Uw arts heeft met u besproken, dat u misschien in aanmerking komt voor een levertransplantatie. Voordat u in aanmerking komt, voor een levertransplantaat, moeten er een aantal controle onderzoeken plaats vinden. Dit noemen we ook wel “screening”. Wij bekijken of u voldoet aan alle eisen voor de levertransplantatie. In deze informatiefolder leest u wat deze “screening” voor de levertransplantatie inhoudt en hoe dit verloopt.

De screening

Voor de screening wordt u 3 dagen opgenomen op de afdeling 1B (de kortverblijf afdeling) in Amsterdam UMC, locatie VUmc. We proberen alle onderzoeken die nodig zijn voor het levertransplantaat op deze drie dagen in te plannen.

U krijgt 2- 3 weken van te voren een uitnodiging toegestuurd en/of u wordt gebeld. U krijgt een informatie pakket opgestuurd met extra informatie over de onderzoeken. In dit pakket zit ook een gezondheidsvragenlijst en een toestemmingsformulier. Hiermee geeft u toestemming om uw gegevens over te dragen naar het transplantatie centrum. U moet beide formulieren invullen. U krijgt ook een retour enveloppe. Hiermee kunt u deze formulieren terugsturen.

Dag 1 binnenkomst

  • Op de eerste dag wordt u nuchter verwacht om 08.00 uur op 1B in Amsterdam UMC, locatie VUMC.
    • Nuchter betekent dat u niets meer eet en drinkt vanaf 22.00 uur de avond ervoor. Water drinken mag wel. Medicijnen mag u wel innemen met wat water, tenzij de arts anders adviseert bij bijvoorbeeld bloedverdunners of diabetes medicatie.
  • Op de verpleegafdeling meldt u zich bij de balie. Een verpleegkundige maakt u wegwijs op de afdeling en begeleidt u naar uw kamer. Daarna heeft u een kort opnamegesprek met de verpleegkundige.
  • U krijgt een polsbandje. Daarop staan uw naam en uw patiëntregistratienummer. Vanwege de veiligheid is het verplicht om tijdens uw 3 daags verblijf dit bandje te dragen. Wij controleren daarmee uw patiëntgegevens bij de onderzoeken die deze 3 dagen bij u worden gedaan.
  • Trek voor deze 3 dagen gemakkelijk zittende kleding aan. U hoeft niet in bed te blijven liggen. Als u kunt mag zelf naar bepaalde onderzoeken toelopen. U kunt dit met de afdeling of verpleegkundige afspreken.

