Zojuist hebt u een kaakchirurgische behandeling ondergaan. Om een spoedig herstel te bevorderen, is het belangrijk, dat u de informatie in deze folder goed leest en de adviezen opvolgt.
Eten, drinken, roken en alcohol
- Drink de eerste 6 uur geen zeer warme of zeer koude dranken.
- Vermijd de eerste dagen het eten van hard voedsel.
- Rook de eerste week liever niet en drink geen alcohol.
Mondhygiëne
De wond geneest het best, wanneer het bloed goed kan stollen. Hiervoor is het belangrijk dat u in de omgeving van de wond de eerste dag niet poetst en niet spoelt. De tweede dag kunt u rondom de wond voorzichtig poetsen. Wanneer u hechtingen heeft, mag u er zachtjes overheen poetsen. De hechtingen lossen na twee tot drie weken vanzelf op, het mee poetsen van de hechtingen bevordert het oplossen ervan. Omdat de mond na de behandeling misschien niet ver open gaat, is het makkelijker om een kindertandenborstel te gebruiken. Als het nodig is, krijgt u een plastic spuitje mee (Monoject). Gevuld met lauw water, kunt u hiermee de wond tweemaal per dag uitspoelen. Ga voor een verlichte spiegel staan, trek voorzichtig de wang of lip weg, breng de tip van het spuitje bij de wond en spuit het voorzichtig leeg. Het is verstandig om het uitspoelen van de wond pas te staken, als de wond volledig is gesloten. Gemiddeld zal dit 2 tot 3 weken duren.
Napijn en andere klachten
De verdoving is na twee tot vier uur uitgewerkt en beïnvloedt de rijvaardigheid niet. Het is normaal dat u na de behandeling pijn krijgt. Het is daarom aan te raden om voor het uitwerken van de verdoving de eerste pijnstiller in te nemen. De pijnklachten kunnen zeker wel een week aanhouden. U kunt de pijn bestrijden met paracetamol, viermaal per dag twee tabletten van 500 mg. Soms krijgt u ook een recept voor ibuprofen (sachets of tabletten) mee. Bij hevige pijn, mag u dan de paracetamol en ibuprofen combineren. De optimale dosering van ibuprofen is driemaal per dag 600 mg.
Een dikke wang is normaal evenals een blauw-gele verkleuring van de huid, vergelijkbaar met een bloeduitstorting. De zwelling kunt u op de eerste dag enigszins bestrijden, door na de behandeling een plastic zakje of washandje gevuld met ijsblokjes of een koude kompres tegen de wang en lip te houden. U wisselt dit af met 10-15 minuten koelen met 10-15 minuten niet koelen. Wanneer de zwelling na de derde dag nog steeds toeneemt, moet u met ons contact opnemen. Ook een beperkte mondopening komt na de behandeling vaak voor en wordt iedere dag een beetje beter.
Koorts is de eerste dagen na de ingreep normaal, zelfs tot 39⁰C. Stijgt de lichaamstemperatuur boven de 39⁰C of blijft de temperatuur boven de 38,5⁰C langer dan vijf dagen bestaan, dan is het verstandig om contact op te nemen.
Nabloeding
De eerste uren na de behandeling kan de wond nog bloeden. U hoeft hierover niet ongerust te zijn, dit gaat vanzelf over. U mag niet spugen of kracht zetten om het bloed uit de mond te verwijderen. Bloed voorzichtig deppen of voorzichtig met wat water uit de mond laten lopen mag wel. Als de wond méér gaat bloeden, kunt u het volgende doen:
- Neem een gaasje of schone zakdoek en maak daarmee de wond schoon en droog. Niet de mond spoelen!
- Neem een tweede gaasje en vouw dit in elkaar. Heeft u geen gaasjes, leg dan een knoop in een schone zakdoek. Het opgevouwen gaasje of de knoop legt u op de wond. Houd de kaken dan ongeveer 1 uur op elkaar. Hierdoor oefent u druk uit op de wond.
- Als de wond toch blijft bloeden, bel dan de polikliniek Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) voor overleg.
Als u na de behandeling behoefte heeft om even te gaan liggen, gebruik dan een extra hoofdkussen. Dit helpt bij het voorkomen van een nabloeding. Gebruik de eerste 2 tot 3 dagen na de ingreep ook tijdens het slapen een extra kussen.
Alle nazorg met betrekking tot uw ingreep behoort bij de afdeling MKA-chirurgie te worden behandeld. Ga hiervoor niet naar uw tandarts of huisarts.
Bejegening en vragen
Wanneer u klachten heeft over de bejegening door een van onze medewerkers, laat het weten aan uw behandelend arts, zodat er samen naar een oplossing kan worden gezocht.
Wanneer u aanhoudende pijnklachten heeft of ongerust bent over uw situatie, kunt u contact opnemen met de afdeling MKA.
Belangrijke telefoonnummers
Locatie VUmc
Polikliniek MKA-chirurgie algemeen en voor afspraken tijdens kantooruren:
020 444 15 59 (8:30-16:45 uur)
Locatie AMC
Polikliniek MKA-chirurgie algemeen en voor afspraken tijdens kantooruren:
020 444 11 50 (8:30-16:30 uur)
Beide locaties buiten kantooruren
020 - 566 22 32 (Spoedeisende hulp, locatie AMC)