Bij het Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen (SNIP) krijgt u topreferente zorg op het gebied van pigmentaandoeningen. In deze informatie leest u wat het SNIP te bieden heeft.

Wat is het SNIP?

Het Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen (SNIP) werd in 1994 opgericht als een hoog gespecialiseerde afdeling voor de diagnose en behandeling van pigmentstoornissen van de huid.

Wij zijn een expertisecentrum waar patiëntenzorg, opleiding en onderzoek op een hoogstaand niveau gecombineerd worden. Het instituut heeft zich ontwikkeld tot een nationaal centrum met wereldwijde reputatie op wetenschappelijk gebied.

Het SNIP is gevestigd in Amsterdam UMC, locatie AMC bij de Universiteit van Amsterdam en is sinds 2012 onderdeel van de Afdeling Huidziekten (Dermatologie). Een belangrijke functie is weggelegd voor de opleiding van aanstaande dermatologen die hier kennis kunnen opdoen over de specifieke aspecten van pigmentstoornissen. Daarnaast vindt onderzoek plaats naar de oorzaken en mechanismen van pigmentstoornissen en naar verschillende laserbehandelingen.

Verwijzen

Huisartsen, dermatologen en andere specialisten kunnen direct naar het SNIP verwijzen. Voor huisartsen kan dit door in zorgdomein te verwijzen naar het Huid Medisch Centrum locatie Paasheuvelweg en als eerste zin te noteren: “Graag rechtstreeks doorsturen naar het SNIP”. Dermatologen en andere specialisten kunnen direct een verwijsbrief sturen naar Amsterdam UMC.

Dermatologie

Het SNIP is gevestigd in Amsterdam UMC, locatie AMC. Het is sinds 2012 onderdeel van de afdeling Huidziekten (Dermatologie).

Pigmentstoornissen

Het Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen is hoog gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van pigmentstoornissen. Het kan gaan om aandoeningen met lichte of witte vlekken door een tekort aan pigment zoals bij vitiligo. Of juist om donkere vlekken door een teveel aan pigment zoals melasma en moedervlekken.

Pigmentstoornissen kunnen het gevolg zijn van ontstekingen, infecties, auto-immuunstoornissen, aangeboren defecten, stofwisselingsstoornissen of hormoonstoornissen. Kortom, het is een breed gebied in de dermatologie waarvoor speciale expertise vereist is.

Naast de algemeen dermatologische en dermato-chirurgische behandelingen worden enkele hoog gespecialiseerde behandelingen uitgevoerd. Hiertoe behoren pigmentceltransplantaties en lasertherapie.

Wetenschappelijk onderzoek

Het onderzoek naar pigmentstoornissen concentreert zich grotendeels op de ziekte vitiligo. Vitiligo patiënten kampen met witte vlekken aan de huid, die zich steeds verder kunnen uitbreiden. Therapie om deze vlekken te laten verdwijnen is weliswaar beschikbaar, maar heeft niet bij iedereen een goed of blijvend effect. Het Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen (SNIP) in Amsterdam onderzoekt op verschillende manieren hoe de vitiligo-vlekken ontstaan en wanneer therapie wel of geen effect heeft. Op deze manier kan het succes van vitiligo-behandelingen in de (nabije) toekomst worden vergroot. Bij deze onderzoeken wordt intensief samengewerkt met het laboratorium experimentele dermatologie. Daar wordt onder andere gekeken naar cellen en stofjes in het lichaam die een rol spelen bij bijvoorbeeld het ontstaan van pigmentstoornissen of de effectiviteit van behandeling. 

Contact

Telefoonnummer: 020 566 2530

E-mail: poli.dermatologie@amsterdamumc.nl