Gedurende de kraamtijd zal een verloskundige een aantal keer bij u thuis komen. Zij zal controles bij u uit voeren in samenwerking met de kraamverzorgende (hechtingen controleren, bloeddruk controle etc). Dit is uw eigen (eerstelijns) verloskundige die u waarschijnlijk al eerder in de zwangerschap heeft gezien, of die u eerder in de zwangerschap heeft geregeld. Uw verloskundige wordt door de verloskundig zorgverlener vanuit het ziekenhuis gebeld. De verloskundige is dag en nacht telefonisch bereikbaar bij problemen of (dringende) vragen.
Regel de kraamzorg op tijd, in ieder geval voor de 16e week van de zwangerschap. U kunt zelf de kraamzorgorganisatie kiezen. Informeer bij de zorgverzekeraar op welke vorm van kraamzorg u recht heeft. De kraamverzorgende komt na de bevalling bij u thuis om u te verzorgen en ook om te helpen bij de verzorging van uw kind. Vaak geldt hier wel een eigen bijdrage voor. Meer informatie over kraamzorg kunnen onze verpleegkundigen of doktersassistentes u geven.
U moet zelf de kraamzorg op de hoogte stellen van uw thuiskomst.
Als u op de dag van ontslag voor 14.00 uur thuis bent, komt diezelfde dag nog een kraamverzorgende langs om u op weg te helpen. Steeds meer kraambureaus verlenen ook zorg in de avonduren en/of ’s nachts op de dag van thuiskomst. Het aantal uren kraamzorg heeft u reeds in de zwangerschap samen met het kraambureau vastgelegd. De dagen die u na de bevalling in het ziekenhuis verblijft, gaan af van het aantal dagen kraamzorg dat u krijgt. De kraamverzorgster komt dagelijks bij u thuis en zorgt voor u in het kraambed en helpt u eventueel bij de verzorging van uw kind. Bij problemen overlegt de kraamverzorgster met de verloskundige. De verloskundige komt u dan thuis bezoeken.
Soms vergoedt uw verzekering na ontslag uit het ziekenhuis aanvullende kraamzorg. Vraag uw verloskundige of u hiervoor in aanmerking komt.
Sommige verzekeringen bieden ook uitgestelde kraamzorg aan, wanneer uw kind na de geboorte voor een langere periode in het ziekenhuis verblijft.
Na aangifte bij de Burgerlijke Stand wordt de geboorte van uw kind automatisch doorgegeven aan het consultatiebureau bij u in de wijk of in de gemeente waar u woont. In de eerste week na de geboorte komt de wijkverpleegkundige langs voor de hielprik, de gehoortest en een intakegesprek. Wanneer uw kind is opgenomen in het ziekenhuis kan het zijn dat de gehoortest en de hielprik in het ziekenhuis worden afgenomen. De wijkverpleegkundige maakt voor u een eerste afspraak op het consultatiebureau als uw kind ongeveer vier weken oud is. Ook kunt u bij hen terecht met vragen rondom voeding en ontwikkeling van uw kind. Net als de huisarts neemt het consultatiebureau de zorg voor uw kind van de verloskundige over na de 10e dag of later indien uw kind blijft opgenomen in het ziekenhuis.
Het consultatiebureau volgt de groei en ontwikkeling van uw kind. Zij geven vaccinaties en beantwoorden uw vragen op het gebied van voeding, gezondheid en verzorging van uw kind.
Ieder consultatiebureau heeft een inloopspreekuur. Op die tijden kunt u zonder afspraak uw vragen stellen en uw kind laten wegen.
U bent niet verplicht om het consultatiebureau te bezoeken maar het is zeker wel aan te raden. Zo kunnen eventuele ontwikkelingsproblemen vroegtijdig opgespoord en behandeld worden.
Uw huisarts krijgt een brief van de verloskundig zorgverlener dat u bevallen bent. Bel zelf ook de huisarts om te vertellen dat u bent bevallen. Het is belangrijk voor de huisarts om te weten dat de gezinssituatie veranderd is. Zeker als het een noodgeval betreft.