U krijgt binnenkort een laserbehandeling van uw oog. In deze folder vindt u informatie over de behandeling met laserstralen. Laserstralen zijn gebundelde lichtstralen die veel energie ontwikkelen. De lichtstralen worden gericht op de te behandelen plaats. Als het uiteinde van de laserstraal in contact komt met het weefsel van het lichaam dat wordt behandeld, komt er warmte vrij.Deze warmte wordt gebruikt voor de behandeling. Deze behandeling kan op vele manieren worden gebruikt, bijvoorbeeld om zieke, beschadigde bloedvaatjes dicht te branden, of weefsel aan elkaar ‘te lassen’.Iedereen ervaart de laserstraalbehandeling op zijn eigen manier. De pijnbeleving is bij iedereen verschillend, sommigen mensen voelen niets; anderen voelen de behandeling wel en worden dan verdoofd.


Een behandeling met laserstralen is vooral gericht op het behoud van het gezichtsvermogen dat u op dit moment heeft. Uw ogen verbeteren door de behandeling meestal niet (dit is afhankelijk van de soort behandeling). Een enkele keer kan het zicht na een behandeling verslechteren. Daar staat tegenover dat zonder behandeling de ogen verder achteruit kunnen gaan.

Het aantal behandelingen is bij iedere patiënt verschillend. Soms zijn één of twee behandelingen voldoende, soms zijn meer behandelingen nodig. Een behandeling duurt ongeveer 20 tot soms 60 minuten.

Voor de behandeling

U hoeft thuis geen speciale voorbereidingen te treffen. In de polikliniek kunt u als voorbereiding op de behandeling een tablet krijgen of kan het oog gedruppeld of uw oogdruk worden gemeten. Een combinatie van deze drie handelingen is ook mogelijk. Dit is afhankelijk van uw soort behandeling.

De behandeling

  • De oogarts brengt, na het geven van een verdovend ruppeltje, een lens in op het te behandelen oog. Hierdoor kunt u uw oog niet sluiten tijdens de behandeling.
  • U zit, net als bij de oogarts, in een stoel, met de kin in een bakje en het voorhoofd tegen een band.
  • De oogarts richt en schiet de laserstralen op uw oog. Dit ziet u als lichtflitsen. Het apparaat maakt hierbij een klikkend geluid.
  • Aan het einde van de behandeling verwijdert de oogarts de lens uit uw oog.

Direct na het onderzoek ziet u vaak minder scherp door de lichtflitsen en oogdruppels die u heeft gehad voor de behandeling. Het is daarom aan te bevelen u naar huis te laten begeleiden, ook wanneer u met het openbaar vervoer of met een taxi naar huis gaat. Soms wordt een oogverband met oogzalf aangebracht om het oog rust te geven. Na de behandeling blijft u onder controle van uw oogarts.

De dag van de behandeling en de dag erna kunt u het beste rustig aan doen en eventueel paracetamol als pijnstillers gebruiken. Bij aanhoudende pijn kunt u telefonisch contact opnemen.

Tot slot

Als u naar aanleiding van deze folder, de gesprekken met uw arts en/of andere zorgverleners nog vragen heeft, schrijf deze op en neem de vragen mee naar uw volgende bezoek. Als u vragen heeft die niet kunnen wachten, neem dan telefonisch contact op met de verpleegkundige van de polikliniek Oogheelkunde.

Contactgegevens polikliniek Oogheelkunde

Locatie

Telefoon (tijdens kantooruren)

Telefoon (buiten kantooruren)

E-mailadres

VUmc

Receptie R,
2de verdieping

020 444 1170

020 444 4444

oogheelkunde@amsterdamumc.nl (niet-spoedeisende zaken)

AMC

Receptie A2,
2de verdieping

020 566 3100

020 566 9111

idem

Operatieplanning Amsterdam UMC

020 444 1170

n.v.t

oogoperatie@amsterdamumc.nl (niet-spoedeisende zaken)

www.vumc.nl/oogheelkunde