Uw arts heeft een neuropsychologisch onderzoek aangevraagd vanwege uw klachten zoals bijvoorbeeld: vergeetachtigheid, verminderde concentratie, problemen met spreken, problemen met denken of in verband met een screening.Deze tekst geeft u informatie over wat u kunt verwachten van het neuropsychologisch onderzoek. Wat is een neuropsychologisch onderzoek precies en hoe gaat dit?
Wat is een neuropsychologisch onderzoek?
Met een neuropsychologisch onderzoek willen wij een beter beeld krijgen van uw klachten. Daarnaast kijken wij naar het verband tussen uw klachten en de werking van uw zenuwstelsel. Het onderzoek bestaat uit drie delen:
- Een gesprek met een psycholoog;
- Een aantal psychologische tests;
- Bespreking van de uitslag.
Gesprek met een psycholoog
Het onderzoek begint met een gesprek met een psycholoog. Deze wil graag van u horen wat de klachten precies zijn. Ook wil de psycholoog graag achtergrondgegevens van u horen die artsen lang niet altijd aan u vragen, zoals uw beroep, hobby’s en opleiding. Het gesprek duurt ongeveer drie kwartier.
De psycholoog wil graag weten wat mensen in uw directe omgeving van uw klachten merken. Wilt u daarom, als dit mogelijk is, iemand meenemen die u goed kent zoals uw partner, een familielid, een vriend of vriendin.
Psychologische tests
Na het gesprek krijgt u een aantal psychologische tests. Deze tests houden verband met uw klachten. Wij testen uw geheugen, concentratie en taalvaardigheid. Dit duurt meestal twee tot drie uur. Als het testonderzoek meer tijd vraagt, wordt het in twee keer gedaan en krijgt u een vervolgafspraak. Het testonderzoek vindt individueel plaats, zonder de aanwezigheid van uw partner of naaste.
Bespreking van de tests
De psycholoog bespreekt de uitslag van de tests met u en uw naaste. Soms kan dit direct, anders maakt de psycholoog een afspraak met u en uw naaste.
Uw arts krijgt een schriftelijk verslag van het onderzoek. In het verslag staat in vaktaal hetzelfde als de psycholoog met u heeft besproken. Deze uitslag bewaren wij in uw medisch dossier. U heeft het recht om dit verslag te zien, dit kan via Mijn Dossier.
Belangrijk
Als u gebruik maakt van een (lees)bril en/of gehoorapparaat, moet u deze meenemen naar het onderzoek. Het is belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo goed mogelijk kunt zien en horen.
Wat u verder nog moet weten
In Amsterdam UMC gebeurt het neuropsychologisch onderzoek onder verantwoordelijkheid van een gezondheidszorgpsycholoog of klinisch neuropsycholoog. Zij zijn net als artsen geregistreerd in het register voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG). Voor u betekent dit een kwaliteitsgarantie. De psycholoog werkt volgens wettelijke en ethische regels. De psycholoog heeft net als een arts een beroepsgeheim en laat nooit aan anderen buiten Amsterdam UMC uw gegevens zien, behalve als u daar schriftelijk toestemming voor geeft. Soms worden de tests afgenomen door een stagiair(e). Dit is een student(e) klinische psychologie of neuropsychologie, die in Amsterdam UMC een praktijkstage loopt. Deze stagiair(e) mag pas tests afnemen als hij of zij ver genoeg is met de studie.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze tekst nog vragen dan kunt u deze telefonisch aan één van de psychologen stellen.
U kunt ook tijdens het onderzoek uw vragen stellen.
Amsterdam UMC, locatie AMC
Polikliniek Neurologie 020-566 2500
Gebouw A, tweede verdieping
Polikliniek Revalidatiegeneeskunde 020-566 3345
Gebouw A01
Amsterdam UMC, locatie VUmc
Polikliniek Medische Psychologie 020 444 0190
Receptie M, eerste verdieping