Wat is IUI met milde stimulatie?

Intra-Uteriene Inseminatie (afgekort IUI) betekent het inbrengen van zaadcellen (insemineren) direct in de baarmoederholte (intra-uterien). Bij IUI worden de beste zaadcellen geselecteerd via een bewerking in het Fertiliteitslaboratorium. De IUI wordt gecombineerd met milde hormoonstimulatie. Het doel hiervan is meerdere eiblaasjes (follikels) te laten uitrijpen, bijvoorbeeld twee of drie. De hormoonstimulatie gebeurt met geringe hoeveelheden gonadotrofine. Dit zijn follikelstimulerende hormonen Door middel van vaginale echo’s wordt de groei van de follikels (waarin de eicellen zich bevinden) gecontroleerd. Zodra deze groot genoeg zijn, wordt een ander hormoon, het HCG (= Pregnyl®) toegediend. Dit hormoon zorgt voor de eisprong. Als de eisprong heeft plaatsgevonden wordt de inseminatie uitgevoerd. Deze folder beschrijft de gang van zaken bij de IUI behandeling met milde stimulatie.

Wat is de kans op zwangerschap?

De kans dat u zwanger wordt met IUI is gemiddeld 9% per cyclus. Na 6 behandelingen is gemiddeld 30 tot 40 % van de vrouwen zwanger en krijgt een kind. Het is niet bekend of en in welke mate IUI met milde stimulatie een toegevoegde waarde heeft ten opzichte van uw kansen thuis benutten (indien van toepassing). De kans dat u zwanger wordt is afhankelijk van uw leeftijd. Hoe ouder u bent, hoe minder kans op zwangerschap. Uit zorgevaluatie is bekend dat het gebruik van tabletten Clomifeen (Clomid) een net zo grote kans op zwangerschap geeft als injecties Gonadotrofines gedurende de eerste 4 IUI cycli.

Wat zijn de risico’s en complicaties?

Infectie

Tijdens de inseminatie mag u geen Chlamydia hebben omdat u dan kans hebt op een eileiderontsteking. Als u er niet zeker van bent dat u geen Chlamydia heeft, neem dan contact op. U krijgt een formulier om een Chlamydiakweek uit de urine af te nemen. De uitslag duurt minimaal 1 week. De inseminatie vindt plaats als de uitslag bekend is.

Meerlingzwangerschap

De kans op een tweeling is gemiddeld 6% per doorgaande zwangerschap. De kans op een meerling is afhankelijk van het aantal follikels dat onder invloed van de stimulatie tot stand is gekomen: hoe meer follikels, hoe groter de kans. Daarom wordt de behandeling afgebroken als er na de hormoonstimulatie meer dan drie grote follikels (met een diameter van 14 mm of meer) aanwezig zijn. In het geval van IUI met donorsperma wordt de behandeling afgebroken als er meer dan 2 grote follikels (met een diameter van 14 mm of meer) aanwezig zijn.

Hoe verloopt de behandeling?

De vaginale echo’s worden in het Centrum voor Voorplantingsgeneeskunde (CVV) gemaakt door een gynaecoloog in opleiding. De bewerking van het sperma vindt plaats in het Fertiliteitslaboratorium en wordt uitgevoerd door een analist. De IUI vindt plaats in het CVV en wordt uitgevoerd door een verpleegkundige.

Wat moet u doen voorafgaand aan de IUI

    • “Mijn Dossier” account activeren. U krijgt een brief met uw persoonlijke code. Let op: de code voor activatie verloopt. Uw juiste emailadres en mobiel nummer moeten in uw dossier staan.
    • Inschrijving bij de AMC apotheek.
    • U slikt dagelijks 0,4 mg foliumzuur om de kans op een kind met een open rug (spina bifida) te verkleinen. U start hiermee uiterlijk op de eerste dag van uw menstruatie.

Hoe spreekt u een IUI af?

