Rond de leeftijd van 8-10 (soms tot 12) jaar wordt de kaakspleet gesloten. Het moment hangt af van de doorbraak van de tanden rondom de kaakspleet.De orthodontist houdt dit in de gaten en start zo nodig een voorbehandeling met een beugel. Daarna volgt een consult bij de Mond-,Kaak- en Aangezichts- (MKA)chirurg om de operatie te bespreken en in te plannen. Na de operatie is vaak nog een beugelbehandeling nodig.

Wat houdt het in?

De kaakspleetsluiting wordt gedaan door de MKA-chirurg. De operatie gebeurt onder narcose. Het gaatje tussen de neus en de mond wordt in drie lagen gesloten.     

Het gaatje naar de neus wordt dichtgemaakt, er wordt bot aangebracht in de kaakspleet en het gaatje naar de mond wordt gesloten. Hiervoor wordt bot uit de kin of uit de heup (bekkenkam) gehaald. Als we bot uit de kin gebruiken krijgt uw kind een steunpleister op de kin. Deze mag na drie dagen eraf, dit gaat het beste als de pleister nat is gemaakt, bijvoorbeeld onder de douche of in bad. Als er bot uit de bekkenkam is gebruikt, zit er een pleister op die na 3 dagen verwijderd mag worden. De hechtingen lossen vanzelf op. Het lopen gaat in het begin nog een beetje moeilijk, maar dit gaat na 1 week vaak alweer heel goed.

Leef- en voedingsadviezen kaakspleetsluiting (nazorg)

De eerste maand na de operatie is het operatiegebied in de mond gevoelig. Het is belangrijk om de mond goed schoon te houden. Vanaf een dag na de operatie mag voorzichtig gepoetst worden met een zachte baby tandenborstel. Gebruik ook een speciaal mondspoelmiddel.
Uw kind mag de eerste maand geen harde dingen zoals harde korstjes, noten of appels eten. Alles wat je met een vork kunt prakken zoals pasta, bananen en pannenkoeken mag uw kind wel eten

Opnameduur

De opname duur varieert van een dagopname tot 1 of 2 nachtjes slapen, afhankelijk van de grootte van de kaakspleet en het gebruik van kinbot of bekkenkambot. Als uw kind voldoende eet en drinkt en de pijn goed onder controle is, mag uw kind naar huis. Wanneer uw kind naar huis mag, wordt door de kinderarts en MKA-chirurg samen besloten.