U heeft met uw arts een gynaecologische operatie besproken welke uitgevoerd zal worden door een gynaecoloog van het Amsterdam UMC op de buitenlocatie in het Boerhaave Medisch Centrum. In deze informatiebrief kunt u lezen hoe een en ander zal verlopen en wat u kunt verwachten.

De gang van zaken

Nadat u met uw behandelaar de operatie heeft doorgenomen en u hiertoe heeft besloten, wordt u op de wachtlijst voor de ingreep geplaatst. De operatieplanner neemt contact met u op voor een mogelijke datum.

Een operatie in het Boerhaave Medisch Centrum wordt onder algehele narcose uitgevoerd. Vooraf vindt er door een arts die de narcose geeft (anesthesioloog) vooronderzoek plaats via de poli preoperatieve screening (pre assessment). Dit bestaat uit een telefonisch of poliklinisch consult. Eventueel wordt er een algemeen lichamelijk onderzoek verricht, soms aangevuld met bloedonderzoek, een longfoto, of een hartfilmpje (ECG). De anesthesioloog bespreekt met u de narcose. Pas nadat u bij de anesthesioloog bent geweest, kan de operatie daadwerkelijk worden ingepland. De meeste operaties worden op een woensdag ingepland.

Rondom de operatie

U volgt de instructies van de anesthesist over nuchter zijn en eventuele medicatieinname.

Op de dag van de ingreep meldt u zich op het afgesproken tijdstip in het Boerhaave

Medisch Centrum. Na opname door de verpleegkundige, ziet u de gynaecoloog en/of gynaecoloog in opleiding om nog eventuele vragen te bespreken.

Hierna wordt u naar de operatiekamer gebracht. Daar wordt u gevraagd om op de operatietafel te gaan liggen. Vervolgens worden de afspraken rond de operatie kort doorgenomen in uw aanwezigheid, door de arts die u gaat opereren, de anesthesioloog en de operatieassistent. U krijgt een infuus, meestal aan de bovenkant van de linkerhand. Via dit infuus krijgt u de narcosemiddelen en vocht toegediend. U valt in slaap en merkt niets meer tot u na de operatie wakker wordt in de uitslaapkamer. Na de operatie blijft u enige tijd op de uitslaapkamer, waarna u weer naar de afdeling wordt gebracht.

U kunt kortdurend keelpijn hebben als gevolg van het buisje dat onder narcose werd ingebracht om u te beademen. U kunt wat misselijk zijn en het kan zijn dat u moet overgeven. Het infuus blijft aanwezig tot de misselijkheid verdwenen is en u zelf voldoende drinkt. Meestal verwijdert de verpleegkundige het infuus vlak voor u naar huis gaat. Voor pijn en misselijkheid na de operatie krijgt u medicijnen. Thuis kunt u vier keer per dag 1000mg paracetamol (= vier keer per dag 2 tabletten paracetamol van 500mg) innemen. Mocht dit niet afdoende zijn, kunt u hierbij nog extra Naproxen gebruiken (bv Aleeve feminax). Houd hierbij de bijsluiter aan voor de dosering.

Na de ingreep komt de gynaecoloog die u geopereerd heeft, bij u langs om te vertellen

hoe de operatie is gegaan en om u instructies te geven over leefregels na de ingreep. Hierover krijgt u ook een folder meer. Afhankelijk van het soort ingreep en het advies van de anesthesist mag u dezelfde dag naar huis. Zorg ervoor dat iemand u naar huis kan brengen en dat u de eerste nacht na de ingreep niet alleen thuis bent. Mocht het toch medisch noodzakelijk zijn om opgenomen te blijven, wordt u overgeplaatst naar het Amsterdam UMC, locatie AMC.

Nacontrole

De gynaecoloog die u geopereerd heeft, maakt in veel gevallen na twee weken een telefonische afspraak met u om te horen hoe het met u gaat. Eventueel bespreekt hij of zij het onderzoek met u naar het weefsel dat tijdens de operatie is weggenomen. Afhankelijk van uw operatie en uw klachten plannen we in overleg met u na 4 tot 8 weken een poliklinische nacontrole in. Deze vindt plaats op locatie AMC. Na de meeste operaties is geen fysieke nacontrole noodzakelijk.

Bij klachten

Indien u de eerste twee weken na uw ontslag klachten heeft als aanhoudende hevige

buikpijn, koorts vanaf 38⁰C rectaal of hevig bloedverlies (meer dan een normale

menstruatie) of andere zorgen heeft, kunt u contact opnemen met:

  • polikliniek Verloskunde & gynaecologie via T (020) 5663400
  • de Spoedeisende Eerste Hulp voor Vrouwen (SEH-V) Amsterdam UMC, locatie AMC (buiten kantoortijden of in geval van spoed) T (020) 5661500; geef dan aan dat u geopereerd bent.

En dan nog even dit

Indien u de opererend gynaecoloog graag voor de ingreep wil spreken, kunt u dit aanvragen via de polikliniek verloskunde & gynaecologie. Er kan dan een telefonische of poliklinische afspraak

gepland worden.

De gynaecologen die u opereren, werken zowel in het elektronisch patiëntendossier (EPD) van het Amsterdam UMC als in het EPD van het Boerhaave Medisch Centrum. In het systeem van het Boerhaave Medisch Centrum worden uw operatiegegevens geregistreerd, hiervoor moet u altijd toestemming geven als u met uw behandelaar besluit tot een operatie in het Boerhaave Medisch Centrum.

Adresgegevens Boerhaave Medisch Centrum

Boerhaave Medisch Centrum

Dintelstraat 60

1078 VV Amsterdam