De onderzoeken die gedaan kunnen worden

  1. Bloedafnames: Hierbij wordt onder andere gekeken naar uw bloedgroep of bepaalde virussen en bacteriën. Bij mannen wordt er ook gekeken naar de PSA (ontsteking prostaat of prostaatkanker).
  2. Cardioloog (CCA): Bij de cardioloog krijgt u een elektrocardiogram (ECG), ook wel hartfilmpje genoemd en een (hart) echo. De cardioloog onderzoekt hiermee de elektrische activiteit van uw hartspier. Dit is om vast te stellen of uw hart sterk genoeg is voor de levertransplantatie. Soms is hierna extra onderzoek nodig.
  3. Coloscopie: Dit is een kijkonderzoek van de dikke darm. U ligt hierbij op uw linkerzij. De endoscoop (kijkcamera) wordt via de anus ingebracht. Het onderzoek duurt ongeveer 15-30 minuten. U kunt hiervoor evt. een roesje krijgen.
  4. CT scan: Dit röntgenapparaat draait rondjes om het lichaam en maakt een soort 3D foto’s van de binnenkant van uw lichaam. Op deze foto’s kan men zien of er afwijkingen zijn in botten en organen.
  5. Dexascan (botdichtheidsmeting): Hierbij wordt onderzocht of er bij u sprake is van botontkalking en in welke mate. Dit wordt met behulp van röntgenstraling gemeten.
  6. Diëtist(e) gesprek: De diëtist(e) probeert inzicht te krijgen in uw huidige voedingstoestand en geeft hier mogelijk aanvullingen en advies. Een goede voedingstoestand zal u helpen om in een zo goed mogelijke conditie te zijn.
  7. Feceskweek: Hierbij moet u wat ontlasting inleveren. Er wordt gecontroleerd op aanwezigheid van virussen, bacteriën en parasieten.
  8. Gastroscopie (maagonderzoek): Hierbij gaat een flexibele slang (endoscoop) die via de mond in de keel wordt gebracht. Hieraan is een kleine camera bevestigd. Hiermee wordt u gecontroleerd op ontstekingen/tumoren/zweertjes en bloedingen in de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. U mag hierbij sedatie, dit is een heel lichte vorm van een algemene verdoving (anesthesie).
  9. KNO arts (Keel, Neus en Oor): Hierbij wordt onderzoek naar uw keel, neus en oren gecontroleerd op ontstekingen of vernauwingen. Er worden ook röntgenfoto’s gemaakt van de voorhoofdsholte en de neusbijholten.
  10. Longfunctietest (spirometer): Dit is een soort blaastest waarmee de inhoud en de kracht van uw longen worden gemeten. U krijgt hierbij een neusklem op, waardoor u door uw mond moet ademen.
  11. Maatschappelijk werker (gesprek): Deze inventariseert de behoefte aan hulp na de levertransplantatie.
  12. Mantoux test of IGRA test: Dit is een test om te bepalen of u drager bent van de TBC bacil (ook wel tuberculose genoemd). Als u positief blijkt, bent u drager van de TBC bacil en dan zult u behandeld worden met medicijnen.
  13. Neuskweek: Hierbij neemt men met een wattenstaafje wat (kweek) materiaal uit uw neus (slijmvlies). Er wordt gekeken naar eventuele bacteriën of ziekte verwekkers.
  14. Röntgenfoto’s: Hierbij wordt een foto gemaakt van uw hart en longen.
  15. Tandarts: De tandarts gaat kijken of uw gebit, tandvlees en kaak vrij zijn van infecties. Hierbij worden ook röntgenfoto’s gemaakt. Ook als u een gebitsprothese heeft moet u naar de tandarts. Na de levertransplantatie is het belangrijk om regelmatig een bezoek aan de tandarts/ mondhygiëniste te brengen.
  16. Urinekweek: U moet hierbij wat urine inleveren. Er wordt hiermee gekeken of u een (urineweg) infectie heeft. Als u positief blijkt, dan zult u behandeld worden met antibiotica.
  17. Eventueel extra onderzoeken op indicatie, zoals een MRI of oogarts bijvoorbeeld bij suikerziekte, of een ascites kweek bij vocht in uw buik.

Extra bij vrouwen:

  1. Gynaecologie: Hierbij wordt een uitstrijkje van de baarmoederhals gemaakt. Er worden cellen van de baarmoederhals afgenomen en gecontroleerd op baarmoederhalskanker. Ook wordt er gekeken naar abnormale bloedingen en ontstekingen.
  2. Mammografie: Hierbij wordt gebruik gemaakt van een röntgenapparaat. De borsten worden onderzocht op de aanwezigheid van borstkanker.

Voor extra informatie over de betreffende onderzoeken bekijk eventueel de site:
https://www.amc.nl/web/mijn-afspraak/overzicht/patientenfolders-2.htm

Dag 3

Op dag 3, als alle geplande onderzoeken afgerond zijn en uw gezondheid het toelaat, mag u met ontslag.

Eindgesprek

Na 2 twee of drie weken na uw 3 daagse opname vindt het eindgesprek met uw arts plaats.

Dit gesprek duurt ongeveer 60 minuten. Hier worden dan alle uitslagen met u besproken en naar welk levertransplantatie centrum verwezen wordt. Vervolgens worden uw gegevens door gestuurd naar het transplantatie centrum.

De levertransplantatie centra

Er zijn drie levertransplantatiecentra in Nederland. , waaruit u samen met uw arts een keuze maakt:

Bereikbaarheid

Voor vragen kunt u contact opnemen met de verpleegkundig specialisten in het Amsterdam UMC op het email adres: lever.info@amsterdamumc.nl of op de volgende telefoonnummers van maandag t/m donderdag tussen 09.00 uur en 15.00 uur:

  • Jeltje Helder 020- 444 5173
  • Lianne Borst 020 -444 9450

Kort verblijf afdeling 1B - Locatie VUmc:

Tel: 020-444 2210

Poli Maag- Darm- & Leverziekten:

Tel: 020- 444 1125

Meer informatie: Voor meer informatie met betrekking tot uw 3 daagse opname: https://www.amsterdamumc.nl/nl/afspraak/locatie-amc/opname.htm


Contact met lotgenoten:
https://www.leverpatientenvereniging.nl
https://www.transplantatiestichting.nl/