Deze informatie is bedoeld voor vrouwen die een MRI onderzoek van de borsten (mammae) moeten ondergaan. Hieronder vindt u uitgebreide informatie over de voorbereiding en het verloop van het onderzoek.
MRI van de borsten, wat is dat?
MRI maakt gebruik van een sterke magneet in combinatie met radiogolven om afbeeldingen van het borstweefsel te maken. Het apparaat maakt daarbij een hard, kloppend geluid. Het is een pijnloze techniek. Voor dit onderzoek moet u op uw buik liggen, met de borsten in een speciaal meetapparaat.
De MRI bestaat uit een tunnel van 1,5 meter lang en een doorsnede van 70 cm. Om de tunnel zitten een zeer sterke magneet en radiozenders. Van de sterke radiogolven en het magneetveld merkt u niets. De tunnel is van binnen verlicht en aan beide kanten open. Uw bovenlichaam komt in het midden van de tunnel, u ligt er dus bijna helemaal in. U kunt via een microfoon met de radiodiagnostisch laborant praten. De laborant heeft zicht op u via een televisiecamera.
Hoe is de voorbereiding?
U ontvangt een brief van de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde met uw afspraak.
Bij uw afsprakenbrief vindt u een vragenlijst. Lees de informatie zorgvuldig door en beantwoord daarna de vragen, ook wanneer u dit voor een eerder MRI-onderzoek heeft gedaan.
In ‘Mijn Dossier’ kunt u de vragenlijst digitaal invullen. Hiervoor krijgt u twee weken voor uw afspraakdatum een link toegestuurd via uw email. Wanneer u de vragenlijst op papier heeft ingevuld, moet u deze meenemen als u voor het MRI-onderzoek komt.
Indien u vragen met een JA heeft beantwoord neem dat contact met ons op, radiologie en nucleaire geneeskunde: telefoon (020) 444 4200.
Als u metalen clips in de borst heeft, is dat geen reden om het onderzoek niet door te laten gaan. Deze clips zijn niet magnetisch.
Planning van de afspraak
a. Screeningsonderzoek:
Komt u voor een screeningsonderzoek bijvoorbeeld in verband met een verhoogd risico, dan is het belangrijk dat u op het juiste moment van de menstruatiecyclus wordt gescand. De hormonen kunnen de beoordeling van het borstweefsel beïnvloeden. Heeft u een regelmatige menstruatiecyclus dan wordt de afspraak, als dat mogelijk is, door ons ingepland in de tweede of derde week van uw menstruatiecyclus. Menstrueert u niet meer, of heeft u geen regelmatige cyclus dan wordt u gewoon ingepland. Dit geldt ook als u hormonen voor de overgang gebruikt. Het is dan wel aan te bevelen de inname hiervan tijdelijk, vanaf 4 weken voor het onderzoek, te staken.
b. Borstprothese controle:
Komt u voor een controle van uw prothese, dan kan het onderzoek gewoon worden uitgevoerd. Als u ter voorbereiding voor het plaatsen van een borstprothese nog een tissue expander heeft, dan moet de MRI wachten tot de definitieve prothese is geplaatst.
c. Tumor:
Komt u omdat er bij u een tumor is geconstateerd, dan houden we geen rekening met de menstruatiecyclus. Vrijwel altijd kan de tumor van het klierweefsel worden onderscheiden.
Buikligging
Omdat u op een verhoging op uw buik moet liggen, kan het voorkomen dat u niet in de tunnel past. Bijvoorbeeld omdat u een sterk gekromde rug heeft of omdat u erg zwaar bent, vooral in het gebied van borst en buik. Het is van tevoren niet goed in te schatten, wanneer iemand niet in de tunnel past. Heeft u vragen hierover dan kunt u contact met ons opnemen.
Hoe gaat het onderzoek?
Een MRI van de borsten wordt meestal uitgevoerd met contrastvloeistof, zodat er onderscheid gemaakt kan worden tussen de verschillende soorten weefsels in de borst.
Voor het onderzoek wordt er eerst een infuus in de arm aangebracht. Via dit infuus krijgt u het contrastmiddel ingespoten. U merkt meestal weinig tot niets van de contrastvloeistof. Het is mogelijk dat u een koud gevoel in de arm of een vreemde smaak in de mond krijgt.
Het is noodzakelijk dat het bovenlichaam geheel ontbloot is. U wordt zoveel mogelijk toegedekt. U mag wel uw onderbroek en eventueel uw sokken aanhouden. Een legging of joggingbroek is ook toegestaan. Maar deze mag geen metalen deeltjes (knopen, ritsen) bevatten.
Tijdens het onderzoek krijgt u een rubberen balletje in uw hand. Dit is de alarmbel, waarmee u zonder te roepen de laborant kunt waarschuwen door erin te knijpen. De laborant legt uit wanneer u de alarmbel kunt gebruiken.
Het onderzoek duurt een half uur. Na afloop van het onderzoek wordt het infuus verwijderd en kunt u naar huis.
Het is heel belangrijk dat u gedurende het onderzoek stil blijft liggen. De opnamen kunnen mislukken als u beweegt.
Hoe krijgt u de uitslag?
U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts. Dit kan meestal circa 1 week na het onderzoek.
De uitslag kunt u ook lezen in “Mijn Dossier”.
Tot besluit
Er is voor u een bepaalde tijd gereserveerd. Bent u niet in staat de gemaakte afspraak na te komen, geef dit dan tijdig door aan de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde,
telefoon (020) 444 4200.
Wilt u meer informatie of heeft u vragen?
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen dan kunt u ons altijd bellen.
Afdeling Radiologie en nucleaire geneeskunde 020-4444200