Binnenkort ondergaat u een allergologisch onderzoek om na te gaan of u allergisch bent en zo ja, waarvoor.
Vragen?
Stuur in bericht via “Mijn Dossier Amsterdam UMC” app
Bij spoed Kunt u bellen naar (020) 566 7792 (ma-vr 08.30 -16.15 uur)
Voorbereiding
- Staak het gebruik van antihistaminica (pillen tegen jeuk of hooikoorts) vanaf drie dagen voor het onderzoek.
- Gebruik vanaf een week voor het onderzoek geen corticosteroïdhoudende crèmes of zalven op de rug en onderarmen.
- Twee weken vóór het onderzoek mag de rug niet blootgesteld worden aan zon of zonnebank.
- Waarschuw de polikliniek Allergologie/arbeidsdermatologie (telefoon (020) 566 7792) wanneer u in de week vóór het onderzoek Prednison®, Dexamethason®, Neoral® of andere afweeronderdrukkende medicijnen moet innemen, ongeacht de aandoening. Inname van de genoemde medicijnen kan het testresultaat namelijk beïnvloeden.
- Wilt u op de eerste dag van het onderzoek de cosmetica, toiletartikelen, medicijnen en andere mogelijk klachten uitlokkende stoffen die u gebruikt of gebruikte tijdens het ontstaan van de huidklachten meenemen?
- Eet voorafgaand aan het onderzoek zoals u gewend bent.
- Bent u (mogelijk) zwanger, meld dit dan voor aanvang van het onderzoek.
- Patiënten met een behaarde rug worden verzocht de rug een week voor het onderzoek te scheren.
Het onderzoek
Voorafgaand aan het onderzoek heeft u ongeveer 2 weken van tevoren een telefonische intake met de arts. In dit gesprek zal de arts u vragen naar contacten met stoffen en omstandigheden die mogelijk belangrijk zijn voor uw klachten. Op basis daarvan wordt het allergologisch onderzoek verricht. Er zijn verschillende soorten allergologisch onderzoek:
- Plakproeven (epicutaan allergologisch onderzoek)
- Priktests (intracutaan allergologisch onderzoek)
Plakproeven (epicutaan allergologisch onderzoek)
In de testweek worden de pleisters met de stoffen die getest en gaan worden op uw rug geplakt. De volgende stoffen worden gebruikt:
- Stoffen uit de zogenaamde Europese standaardreeks, waarin de meest voorkomende 'contactallergenen' (stoffen die een allergie kunnen veroorzaken bij contact met de huid) aanwezig zijn; deze stoffen worden bij vrijwel iedereen die getest wordt geplakt.
- Stoffen uit de zogenaamde aanvullende standaardreeks. Dit zijn stoffen die wat minder vaak, maar toch nog regelmatig, een contactallergie veroorzaken; ook deze stoffen worden bij de meeste mensen geplakt.
- Stoffen die in uw individuele geval verdacht zijn, rekening houdend met uw beroep, hobby's, huidverzorging, kleding en/of de plaats en het karakter van het eczeem, worden geplakt. Het is mogelijk dat u wordt gevraagd om uw eigen stoffen in te leveren, bijvoorbeeld van stoffen die u op het werk of bij uw hobby's gebruikt. De stoffen kunnen dan geschikt worden gemaakt om ze op uw huid te testen.
Het plakproefonderzoek is een zeer veilige methode; het is de enige gangbare methode om allergisch contacteczeem aan te tonen. Bent u allergisch voor een of meer van de geteste stoffen, dan ontstaat ter plaatse een klein eczeemplekje (positieve reactie). Een enkele keer wordt uw eczeem actiever tijdens het onderzoek. Het is belangrijk dit aan de arts of de verpleegkundige te melden. Dit kan er namelijk op wijzen dat de stoffen die de oorzaak zijn van uw huidklachten op de rug getest zijn.
- Indien u met geneesmiddelen getest moet worden (bijvoorbeeld antibiotica), blijft u in sommige gevallen een tot twee uur na het plakken ter observatie in de wachtkamer alvorens u mag gaan. De gehele afspraak kan daarom vanaf de intake tot drie uur in beslag nemen.
- Zwangerschap is geen belemmering voor het uitvoeren van plakproeven.
