Waarom een lange lijn of PICC-lijn?
Door een lange lijn of PICC-lijn te plaatsen kan uw behandeling makkelijker gegeven worden. De lijn wordt meestal gebruikt voor het toedienen van medicatie. Ook kan door deze lijn speciaal ontwikkelde voeding direct via de grote ader in de bloedbaan worden toegediend. Dit wordt ook wel totale parenterale voeding genoemd (TPV). Ook is het mogelijk om via deze lijn bloed bij u af te nemen.
Wat is een lange lijn of PICC-lijn?
De lange lijn of PICC- lijn is een slangetje ( katheter) meestal van siliconen gemaakt. Hij wordt geplaatst in een groot bloedvat. Het voordeel van het grote bloedvat is dat die minder snel ontsteekt. De lange lijn of PICC-lijn heeft vaak meerdere ingangen. Deze ingangen worden ook wel lumen genoemd. Aan het eind van elk lumen zit een soort afsluitdopje, een bionecteur.
De naam van de lijn geeft de plaats aan waar hij in het lichaam zit. De lange lijn zit bij het sleutelbeen. De PICC-lijn zit in de bovenarm.
Verschil tussen een lange lijn en een PICC-lijn
- Lange lijn
De lange lijn kan in een groot bloedvat onder het sleutelbeen (subclavia) of in de hals (jugularis) geplaatst worden. De lange lijn zit meestal vast met twee hechtingen. Hierdoor kan de lijn minder makkelijk verplaatsen. De insteekopening krijgt een doorzichtige pleister (Tegaderm). Hierdoor kan de verpleegkundige de insteekopening goed controleren. - PICC lijn
De PICC-lijn wordt geplaatst in een bloedvat in de bovenarm; tussen de elleboog en de oksel. De lijn zit vast met een speciale pleister. Dit is de fixatiepleister (statlock). Hier overheen komt een doorzichtige pleister. De verpleegkundige kan de insteekopening van de lijn dan goed controleren.
Plaatsing
Op welke afdeling wordt de lijn geplaatst?
Het plaatsen van de lijn gebeurt meestal op de afdeling Radiologie, maar soms op de verpleegafdeling.
Hoe wordt de lijn geplaatst?
Voordat de lijn geplaatst wordt krijgt u eerst een plaatselijke verdoving. Hierdoor voelt u bijna niets van het inbrengen van de lijn. Om de kans op een infectie zo klein mogelijk te houden gebeurt het plaatsen heel steriel. De arts desinfecteert eerst uw huid. Hierna zoekt hij met een echo-apparaat de juiste ader op. Dan prikt hij de ader aan met een naald. Daarna wordt het aanprikgaatje vaak wat groter gemaakt. Hiervoor maakt de arts een klein sneetje in de huid. De lijn kan dan beter worden doorgeschoven in het bloedvat.
Hoelang duur het plaatsen van de lijn?
Het plaatsen van een lange lijn duurt ongeveer 30 minuten. Met een röntgenfoto of echo wordt gecontroleerd of de lijn goed zit en of er geen complicaties zijn. Is alles in orde dan kan de lijn gebruikt worden.
Complicaties
Een enkele keer ontstaat er een complicatie. Dat kan zijn:
- Klaplong; bij het aanprikken van het bloedvat is het longvlies geraakt. Daarom wordt na het plaatsen een röntgenfoto gemaakt om dit te controleren.
- Hematoom; dit heet ook wel bloeduitstorting. Dit trekt vanzelf weer weg.
- Spierpijn; dit kan voorkomen in de schouder of arm. U kunt hier paracetamol voor krijgen.
- Ontsteking; dit kan voorkomen bij ieder insteekopening. Daarom wordt de lange lijn of PICC-lijn dagelijks gecontroleerd op roodheid of zwelling. U kunt een ontsteking herkennen als u koorts krijgt (>38,5 graden Celsius, koude rillingen).
- Verstopping; in de lijn blijft een bloedpropje zitten. Hierdoor kunnen er bijv. geen medicijnen meer worden toegediend. Het kan zijn dat de lijn verwisseld moet worden.
Verzorging
Tijdens uw opname verzorgt de verpleegkundige de PICC-lijn of lange lijn. Zij is hier verantwoordelijk voor.
Het verwijderen van de lijn
Het is mogelijk dat u met de lijn naar huis gaat, maar bij sommige patiënten wordt de lijn verwijderd op locatie AMC. Als de lijn verwijderd wordt zal de verpleegkundige de insteekplaats enige tijd dichtdrukken om nabloeden te voorkomen. Ook is het mogelijk dat u hiervoor een bepaalde tijd op bed moet blijven. Na enige tijd zal de verpleegkundige de insteekopening controleren of er geen nabloeding is.
Leefregels
De katheter kan hinderlijk zijn. U kunt wel gewoon douchen als de doorzichtige pleister (Tegaderm) erop zit.
Contactgegevens Hartcentrum
In acute nood: Bel 112
Door verbouwing kan het zijn dat een verpleegafdeling (tijdelijk) is verhuisd.
Raadpleeg voor de juiste locatie de bewegwijzering.
Voor overige acute cardiale problemen
Eerste harthulp en Hartbewaking
T: 020-5665700 / 020-5662176 (24 uur bereikbaar)
Voor vragen over uw poli afspraken of een vraag aan uw cardioloog
Polikliniek Cardiologie, C2
T: 020-5663794 (ma t/m vr 8:30-17:00 uur)
Vragen over opname in het ziekenhuis
Verpleegafdeling Cardiologie
T: 020-5665777 (24 uur bereikbaar)
Verpleegafdeling Cardiothoracale Chirurgie
T: 020-5664433 (24 uur bereikbaar)
Vragen over de planning van uw procedure
Hartcentrum Secretariaat T: 020-5666555 (ma t/m vr 8:00-17:00 uur)
Postadres
Amsterdam UMC, locatie AMC
Secretariaat Hartcentrum, B2-114
Postbus 22660
1100 DD AMSTERDAM
Website
Amsterdam UMC heeft één hartcentrum; onze artsen en verpleegkundigen werken op twee locaties: AMC en VUmc. Afhankelijk van de diagnose en behandeling wordt u geholpen op locatie AMC of locatie VUmc. Voor vragen kunt u altijd terecht bij uw zorgverlener.