Indien onverhoopt op de terugreis een complicatie optreedt belt u 112.

Uitwisseling van uw gegevens tussen Amsterdam UMC en Medical Parc

Ten behoeve van uw operatie in Medical Parc worden uw persoonlijke en medische gegevens vanuit AUMC gedeeld met Medical Parc. Gegevens van de operatie en uw verblijf bij Medical Parc worden hun verstuurd naar het Amsterdam UMC, zodat uw dossier in het Amsterdam UMC compleet blijft.

Wanneer u uw medische dossier bij Amsterdam UMC wilt inzien, dan kan dat via mijndossier.

Als u niet kunt komen

Bij bijzonderheden of als u niet kunt komen, vragen wij u om ons zo snel mogelijk tijdens kantooruren te bellen met de operatie planning van de genderpoli: 020-444 2310 (werkdagen 09.00-10.30) of het algemene nummer van de gender poli: 020-4440542

Indien u kort voor de operatie problemen ervaart verzoeken wij u contact op te nemen met Medical Parc via 088 8910089.

Klachtenregeling

Bent u onverhoopt ontevreden over uw behandeling en/of uw verblijf, bespreek dit dan allereerst met de betrokkene(n) op de afdeling. Ontevredenheid meteen bespreken bespaart veel ergernis.

Kunt u uw ontevredenheid, om welke reden dan ook, niet bespreken met de betrokkene(n), dan helpt de klachtenfunctionaris u graag verder. In dat geval kunt u de klachtenfunctionaris van Amsterdam UMC benaderen. Vragen en klachten - Amsterdam UMC

Contactgegevens

Medical Parc

Biltseweg 14

3735 ME Bosch en Duin

Parkeren

  • Gratis parkeren is mogelijk op het terrein van Medical parc

Wij hopen u met deze folder voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u toch nog vragen hebben, dan kunt u bellen met de Gender poli : 020-4440542. We wensen u veel succes en sterkte met uw operatie.