Binnenkort zal uw kind in verband met een waterdeprivatiestest (dorstproef) enkele uren worden opgenomen in Emma Dagbehandeling van het Amsterdam UMC, locatie AMC.Door middel van deze brief willen wij u informeren over deze opname.De specifieke afspraken wat betreft datum en tijdstip van opname krijgt u telefonisch of per brief van de secretaresse van de afdeling Emma Dagbehandeling.

Waar moet u zijn?

Emma Dagbehandeling (afdeling F8-zuid)

U vindt de afdeling Emma Dagbehandeling in bouwdeel F van Amsterdam UMC, locatie AMC op de 8e verdieping, locatie F-8 zuid. Bij de portier bij de ingang van Amsterdam UMC, locatie AMC kunt u een routekaartje vragen.

Doel van de waterdeprivatietest

Met de waterdeprivatietest onderzoeken we wat de oorzaak is van het vele drinken en plassen. Tijdens de waterdeprivatietest kijken we of tijdens het dorsten de urine voldoende geconcentreerd kan worden.

Als er geen geconcentreerde urine ontstaat, dan zal in overleg met de endocrinoloog eventueel de volgende fase van de test uitgevoerd worden. In dat geval wordt er Minrin neusspray toegediend. Hiermee wordt getest of Minrin ervoor zorgt dat uw kind minder plast en minder dorst heeft.

Korte uitleg over Diabetes insipidus

Bij deze ziekte scheiden de nieren veel meer water uit dan normaal.

Verschijnselen

Bij diabetes insipidus heeft uw kind heel veel dorst en moet uw kind veel drinken en zeer veel plassen. De verschijnselen lijken op suikerziekte (diabetes mellitus), vandaar de naam. De oorzaak is heel verschillend. Door het vele plassen kan uw kind uitgedroogd raken.

Oorzaak

Diabetes insipidus ontstaat door een tekort aan een bepaald hormoon, het antidiuretisch hormoon (ADH), ook wel vasopressine genoemd. Dit hormoon wordt aangemaakt door een klier in de hersenen (hypofyse). Het regelt de hoeveelheid water die de nieren uitscheiden. Er kan een tekort zijn van ADH (= centrale diabetes insipidus) of het lichaam (de nieren) kan gevoelig zijn voor ADH (= nefrogene diabetes insipidus). Een tekort kan aangeboren zijn of veroorzaakt door een beschadiging van de hypofyse. Een ongevoeligheid is meestal aangeboren.

Voorbereiding

Voor deze test hoeft uw kind niet nuchter te zijn. Uw kind mag dus totdat de test begint eten en drinken. Koffie en thee mogen niet gedronken worden in de 6 uur vóór de test.

Vanwege de duur van de test is het belangrijk dat u om 9.00 uur aanwezig bent.

Vanaf het moment dat de test begint, mag uw kind niet meer drinken. Uw kind mag wel ongezoute, vast voedsel eten. Zoutarme producten zijn producten die minder dan 0,3 gram zout per 100 gram product bevatten bijvoorbeeld Matzes en rijstwafels.

Medicijnen

Als uw kind medicijnen gebruikt, mag uw kind deze op de normale tijd innemen, tenzij de arts dit anders met u heeft afgesproken.

Ziekte

Neem zo spoedig mogelijk contact (020-5665857) met ons op, indien uw kind in de dagen voorafgaande aan de test ziek is geworden en/of in aanraking is geweest met een kind dat een besmettelijke (kinder)ziekte heeft zoals waterpokken, rode hond, bof, mazelen of kinkhoest. Dit kan betekenen dat we de test moeten uitstellen.

Indien uw kind koorts heeft hoger dan 38 °C, dan kan de test niet doorgaan. Het wordt dan uitgesteld tot uw kind weer koortsvrij is.

Ook als uw kind verkouden is, kan het zo zijn dat het onderzoek wordt uitgesteld.

Werkwijze

Bij binnenkomst krijgt uw kind een bed op de afdeling. De verpleegkundige die voor uw kind zorgt zal een aantal controles uitvoeren waaronder gewicht, temperatuur, bloeddruk en pols. Deze controles zullen ieder uur gedaan worden.

U heeft nu ook de gelegenheid om nog vragen te stellen over de test.

Voor- of vlak nadat uw kind een infuus krijgt moet uw kind uitplassen. Om te weten hoeveel uw kind plast, willen we dit graag opvangen. Hiervoor kan er een po in het toilet geplaatst worden. Uw kind moet ieder uur even uitplassen. Indien uw kind niet op verzoek kan plassen, wordt er een catheter ingebracht.

De verpleegkundige zal in de behandelkamer een infuus inbrengen bij uw kind. Uit dit infuus wordt iedere 2 uur bloed afgenomen.

Zolang wij met de test bezig zijn mag uw kind niet drinken.

De totale opname duur bedraagt de gehele dag. Afhankelijk van de waarden in de urine of het bloed wordt de test gestopt of wordt er met een aanvullende test gestart. Het kan zijn dat u bij ons bent opgenomen tot 17.00 uur.

Ontslag

Voor het bespreken van de uitslag van de test krijgt u een (telefonische) afspraak met uw behandelend arts.

Er zijn geen problemen te verwachten na ontslag. Mochten zich toch problemen voordoen na de test, dan kunt u contact met ons opnemen van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 16:00 uur.

Buiten deze tijden kunt u contact opnemen met het Amsterdam UMC, locatie AMC via telefoonnummer 020-5669111 en vragen naar de dienstdoende kinderarts.

Mocht u nog vragen hebben over bovenstaande dan kunt u maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 16:00 uur contact opnemen met één van de verpleegkundigen van Emma Dagbehandeling via telefoonnummer: 020-5665857.