Op de tweede dag hoeft u vaak niet langs te komen, alleen in specifieke situaties is dit nodig. Dit hoort u op de eerste dag, als bekend is welke stoffen bij u getest worden. Alleen een deel van de testpleisters wordt na één dag verwijderd, de rest van de pleisters worden pas op de derde dag van de rug gehaald.
Op de derde dag worden de pleisters van de rug gehaald en de reacties bekeken. Om de plekjes later terug te vinden, worden ze met een niet-watervaste inkt gemarkeerd. Om afgeven aan uw kleding te voorkomen, kunt u een oud hemd of T-shirt meenemen.
Op de vierde dag wordt uw rug weer bekeken. Daarna worden alle testresultaten met u besproken. Een enkele keer wordt u gevraagd om uw rug op de eerstvolgende maandagmiddag nog eens te laten zien, afhankelijk van de stoffen die bij u getest worden. De reden is dat enkele stoffen soms pas na zes of zeven dagen positieve reacties gaan tonen.
Let op: tijdens het onderzoek mag de rug niet nat worden of aan de zon blootgesteld worden. Dit beïnvloedt de testresultaten.
Om te voorkomen dat de pleisters loslaten kunt u bezigheden waarbij u de rug sterk buigt of waarbij u erg transpireert beter vermijden. Als de pleisters desondanks aan de randen loslaten ('krullen'), kunt u er een extra stuk pleister op plakken. Als u terugkomt om de tests te laten bekijken, wilt u dan strakke kleding mijden (zoals een bh) en niet met uw rug tegen de stoelleuning gaan zitten in de wachtkamer? Dit kan de betrouwbaarheid van de beoordeling van de testresultaten beïnvloeden.
Priktests (intracutaan allergologisch onderzoek)
Deze proeven worden meestal gedaan om allergieën aan te tonen voor stoffen die worden ingeademd (inhalatieallergenen) of gegeten (voedings-allergenen). Dit type test wordt vooral gebruikt bij slijmvliesklachten, of voor huidafwijkingen zoals eczeem en huidafwijkingen ten gevolge van geneesmiddelen. Op de huid van de (onder)armen worden de te testen stoffen in druppelvorm aangebracht, waardoorheen men met een steriele naald zeer oppervlakkig in de huid prikt. Ook wordt dit onderzoek wel eens gedaan door zeer oppervlakkige krasjes te zetten of inspuitingen in de huid te maken. De prikjes en krasjes zijn nauwelijks pijnlijk. De reacties ontstaan snel en worden na tien tot dertig minuten afgelezen.
Positieve reacties lijken op muggenbulten en jeuken ook. Een bijwerking hiervan kan zijn dat er ter plaatse van de prikjes of krasjes blijvend donkerder pigment achterblijft ('postinflammatoire hyperpigmentatie').
Men heeft veel ervaring met deze priktests, zodat er eigenlijk nooit problemen optreden. Er zijn enkele allergenen, bijvoorbeeld latex (natuur- rubber) waarop men heftiger kan reageren (met netelroos ofwel urticaria) of zelden met benauwdheidsklachten. Indien u tijdens dit onderzoek klachten ondervindt, verzoeken wij u dit direct aan onze medewerkers te melden, zodat wij u kunnen helpen. Er is altijd een verpleegkundige voor observatie aanwezig. Bij klachten krijgt u zo nodig medicatie (bijvoorbeeld een snelwerkend antihistaminicum) toegediend en worden de testen onderbroken. In zeldzame gevallen dient u na het verrichten van de testen ter observatie op de afdeling te blijven.
- Als u zwanger bent mogen er geen priktesten uitgevoerd worden. Geef dit door aan uw behandelend arts.
Samenvatting
- De rug mag gedurende het plakproevenonderzoek niet nat worden en mag vanaf twee weken van tevoren en tijdens het onderzoek niet in de zon komen.
- Zwangerschap is geen belemmering voor plakproeven, wel voor prikproeven.
- Staak antihistaminica drie dagen van tevoren.
- Waarschuw de polikliniek als u afweeronderdrukkende medicijnen slikt.
- Neem zo nodig iets te eten mee, de testen duren soms een hele ochtend/middag.