Voor wie?

Glatirameeracetaat wordt voorgeschreven aan mensen met relapsing-remitting MS (RRMS) en mensen die één aanval van klachten hebben gehad passend bij MS in combinatie met bij MS passende afwijkingen op de MRI-scan, zodat de kans dat zij later MS krijgen erg hoog is (klinisch geïsoleerd syndroom - CIS).

Hoe werkt glatirameeracetaat?

Glatirameeracetaat bevat kunstmatig gemaakte stukjes eiwit die lijken op delen van eiwitten in de hersenen en vermindert zo de afweerreactie tegen herseneiwitten. Door het gebruik van dit medicijn nemen het aantal aanvallen (schubs, relapses) met 30% af. Schubs kunnen dus nog wel onder behandeling voorkomen. Het medicijn vermindert het aantal met MS samenhangende afwijkingen op de MRI. Mogelijk verkleint glatirameeracetaat ook de kans op blijvende verslechtering.

Hoe wordt glatirameeracetaat toegediend?

Glatirameeracetaat wordt onder de huid (subcutaan) geïnjecteerd met een voorgevulde spuit of met een Auto-injector. Toediening is dagelijks 20 mg of driemaal per week 40 mg. De medicatie moet koel worden bewaard.

Bijwerkingen

Bijwerkingen zijn meestal mild van aard en verminderen in de loop van de tijd.

Veel voorkomende bijwerkingen op de injectieplaats zijn huidirritaties zoals jeuk, pijn, roodheid en verharding of deukjes in de huid.

Direct na het injecteren kan pijn op de borst, kortademigheid en een versnelde hartslag of hartkloppingen ontstaan. Over het algemeen is dit van korte duur en verdwijnt binnen een half uur.

Bij het starten met glatirameeracetaat worden bepaalde bloedwaarden gecontroleerd. U maakt daarvoor een afspraak op medicatie controle spreekuur op de polikliniek. Na 1 en 2 jaar zal ook een MRI-scan ter controle gemaakt worden.

Tips voor bijwerkingen

  • Huid niet met alcohol schoon maken, vooraf wassen met zeep is voldoende.
  • Voor injectie de huid verwarmen met een warme doek. Dit ontspant de huid en bevordert de opname van de medicatie.
  • Injecteer op een rustig moment op de dag.
  • Vermijden van injecteren in geïrriteerde huid helpt huidreacties te voorkomen.
  • Wisselen van injectieplaats zoals bovenarmen, dijbenen, billen of buik spaart de huid.
  • Koude kompres op injectieplaats na injecteren vermindert roodheid en zwelling.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger, denkt u zwanger te zijn of u wilt zwanger worden, dan kunt u dit bespreken met uw neuroloog of MS verpleegkundige. Glatirameeracetaat kan gecontinueerd worden tot bevestiging van de zwangerschap. In samenspraak met de neuroloog kan afgewogen worden om gedurende de zwangerschap glatirameeracetaat te continueren. Over het gebruik van glatirameeracetaat en het geven van borstvoeding is minder bekend, maar het lijkt veilig en het komt waarschijnlijk niet in moedermelk.

Vragen en antwoorden

Reis vaccinaties en griep vaccinaties.

Griepvaccinaties zijn mogelijk, zo ook de vaccinaties voor een reis.

Ik ben vergeten de medicatie in te nemen. Wat moet ik nu doen?

Neem de vergeten injectie als nog, maar injecteer geen dubbele dosis om de vergeten dosis in te halen. Als u driemaal per week injecteert kunt u de opvolgende week uw oude schema weer oppakken.

Ik heb per ongeluk teveel medicatie gespoten. Wat moet ik doen?

Als u per ongeluk teveel of te vaak heeft gespoten, neem dan contact op met uw neuroloog.

Mag ik alcohol gebruiken in combinatie met glatirameeracetaat?

Het gebruik van alcohol is niet onderzocht. Er is echter geen reden aan te nemen dat er een probleem is.

Wat is het effect van glatirameeracetaat op orale anticonceptie (“de pil”)?

Voor zover bekend wordt de werkzaamheid van de pil niet nadelig beïnvloed door glatirameeracetaat.

Wat is het effect van glatirameeracetaat op andere geneesmiddelen?

Er is geen onderzoek naar interacties van glatirameeracetaat in combinatie met andere medicijnen. In het algemeen zijn er echter geen problemen te verwachten.

Hoe zit het met het instructie & begeleidingsprogramma Eurocept Homecare van Mylan®?

Het eerste recept dat u ontvangt van uw neuroloog, wordt naar Eurocept gestuurd. Vervolgens wordt door een instructie-verpleegkundige van Eurocept contact met u opgenomen. Praktische begeleiding bij prikinstructie wordt door dit zorgbedrijf geleverd. De uiteindelijke behandeling en keuzes t.a.v. veranderingen in de behandeling worden altijd in Amsterdam UMC, locatie VUmc bepaald.

De servicedesk van Eurocept Homecare is bereikbaar via telefoon 030 28 04 271.

Contact

Vragen stellen en herhaalrecepten aanvragen kunt u doen door een bericht te sturen via Mijn Dossier van het elektronisch patiëntendossier van Amsterdam UMC. Mocht u geen gebruik maken van Mijn Dossier, dan kunt u ook contact opnemen via e-mail: msspreekuur.info@vumc.nl.

In geval van spoed neemt u contact op met uw huisarts. Deze kan zo nodig contact zoeken met de dienstdoende neuroloog.

Een afspraak met uw neuroloog of MS-verpleegkundige maakt en verzet u via een afspraakverzoek in Mijn Dossier en via 020 444 11 60.

Om nieuwe klachten (een mogelijke schub) te laten beoordelen of een MS-gerelateerde vraag te stellen, belt u met onze MS-telefoon via 020 444 07 75. U krijgt dan een terugbelafspraak met de MS-verpleegkundige binnen 48 uur.

Meer MS-informatie

Voor actuele MS-informatie en nieuws over MS-onderzoek, kijk op de website: www.mscentrumamsterdam.nl

U kunt zich inschrijven voor onze MS-nieuwsbrief via: www.amsterdamumc.nl/mscentrumnieuwsbrief

Folders over MS zijn te downloaden via:

www.amsterdamumc.nl/msfolders

Steun MS-onderzoek

‘Wij willen mensen met MS een normaal dagelijks leven geven’ Wij kunnen niet zonder uw steun! Doneren kan via www.steunmscentrumamsterdam.nl.