Uw kind ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin het slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. Soms zelfs wel een uur, maar vaak niet langer dan anderhalf uur. Tijdens het slapen beweegt uw kind niet of nauwelijks, maar zodra uw kind wakker is, is het actief. De meeste kinderen bewegen in de middag en avond. Tot de 32e week van de zwangerschap neemt het aantal bewegingen toe. In de laatste weken en rond de uitgerekende datum kunnen de bewegingen anders en minder krachtig worden. Dit komt doordat uw kind minder ruimte heeft. Veel vrouwen ervaren ‘schuiven’ in hun buik. Het blijft belangrijk dat u uw kind regelmatig voelt. Of uw kind nu in hoofd- of stuitligging ligt, dat maakt niet uit.
Rustige en drukke baby's
Sommige kinderen zijn druk en anderen rustig. Dit kan per zwangerschap verschillen. Zorg ervoor dat u vertrouwd raakt met de bewegingen van uw kind.
Ligging van de placenta
Als de placenta (moederkoek) aan de voorkant van de baarmoeder zit, kunt u uw kind tot 28 weken minder goed voelen. Na 28 weken worden de bewegingen zo krachtig dat u de bewegingen voelt.
Houding
Hoe vaak u uw kind voelt, hangt onder andere samen met uw houding. Als u ligt, voelt u uw kind beter bewegen dan wanneer u staat. Als u aan het werk bent, ervaart u misschien minder bewegingen dan u gewend bent. Dan is de aandacht op andere dingen gericht.
Medicijnen, alcohol, roken
Uw kind zal wat slomer zijn als u pijnstillers met morfine of kalmerende middelen gebruikt. U voelt dan minder bewegingen. Daarom mogen deze dan ook alleen in overleg met uw verloskundig zorgverlener worden ingenomen. Roken en alcohol, kunnen de bewegingen van uw kind ook beïnvloeden en wordt om meerdere redenen afgeraden.
Vanaf 28 weken
Nu moet u uw kind elke dag regelmatig kunnen voelen. Als uw kind minder beweegt dan normaal, neem dan de tijd om bewegingen in de buik te voelen. Als u op uw linkerzij ligt, voelt u uw kind het best. In die houding is de doorbloeding van de placenta optimaal.
- ga twee uur lang op uw linkerzij liggen
- voelt u minder dan tien bewegingen deze twee uur of twijfelt u over de kracht van de bewegingen en bent u niet gerustgesteld?
- neem dan meteen contact op met het ziekenhuis.
Naar het ziekenhuis
In het ziekenhuis aan de Meibergdreef wordt u verwacht op de afdeling Spoed Eisende Hulp Vrouwenziekten (SEHV). Wel vragen wij u vooraf eerst ons te bellen zodat we een kamer in gereedheid kunnen brengen voor uw komst. In het ziekenhuis vraagt de arts, klinisch verloskundige of gynaecoloog naar het bewegingspatroon van uw kind en de verandering ervan. De hartslag van uw kind wordt minimaal een half uur geregistreerd met een CTG-apparaat. Met dit CTG-apparaat kan de hartslag van het kind gemonitord worden en ook eventuele activiteit van de baarmoeder, dit noemen we contracties (weeën). Om een duidelijk onderscheid te maken tussen uw eigen hartslag en die van het kind kan het zijn dat wij uw hartslag meten met een klip op de vinger. Deze gegevens geven ons een indruk van de conditie van het kind. Een CTG wordt pas uitgevoerd vanaf een zwangerschapsduur van 26 weken. Wanneer uw kind beweegt, gaat het hart sneller kloppen. Dat is een teken van een goede conditie. Daarna of de volgende dag krijgt u een echo voor controle van het vruchtwater, de groei en de doorbloeding van de placenta.
Controle goed
Is de controle goed? Uw kind is in goede conditie. Veel vrouwen voelen hun kind dan ook weer goed. U krijgt uitleg over wat u moet doen als uw kind opnieuw minder beweeglijk is.
Opnieuw onzeker over de bewegingen van de baby?
Als u naar huis gaat, krijgt u advies om goed te letten op de bewegingen van uw kind. Heeft u opnieuw een periode dat u minder goed voelt bewegen? Neem dan opnieuw contact op met het ziekenhuis. Twijfel niet om weer te bellen. Het maakt niet uit als dit vaker nodig is.
Controle niet goed
Is er twijfel over de conditie van uw kind? Dan zijn er extra controles nodig. Afhankelijk van de resultaten van de controles en hoeveel weken u zwanger bent, kan het advies zijn dat uw kind zo gauw mogelijk moet worden geboren.
Samengevat
- Leer het bewegingspatroon van uw kind kennen
- Voelt u zich onzeker over de bewegingen van uw kind? Ga dan twee uur op uw linkerzij liggen en voel de bewegingen in uw buik. Beweegt uw kind minder dan tien keer in deze twee uur? Of bent u ongerust? Neem contact op met het ziekenhuis. Wacht niet tot de volgende dag!
Andere Alarmsymptomen
Sommige klachten kunnen even worden aangezien maar bij de volgende signalen geldt dat u direct contact op moet nemen met het ziekenhuis op nummer 020-5661500.
- Buikpijn of rugpijn die komt en gaat
- Bij vruchtwaterverlies
- Bij vaginaal bloedverlies
- Heeft u last van één of meer van de volgende signalen: hoofdpijn, sterretjes zien, braken, gevoel van strakke band om hoofd of bovenbuik, pijn in de bovenbuik of tussen schouderbladen, plotseling vocht vasthouden in gezicht, handen of voeten.