Op de eerste dag van uw menstruatie (dit is de eerste dag wanneer u helder rood bloedverlies hebt), geeft u via “Mijn Dossier” de volgende gegevens aan ons door:

    • De vermelding dat het om een IUI-behandeling met milde stimulatie gaat;
    • De eerste dag van uw laatste menstruatie;

U krijgt een afspraak voor een vaginale echo. U kunt uw afspraak vinden via “Mijn Dossier”. Als u niet over een PC/laptop of smartphone beschikt, dan kunt u dit van tevoren met ons bespreken.

    • Op de 3de dag van uw menstruatie begint u met het gebruik van tabletten Clomifeen (Clomid) 1x per dag in de dosering die met u is afgesproken. U gebruikt 5 dagen achterelkaar Clomifeen (Clomid), daarna stopt u.
    • Het beste tijdstip van inname is tussen 16.00 en 22.00 uur, elke dag min of meer op hetzelfde tijdstip.
    • Op de met u afgesproken dag krijgt u een vaginale echo. Wij adviseren u een vrij lege blaas te hebben ten tijde van de echo. Er zijn toiletten in de wachtkamer.
    • Als het eiblaasje groot genoeg is, wordt 5.000 EH Pregnyl® afgesproken. De Pregnyl® zorgt voor de eisprong. Op de dag van de Pregnyl –injectie adviseren wij u geslachtsgemeenschap te hebben als dat mogelijk is en indien van toepassing, daarna niet meer. De afspraak voor inseminatie vindt plaats ongeveer 40 uur na de Pregnyl®-injectie. De inseminaties vinden dagelijks plaats: op weekdagen tussen 12.45 t/m 13.45 en op weekend dagen tussen 11:30 en 12:45 uur.
    • Als het eiblaasje niet groot genoeg is, wordt er een nieuwe echoafspraak gemaakt. Dit herhaalt zich tot het eiblaasje groot genoeg is. Meestal betekent dit dat u 1 of 2 keer moet terugkomen. Als er teveel eiblaasje lijken te groeien, dan mag u geen geslachtsgemeenschap hebben tot de volgende echo is geweest.
    • De verpleegkundige zal u het zelf injecteren voor de Pregnyl® aanleren door een prikinstructie en noteert uw instructies in Mijn Dossier.

Wanneer gaat de IUI niet door?

  1. Als er te veel eiblaasjes gerijpt zijn.
    U mag dan geen Pregnyl® spuiten en geen geslachtsgemeenschap meer hebben tot de volgende menstruatie, want de kans op een meerling is dan te groot. Indien u 2 dagen voor deze echo nog geslachtsgemeenschap hebt gehad, dan moet u 5 dagen Fyremadel of Cetrotide® injecteren. Dit middel zorgt ervoor dat de eisprong wordt uitgesteld, waardoor de kans op een grote meerling zwangerschap wordt verminderd. De patiëntenfolder Fyremadel staat op de website amc.nl/cvv. De arts maakt een digitaal recept voor u. De volgende cyclus zal een lagere dosering worden afgesproken. Het komt vaak voor dat de volgende cyclus nog teveel resten van de eiblaasjes (cystes) te zien zijn. Dit trekt vanzelf weg, maar kost tijd. Vanwege deze resten kunt u niet starten met de stimulatie hormonen omdat de groei en het aantal eiblaasjes niet betrouwbaar te volgen is; u moet dan een maand overslaan. U kunt deze maand thuis proberen zwanger te worden, uw eigen eisprong gaat gewoon door.
  2. Als er geen rijping plaatsvindt.
    De volgende keer krijgt u een hogere dosis (indien mogelijk).

Hoe vindt de IUI plaats?

Produceren van sperma (indien van toepassing)

Op de dag van de inseminatie levert uw partner of donor ’s ochtends op afspraak het sperma in bij het Fertiliteitslaboratorium. Het sperma wordt hierna daar bewerkt (zie patiëntenfolder ‘Spermabewerking bij IUI-, IVF en ICSI-behandeling’). Het is niet nodig om enkele dagen onthouding te hebben voorafgaand aan het bezoek aan het Fertiliteitslaboratorium.

Inseminatie (IUI)

http://www.amc.nl/upload_mm/5/7/5/11980_fullimage_iui.jpgU wordt eenmaal per cyclus geïnsemineerd. Het is niet nodig een lege blaas te hebben; bij een vollere blaas verloopt de IUI makkelijker. Wij adviseren u een uur voor de afspraak niet te plassen, tenzij anders met u is afgesproken.
U wordt verzocht ivm de Coronamaatregelen om alleen te komen.

U gaat op een onderzoekstafel liggen met de benen in de beensteunen. De verpleegkundige brengt een nat speculum (“eendenbek” of spreider) in uw vagina in. Zodoende kan de verpleegkundige uw baarmoedermond goed zien. Via de baarmoedermond wordt een dun flexibel slangetje (katheter) in de baarmoederholte gelegd. De zaadcellen, geconcentreerd in een klein volume en opgezogen in een spuitje, worden via het langzaam leegduwen van het spuitje in de baarmoeder gebracht.

Hierna kunt u zich aankleden. Het kan zijn dat u enkele druppels bloedverlies of vochtverlies hebt, dit is niet erg. U hoeft verder geen speciale maatregelen te nemen.

Na de IUI

Als u gaat menstrueren, is de IUI-behandeling die maand helaas mislukt. U meldt deze menstruatie aan ons en wij zullen u verdere instructies geven over de vervolgbehandeling.

Als u zestien dagen na de IUI nog niet bent gaan menstrueren, dan doet u thuis een zwangerschapstest in de urine. U stuurt ons een bericht via “Mijn Dossier” als u zwanger bent. U vermeldt hierbij dat het om een zwangerschap na IUI-behandeling gaat en wat uw eerste dag van de laatste menstruatie was. U krijgt een afspraak voor de eerste zwangerschapsecho bij 7-8 weken zwangerschapsduur (= 5-6 weken na de IUI). Dit is opnieuw een vaginale echo. Adviezen voor het dagelijks leven vindt u in de folder ‘Zwanger!’ (RIVM).

Nog niet zwanger?

Overstap op gonadotrofines

Na 4 IUI-behandelingen stapt u over van tabletten clomifeen (Clomid) naar injecties gonadotrofines (prikinstructie Fostimon of Ovaleap). Op de 3de dag van uw menstruatie begint u met het gebruik van gonadotrofine-injecties in de dosering die met u is afgesproken. Let op: in tegenstelling tot clomifeen (Clomid) gebruikt u elke dag een injectie gonadotrofines totdat de IUI kan worden afgesproken. De verpleegkundige heeft u het zelf injecteren aangeleerd door een prikinstructie en heeft u gewezen op de folder met de prikinstructies op de website www.amc.nl/cvv. De instructies kunt u terugvinden in uw afspraak (Mijn Dossier). Het beste tijdstip van toediening is tussen 16.00 en 22.00 uur, elke dag op hetzelfde tijdstip. Mocht u nog uitleg nodig hebben voor het injecteren, dan kunt u contact opnemen met het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde.

Aantal behandelingen

Afhankelijk van uw situatie bieden wij u in één keer 6 IUI-behandelingen (inseminaties) aan. Het is aan u of u deze behandelingen achter elkaar wil doen of af en toe een maand over slaat. Een cyclus die niet tot een inseminatie heeft geleid telt niet mee. Het aantal behandelingen is op dit moment niet gelimiteerd volgens de basisverzekering (aanspraak zorgverzekeringswet). Maakt u gebruik van sperma van een spermabankdonor? Dan is het mogelijk aantal IUI behandelingen voor 2e kinderen afhankelijk van het aantal beschikbare strootjes.

Tussentijdse vragen/evaluatie/perspectief

U bent regelmatig in de kliniek voor een bezoek in verband met een ‘verrichting’ zoals een echo of inseminatie. Tijdens deze bezoeken bij de fertiliteitsarts of verpleegkundige is het voor ons niet goed mogelijk om uw behandeling(en) te evalueren en/of uitgebreid met u te spreken over vervolgstappen. Hebt u zorgen of vragen? Wacht daarom niet tot de komende ‘verrichting’ maar neem direct contact op via Mijn Dossier. Afhankelijk van uw vraag of zorg zullen wij deze beantwoorden of voor u een aparte afspraak (consult) met de verpleegkundige of arts in plannen voor tussentijdse evaluatie.

Als u niet zwanger bent na 6 IUI dan bieden wij u aan om over te stappen op IVF. Afhankelijk van uw situatie is het ook mogelijk om eventueel door te gaan tot 9 IUI-behandelingen (inseminaties) of thuis uw kansen te optimaliseren en te benutten. Afhankelijk van situatie en uw wens kunnen wij een afspraak maken voor de voorlichtingsmiddag waarbij uw IVF behandeling wordt ingepland. Heeft u behoefte aan meer begeleiding, maak dan eerst een afspraak voor een evaluatie met een verpleegkundige of arts. Zo kunnen wij uw gezamenlijke kans op zwangerschap met de eerste IVF behandeling inschatten (prognostisch model).

Psychische belasting

Een IUI-behandeling kost veel inzet en gaat nogal eens met emoties gepaard. De inseminatie zelf stelt medisch gezien niet heel veel voor, maar is een emotioneel moment. De periode na de inseminatie blijkt het moeilijkste van de hele behandeling te zijn en deze wordt vaak onderschat. Er is grote onzekerheid over het resultaat van de behandeling. De teleurstelling bij het toch optreden van de menstruatie of een negatieve zwangerschapstest kan groot zijn. Als u daarover wilt praten of nog vragen heeft, kunt u telefonisch terecht bij de verpleegkundigen via onderstaand telefoonnummer. Voor een persoonlijk gesprek kunt u een afspraak maken op het verpleegkundig spreekuur of bij de counselor verbonden aan de afdeling.

Informatie over de medicatie en eventuele interactie met uw eigen medicatie

Over het algemeen geldt dat de medicatie uw eigen medicatie niet beïnvloed en omgekeerd ook niet. Bespreek dit met de arts of verpleegkundige bij het inplannen van uw behandeling. Zowel clomifeen (clomid) tabletten als injecties vallen onder de “ziekenhuisverplaatste zorg” mede omdat het de injecties dure medicatie is. Dit betekent dat u deze medicatie alleen bij de AMC poliklinische apotheek op kunt halen. Samen met u en de AMC poliklinische apotheek verzorgen wij digitale recepten op maat om verspilling zoveel mogelijk te voorkomen. Bewaar daarom altijd overgebleven medicatie, ook als u zwanger bent. Eenmaal uitgegeven medicatie kan niet worden teruggenomen of aan andere vrouwen worden verstrekt. Wij wijzen u erop dat voor het ophalen van uw reguliere medicatie (bijvoorbeeld medicatie voor hoge bloeddruk ) na 18:00 uur en op zondag er per receptregel een eigen bijdrage geldt (avond, nacht, Zondag tarief; ANZ-tarief).

Informatie over tarieven en betaling

Alleen facturen waarbij aanspraak op de basisverzekering mag worden gemaakt, worden naar uw zorgverzekeraar gestuurd. Facturen voor zorg waarvoor u niet in aanmerking komt voor aanspraak op de basisverzekering (ook vergoeding uit een aanvullend pakket) gaan altijd naar u. Wij brengen de kosten dan achteraf bij u in rekening. Dit gebeurt pas enkele maanden nadat de DBC is afgesloten. Voor deze zorg betaald u altijd een voorschot voorafgaand aan de behandeling. Pas nadat de betaling is verwerkt mogen wij u een afspraak geven om uw behandeling in te plannen. Meer informatie in de folder Tarieven en betaling van uw behandeling bij het Centrum voor Voortplantingsgeneeskunde. Let ook op de leeftijdsgrens (tot 43 jaar). Neem voor vragen contact op met uw zorgverzekeraar.

Vragen

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen, dan kunt u contact opnemen met het CVV, via “Mijn Dossier”. Indien u geen toegang heeft tot een smartphone of computer, dan kunt u ons bellen tel. 020-5664287 (tijdens werkdagen tussen 9.00 en 11.00 uur en 14.00 en 16.00 uur) Vermeld altijd uw (meisjes)naam, initialen, patiëntnummer en geboortedatum.