Ziekte, behandeling of opname in het ziekenhuis betekenen een extra belasting. Dit doet een beroep op het aanpassingsvermogen van de patiënt. Vaak lukt het om met hulp van familie en vrienden een nieuw evenwicht te vinden. Soms blijkt dat belemmeringen de behandeling en het herstel in de weg staan. Dan is er aanvullende psychosociale hulp nodig. Een medisch maatschappelijk werker van Amsterdam UMC kan u tijdens de behandeling begeleiden. Partners, ouders of andere familieleden kunnen soms ook gebruik maken van deze hulpverlening
Wat kunt u verwachten?
In een gesprek met de medisch maatschappelijk werker bespreekt u welke vragen u heeft. Wat belemmert mij in het omgaan met de ziekte? Wat betekent de ziekte voor mijn relatie(s)? Hoe worden spanningen weer hanteerbaar? Hoe krijg ik mijn zelfvertrouwen terug? Hoe houd ik de regie over mijn leven of het gezin? Hoe maak ik een begin met het leren leven met de ziekte van mij of mijn kind? Wat zijn de gevolgen voor mijn werk? Wat betekent dit praktisch voor mij? Welke afwegingen kan ik maken en welke keuzes zijn voor mij belangrijk? Wat kunnen belangrijke anderen voor mij betekenen?
Samen met de medisch maatschappelijk werker maakt u afspraken over het verloop van de hulpverlening. De medisch maatschappelijk werker maakt deel uit van het behandelteam van artsen, verpleegkundigen en andere hulpverleners. Hierin wordt informatie gedeeld voor zover dat de behandeling ten goede komt.
Soms kan de medisch maatschappelijk werker van VUmc niet helpen. Dat is het geval als uw vragen geen samenhang hebben met uw ziekte, of al lang bestaan. Dan wordt informatie gegeven over hulpverleners of organisaties in uw woonplaats.
Hoe kunt u het medisch maatschappelijk werk bereiken?
Neem contact op met de behandelend arts als u, uw partner of een ander gezinslid hulp wenst van een medisch maatschappelijk werker. Samen bespreekt u of een medisch maatschappelijk werker kan bijdragen aan de behandeling. Is een medisch maatschappelijk werker beschikbaar, dan zorgt de arts voor de verwijzing.