Brachytherapie is een inwendige bestralingstechniek. Het voordeel van brachytherapie is dat het doelgebied heel gericht behandeld kan worden. Hierdoor worden zo min mogelijk gezonde cellen beschadigd. Er wordt een holle, buigzame slang (doorsnede 1 cm) in de slokdarm gebracht. De radioactieve bron gaat hier stapsgewijs doorheen. De brachytherapie zorgt ervoor dat de tumor kleiner wordt of verdwijnt. Door de behandeling zal de passage van voedsel na een tijdje weer beter gaan.

Wat gebeurt er vooraf aan de inwendige bestraling?

Voordat u de brachytherapie krijgt, wordt u meestal ook uitwendig bestraald. Voor de inwendige bestraling moet u nuchter zijn. Dat betekent dat u de nacht vóór de inwendige bestraling vanaf 24.00 uur niets meer mag eten of drinken. Een slokje water nemen bij uw ochtendmedicijnen mag wel.

Wat gebeurt er op de dag van de bestraling?

  • De Maag-Lever-Darm afdeling (C2)

oesofagusbrachy2U krijgt bericht op welke datum en tijdstip u zich moet melden op de afdeling C2 (Endoscopie). U krijgt een verdoving van uw keel met behulp van een keelspray. Ook krijgt u een infuus. Daarmee dienen we een slaapmiddel toe. De maag-lever-darm arts en de radiotherapeut kijken met een dunne, lange en buigzame slang met aan de top een camera (endoscoop) in de slokdarm. Zij kunnen dan precies bepalen welk gedeelte bestraald moet worden. Daarna wordt de holle slang voor de bestraling geplaatst. Met een mondstuk zetten we de slang vast, zodat deze niet kan verplaatsen.

  • F5-Noord Shortstay/Stralingsunit

Voor de bestraling wordt u naar

F5-Noord Shortstay/Stralingsunit gebracht. Hier zijn speciale behandelkamers, waar de bestraling plaatsvindt. De slang wordt op het bestralingsapparaat aangesloten en de behandeling begint. Tijdens de behandeling ligt u alleen in de kamer en wordt u via een monitor bewaakt. Het is belangrijk dat u zo rustig mogelijk blijft liggen. Aan het eind van de behandeling verwijdert de verpleegkundige de slang en kunt u naar huis. De verdoving van uw keel is dan al uitgewerkt.

Als u weer thuis bent

Als u weer thuis bent zijn er geen beperkingen meer. U mag alles weer doen.

Zijn er bijwerkingen?

Uw keel kan door de behandeling tijdelijk wat pijnlijk zijn. Door de inwendige bestraling raakt het slijmvlies van de slokdarm een beetje geïrriteerd en gezwollen. Deze irritatie kan pijn veroorzaken. Door de zwelling kan het eten en het drinken tijdelijk wat moeilijker gaan. U kunt ook last krijgen van zuurbranden. Met medicijnen is dit goed te behandelen en is het zelfs te voorkomen. Na ongeveer 7 à 10 dagen zullen deze klachten afnemen en zal het doel van de inwendige bestraling merkbaar worden. Maakt u zich ongerust omdat de klachten erg toenemen? Dan kunt u altijd contact opnemen met uw behandelend arts.

Wilt u meer informatie?

Bereikbaarheid van afdeling Radiotherapie

Telefoonnummers:

AMC centrale : 020-5669111

Radiotherapie balie 1 : 020-5663433

Voorlichting : 020-7328939

Dienstdoende arts : via 020-5669111 (’s nachts, ’s avonds, weekends)

Emailadressen:

brachyradiotherapie@amc.uva.nl

voorlichting-radiotherapie@amc.uva.nl

Locatie AMC