Lewy Body dementie is te herkennen aan schommelingen in iemands geestelijke achteruitgang. Ook heeft iemand met LBD vaak verschijnselen van de ziekte van Parkinson. Denk aan het beven van lichaamsdelen zoals handen, aan stijfheid, langzame beweging, een gebogen houding en een afwijkende manier van lopen.

Symptomen

De symptomen van Lewy Body dementie verschillen enorm tussen personen en kunnen per uur of per dag anders zijn. In het begin zijn er meestal geen geheugenproblemen of moeite met het uitvoeren van handelingen. Vaak valt het op dat iemand trager reageert, de aandacht verstoord is, of dat iemand visuele hallucinaties krijgt: dingen zien die er niet zijn. Mensen met LBD zijn vaak erg gevoelig voor bijwerkingen van medicijnen tegen hallucinaties.

Oorzaak

Bij iemand met LBD bevinden zich zogenaamde Lewy body’s in de zenuwcellen van de hersenen. Dit zijn speciale eiwitafzettingen. Onderzoekers denken dat deze Lewy body’s ontstaan als een hersencel beschadigd raakt, bijvoorbeeld omdat er een giftige stof aanwezig is. Bij LBD zitten de afwijkingen voornamelijk in de hersenschors. Dit is het deel van de hersenen dat de automatische processen in het lichaam regelt, zoals de bloeddruk, de hartslag, zweten en plassen. LBD is meestal niet erfelijk.

Verloop

Het verloop van Lewy Body dementie is nog niet geheel duidelijk. De ziekte is nog niet zo lang bekend en de verschijnselen lijken gedeeltelijk op die van Alzheimer en Parkinson. De achteruitgang bij LBD gaat meestal sneller dan bij Alzheimer.

Eerste verschijnselen Lewy Body dementie

In eerste instantie is het moeilijk om LBD te herkennen. Mensen met LBD hebben uiteenlopende geestelijke en lichamelijke klachten. Vaak zijn de klachten onduidelijk en kan het van uur tot uur en van dag tot dag verschillen hoe iemand zich voelt en gedraagt.

Als eerste vallen kleine veranderingen in het doen en laten op. Vaak is het geheugen nog relatief intact, maar zijn er stoornissen in de aandacht (concentratie) en uitvoerende functies. Dit zorgt ervoor dat mensen met deze ziekte minder snel reageren, vaak afdwalen en moeite hebben met plannen en initiatief nemen. Tussendoor zijn er heldere periodes, waarin men beseft dat er iets aan de hand is. Hierdoor kunnen mensen met LBD gefrustreerd en gestrest raken.

Verder verloop Lewy Body dementie

In de loop van de tijd worden de fysieke klachten erger. Mensen met LBD krijgen last van loopstoornissen, verkrampingen en stijfheid (vergelijkbaar met Parkinson). Het ruimtelijk inzicht neemt af, wat bijvoorbeeld leidt tot verminderd richtingsgevoel en het niet goed kunnen inschatten van afstanden. Veel mensen met LBD krijgen last van zeer levendige dromen, hallucinaties en wanen. Deze kunnen heel beangstigend zijn. Ook de gedragsveranderingen worden duidelijker. Bij sommige mensen verandert de persoonlijkheid totaal. Soms worden juist bepaalde karaktertrekken uitvergroot. Voor de meeste mensen geldt dat ze hun emoties minder goed kunnen beheersen. Ze kunnen boos en rusteloos worden en onverwacht gaan schreeuwen.

Laatste fase Lewy Body dementie

In het laatste stadium trekken mensen met LBD zich steeds meer terug. Ze verliezen geleidelijk hun oriëntatie op de wereld om zich heen. De meeste mensen met Lewy body overlijden vijf tot twaalf jaar na de diagnose.

Verschil Lewy Body dementie en Parkinson dementie

Wanneer iemand dementieverschijnselen krijgt voor of binnen één jaar nadat hij Parkinson kreeg, dan heet het LBD. Krijgt iemand pas later in het verloop van de ziekte van Parkinson symptomen van dementie? Dan spreekt men van Parkinson dementie.

Behandeling Lewy Body dementie

LBD is niet te genezen, maar de symptomen zijn met medicatie te onderdrukken. Artsen kunnen bij Lewy body en Parkinson dementie bijvoorbeeld rivastigmine voorschrijven. Als het middel werkt, vermindert het hallucinaties en angst en verbetert het aandacht en concentratie.

Lewy Body dementie is niet altijd gemakkelijk te herkennen. De symptomen lijken namelijk vaak sterk op die van de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer. Daarom wordt in een vroeg stadium soms een verkeerde diagnose gesteld. Dit kan problemen geven bij de behandeling met medicijnen. Het is dus belangrijk dat zo vroeg mogelijk de juiste diagnose wordt gesteld.

De behandeling bestaat, net als andere vormen van dementie, vooral uit goede begeleiding door het aanbrengen van structuur in het dagelijks leven, een veilige woonomgeving, aandacht voor overbelasting van naasten. Vaak wordt een casemanager dementie aangevraagd, die fungeert als aanspreekpunt voor problemen en kan bemiddelen in de juiste zorg.

Bronvermelding en verwijzing

Informatie is ontleend aan:

Alzheimer Nederland, https://www.alzheimer-nederland.nl/ (geraadpleegd juli 2020)

Alzheimer Nederland, https://dementie.nl/ (geraadpleegd juli 2020)

Voor hulp en advies: