In overleg met uw arts plaatsen wij een glucosesensor bij uw kind. Met deze sensor worden de bloedsuikers (glucose) gedurende drie dagen gemeten.De sensor wordt tijdens een poliklinische afspraak door de longverpleegkundige geplaatst. De sensor komt aan de achterkant van één van de bovenarmen. Het plaatsen van de sensor is niet pijnlijk en kost weinig tijd. Daarom hoeft u hier geen extra tijd voor in te plannen.

Voorbereiding thuis voorafgaand aan polibezoek

Als voorbereiding op het bezoek helpt het, als u thuis de app van de sensor (FreeStyle Libre App) op uw telefoon installeert. Tijdens het bezoek aan de polikliniek kunnen wij dan direct zien of de sensor en de app verbinding maken en alles goed werkt. De app is te downloaden via: Freestyle Libre App. Na de installatie kunt u in de app alvast een gebruikersaccount aanmaken.

Wanneer de app is geïnstalleerd en er een gebruikersaccount is aangemaakt, krijgt u een uitnodiging via de mail om toestemming te geven uw gegevens met ons te delen. Deze mail kan in de map met ongewenste berichten (spambox) komen, dus houd deze in de gaten. Deze mail kan naar slechts één mailadres (gebruikersaccount) gestuurd worden. Wel kunt u met meerdere telefoons verbinding maken met de app.

Glucosesensormeting

De bloedsuikers worden gedurende drie dagen met de sensor gemeten. In overleg met de arts kan soms besloten worden de sensor langer te laten zitten. Als het mogelijk is gaat onze voorkeur uit naar metingen op twee weekdagen en één dag in het weekend. Op deze manier worden verschillende eet- en slaappatronen tijdens verschillende dagen van de week in de metingen opgenomen.

Tijdens de meting wordt u gevraagd om bij voorkeur elke acht uur de sensor uit te lezen met de telefoon waarop de app geïnstalleerd is. Op deze manier worden de gegevens opgeslagen en naar ons doorgestuurd. Tijdens het poliklinisch bezoek waarbij de sensor geplaatst wordt, ontvangt u verdere uitleg over het gebruik van de sensor en uw telefoon.

Verwijderen glucosesensor

De glucosesensor mag u, na akkoord van de kinderlongverpleegkundige en/of arts, zelf verwijderen. Verwijder de glucosesensor door aan de rand van de zelfklevende plakker te trekken. Doe dit in één langzame beweging.

Praktische informatie

De glucosesensor is waterdicht en kan gedragen worden tijdens sporten, baden, douchen en zwemmen (gedurende 30 minuten, tot maximaal één meter diepte). Zie onderstaande link voor filmpjes met informatie over hoe om te gaan met de sensor in het dagelijks leven: Instructievideo's en informatie Freestyle Libre

Vragen kunt u stellen aan de longverpleegkundige:

via Mijn Dossier

via email: kinderlongverpleegkundige@amsterdamumc.nl

via telefoon nummer 06-29695010