Uw kind is verwezen voor een MRI-onderzoek. In deze folder kunt u lezen hoe dit onderzoek in zijn werk gaat.

Wat is een MRI?

MRI betekent: “Magnetic Resonance Imaging”. Een MRI maakt gebruik van een krachtige magneet en radiogolven om foto’s te maken van de binnenkant van het lichaam. Van bijna elk lichaamsdeel kunnen op deze manier beelden worden gemaakt.

Afbeelding met muur, Lineaire versneller, overdekt, Medische apparatuur
Automatisch gegenereerde beschrijving

Voorbereiding

U kunt uw kind op dit onderzoek voorbereiden door erover te praten. U kunt vertellen:

  • Dat uw kind op een tafel moet liggen dat in een tunnel schuift en dat een computer ondertussen foto’s maakt van zijn/haar lichaam.
  • Dat uw kind niets voelt van het onderzoek maar dat je wel een tijdje goed stil moet liggen.
  • Dat het MRI-apparaat een hard kloppend geluid maakt en dat uw kind oordopjes en een koptelefoon op krijgt om het geluid van het apparaat minder te horen.

Dat u of een ander vertrouwd persoon bij uw kind in de onderzoeksruimte blijft. Let op, degene die bij uw kind in de onderzoeksruimte blijft moet ook een MRI-vragenlijst invullen, waarbij er geen bijzonderheden zijn

Uw kind en ook de persoon die bij uw kind blijft in de onderzoeksruimte, mogen geen metalen voorwerpen mee naar binnen nemen. Dit is omdat u in nabijheid komt van een sterke magneet. Kleed uw kind in gemakkelijk zittende kleren. Voor de veiligheid van uw kind is het belangrijk dat hij/zij kleding draagt die armen en benen geheel bedekken. Er mogen geen metalen delen in de kleding zitten zoals ritsen, knopen en versierselen. Ook niet bij de persoon die bij uw kind blijft in de onderzoeksruimte. Kijk ook of de knuffel die misschien meegaat in de magneet geen metaal bevat.

Heeft uw kind een beugel en moet het een onderzoek ondergaan van hoofd, hals of hart, neem dan contact op met tel.nr. 020-5668209 tussen 9.00-11.00 uur en van 14.00-16.00 uur. In de kleedkamer kunt u de volgende zaken achterlaten voor u naar binnen gaat in de ruimte waar de magneet staat:

  • kleding waar metaal aan zit;
  • juwelen, haarspelden, bril, munten en sleutels;
  • bankpasjes (de magneetstrip kan beschadigd worden);

Soms is het nodig om tijdens het onderzoek een contrastvloeistof toe te dienen: uw kind zal dan vooraf een infuusje ingebracht krijgen in de arm. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat sommige lichaamsdelen duidelijker te zien zijn.

Neem een cd mee met muziek of verhaaltjes: in de meeste gevallen kan uw kind die tijdens het onderzoek beluisteren.

Het onderzoek

Het onderzoek duurt 30 tot 90 minuten. De MRI-laborant helpt uw kind om op een bed in de juiste houding te liggen voor het onderzoek. Op of om het te onderzoeken lichaamsdeel legt de laborant een zogenaamde spoel. Hiermee worden de afbeeldingen gemaakt. Het bed schuift in de magneet die de vorm heeft van een tunnel.

Afhankelijk van het te onderzoeken lichaamsdeel, zal uw kind geheel of gedeeltelijk in het tunnel liggen. Een niet-zwangere ouder of verzorger mag tijdens het onderzoek bij uw kind blijven. Let op, degene die bij uw kind in de onderzoeksruimte blijft moet ook een MRI-vragenlijst invullen, waarbij er geen bijzonderheden zijn.

Een MRI-onderzoek is niet pijnlijk maar lastig is wel dat uw kind lang moet stilliggen. Tijdens het onderzoek zijn er regelmatig harde kloppende geluiden. Om die reden krijgen uw kind en ook de begeleider in de onderzoeksruimte oordopjes in en krijgt uw kind een koptelefoon op om het geluid te dempen. Met deze koptelefoon kan uw kind naar muziek of verhaaltjes luisteren. Soms is het ook mogelijk om tijdens het onderzoek naar een tekenfilm te kijken.

De laboranten bevinden zich tijdens het onderzoek in de technische ruimte. Ze kunnen u zien door een raam en met behulp van een camera naar uw kind kijken. Via een intercomsysteem houden ze contact met u en uw kind. Tussen het maken van de verschillende series van beelden die telkens enkele minuten duren, zal de laborant even met uw kind praten.

Na het onderzoek

Wanneer er voldoende foto’s zijn gemaakt, is het onderzoek klaar. Er worden veel beelden gemaakt en de radioloog heeft tijd nodig om deze te beoordelen. Een schriftelijk verslag wordt zo snel mogelijk naar de behandelend arts van uw kind gestuurd en die zal de uitslag met u bespreken.

Waar melden voor het onderzoek?

U kunt u melden bij de centrale balie van de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde in gebouw C op de eerste etage. De baliemedewerkster zal uw kind aanmelden en u doorverwijzen naar de juiste wachtruimte. Daar wordt u opgehaald voor het onderzoek.

Heeft uw kind nog geen patiëntenpas met foto? Laat u deze dan vooraf maken bij de centrale inschrijving bij de hoofdingang van de polikliniek (A0). Vergeet dan niet legitimatie en verzekeringspas mee te nemen.

Verhindering

Bent u verhinderd, laat ons dat dan zo snel mogelijk weten op tel.nr. 020-444 4200 tussen 8.00-10.00 uur en 13.00-15.00uur.

Vragen en bezoek vooraf?

Mocht u na het lezen van deze informatiefolder nog vragen hebben, dan kunt u bellen naar tel.nr. 020-5668209 tussen 9.00-11.00 uur en van 14.00-16.00 uur. Op afspraak kunt u met uw kind vooraf eens langskomen om de ruimte te bekijken en/of eens proef te liggen.

In de wachtruimte staat een zogenaamde "kittenscanner". Dit is een kleine speelgoedversie van een MRI-apparaat die door kinderen zelf kan worden bediend.

Afbeelding met kleding, muur, overdekt, schoeisel
Automatisch gegenereerde beschrijving

Meer informatie?

Uw kind kan zelf of samen met u kijken op de website www.emmakids.nl

Op deze website staat informatie over verschillende onderzoeken in het Emma Kinderziekenhuis Amsterdam UMC!