Om uw kans op het krijgen van kinderen na een (kanker-)behandeling te vergroten, kunt u uw eicellen laten invriezen. Een (kanker-)behandeling beschadigt de eierstokken, waardoor de eicelvoorraad (in medische termen: ovariële reserve) wordt aangetast. De ernst van de beschadiging hangt af van uw leeftijd en het type behandeling. Ook noodzakelijk uitstel van uw kinderwens, bijvoorbeeld omdat u vanwege de behandeling enkele jaren nog niet zwanger mag worden, beïnvloedt uw kansen: hoe ouder de vrouw, hoe kleiner de voorraad aan resterende eicellen. Uw behandelend (kanker-)specialist heeft u hierover geïnformeerd en een positief advies gegeven voor het invriezen van eicellen.

“Oogsten” van eicellen

Voorafgaande aan het invriezen van eicellen moeten de eicellen uit uw eierstok worden gehaald. De behandeling begint met het stimuleren van de eierstokken door hormooninjecties. Daarna worden de eicellen opgezogen. Dit gebeurt door de eierstokken via de vagina met een naald aan te prikken (eicelpunctie). Meer informatie over deze behandeling leest u in de brochure IVF. Nadat de eicellen op deze manier geoogst zijn, worden ze ingevroren en opgeslagen. Wij stellen uw huisarts schriftelijk op de hoogte van de behandeling.

Welk techniek van invriezen wordt gebruikt?

De techniek die gebruikt wordt is vitrificatie. Vitrificatie is een methode van invriezen waarbij hoge concentratie cryoprotectant (antivries) wordt gebruikt. De eicellen worden daardoor zeer snel ingevroren. Daarmee wordt voorkomen dat er ijskristallen in de eicel gevormd worden. Deze ijskristallen beschadigen de eicel. De eicellen worden op staafjes ingevroren en bewaard in vloeibare stikstof (-196° Celsius). Ze blijven opgeslagen in het fertiliteitslaboratorium totdat u er gebruik van wilt maken. Dit kan tot de leeftijd van 45 jaar. De eicellen worden dan ontdooid en met behulp van ICSI bevrucht. ICSI is de afkorting van intracytoplasmatische sperma-injectie. Bij ICSI wordt een zaadcel geïnjecteerd in een eicel. De embryo’s (één of meer) die ontstaan worden teruggeplaatst in de baarmoeder.

Wat is de succeskans?

Tot op heden is het invriezen van eicellen nog niet op grote schaal toegepast. Daardoor is er geen duidelijkheid over de succeskans van de behandeling. Een goed resultaat kan om de volgende redenen uitblijven:

  • Ondanks hormooninjecties maken uw eierstokken weinig eicellen of helemaal geen eicellen;
  • Er zijn geen goede eicellen zijn om in te vriezen;
  • Na ontdooien blijven er weinig goede eicellen over;
  • De bevruchting valt tegen;
  • Er ontstaan slechte embryo’s.

Dit betekent dus dat u er rekening mee moet houden dat u niet zwanger wordt. Er is dus is geen garantie op het krijgen van een kind.

Wat zijn de risico’s en bijwerkingen?

Informatie over de risico’s en bijwerkingen van de IVF/ICSI-behandeling heeft u al ontvangen.

Er is nog weinig onderzoek gedaan bij de kinderen die geboren zijn na het invriezen van eicellen. In de vervolgonderzoeken die nu bekend zijn werden geen schadelijke effecten gemeld.

Wat zijn de kosten?

De totale prijs van de behandeling is samengesteld uit de kosten van de verschillende fasen, te weten:

  • De vooronderzoeken;
  • De hormoonstimulatie plus de kosten van de medicijnen;
  • Het oogsten van de eicellen (eicelpunctie);
  • Het invriezen van de eicellen (zie Bewaarovereenkomst Eicellen, circa € 423 per cyclus);
  • Het in opslag houden van de ingevroren eicellen; het gaat hierbij om een jaarlijkse bijdrage (zie Bewaarovereenkomst Eicellen, circa € 41 per cyclus per kalenderjaar);
  • Als u de eicellen in de toekomst wilt gaan gebruiken: ontdooien, bevruchten en terugplaatsen.

Uw zorgverzekeraar vergoedt deze behandeling, met uitzondering van het invriezen en het in opslag houden van de eicellen. Voor deze kosten ontvangt u een factuur van het ziekenhuis en u moet de kosten aan het ziekenhuis overmaken. U kunt deze facturen niet indienen bij uw zorgverzekeraar.

Als u in de toekomst de eicellen moet gaan gebruiken, dan worden hierbij de eicellen ontdooid en bevrucht door middel van ICSI. Momenteel worden deze kosten voor het gebruik van de eicellen vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Het is niet bekend of dit in de toekomst nog het geval is.

De follow-up van de behandeling

We willen graag weten hoe u na afloop van uw behandeling(en) denkt over een eventuele zwangerschap. Wij zullen u dit elk jaar vragen, door middel van een korte vragenlijst.

Wat te doen als u zwanger wilt worden in de toekomst?

Het is belangrijk dat u eerst met uw (kanker-)behandelaar bespreekt of u al zwanger mag worden. Als u zwanger mag worden maakt een afspraak bij het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde van het AMC. Daar bespreekt u wat u gaat doen: eerst zelf proberen om zwanger te worden of dat uw ingevroren eicellen gaan gebruiken. We controleren of er redenen zijn om de ingevroren eicellen niet te gebruiken (contra-indicaties). Wij bespreken met u het proces van ontdooien van de eicellen, bevruchten en terugplaatsen.

Mocht u onder behandeling zijn van een psycholoog of psychiater, dan is een positief advies van deze behandelaar nodig.

Vervolgonderzoek bij de kinderen

Het invriezen van eicellen mag in Nederland onder de voorwaarde dat de gezondheid van kinderen, geboren uit ingevroren (gevitrificeerde) eicellen, wordt onderzocht. Daarom worden de kinderen na de geboorte tot de leeftijd van 5 jaar gevolgd.

Hoe worden de kinderen gevolgd?

De gezondheid van de kinderen wordt op een aantal manieren onderzocht:

  1. Er wordt informatie over uw zwangerschap en bevalling bij uw behandelend verloskundige of gynaecoloog opgevraagd.
  2. Door middel van enquêtes zal bij u navraag gedaan worden naar de gezondheid, de groei en ontwikkeling van uw kind. Als uw kind bij een kinderarts of medisch specialist bekend is, vragen we u of we aanvullende informatie mogen opvragen. De enquêtes worden op 1- en 5-jarige leeftijd van uw kind schriftelijk afgenomen.
  3. Uw kind wordt op 2- en 5-jarige leeftijd in het ziekenhuis lichamelijk onderzocht.

Wat gebeurt er met uw gegevens en de gegevens van uw kind(eren)?

Wij zorgen ervoor dat de gegevens die wij over u en uw kind(eren) verzamelen geheim blijven. Wij slaan de gegevens daarom niet met uw naam op, maar met een code. Na afloop van het onderzoek bewaren wij de gegevens nog een periode.

Vragen

Hebt u nog vragen en/of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde, telefoon: 020-5664287 (tijdens werkdagen tussen 9.00-11.00 en 14.00-16.00 uur). U kunt ons ook een e-mail sturen (cvv@amc.nl). Vermeld altijd uw (meisjes-) naam, initialen, patiëntnummer en geboortedatum