Amsterdam UMC behoort tot de grootste IBD- klinieken in Europa. Met een team van (kinder)artsen, verpleegkundigen, diëtisten, psychologen, onderzoekers en administratieve medewerkers streven wij ernaar goede zorg en ondersteuning te bieden en dragen wij middels wetenschappelijk onderzoek bij aan nieuwe ontwikkelingen om de zorg te verbeteren.

De ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een darmontsteking die in het hele spijsverteringskanaal kan voorkomen.
Meestal zit de ontsteking in de dunne darm, de dikke darm en/of de endeldarm. De ontsteking kan zich langzaam uitbreiden, soms tot diep in de darmwand. Er kan littekenweefsel in de darmwand ontstaan. Meestal wisselen ontstoken en niet-ontstoken stukken darm elkaar af. De ziekte van Crohn kan niet volledig genezen, het is een chronische ziekte: er zijn echter heel wat behandelmogelijkheden om de ziekte rustig te krijgen.

Klachten en symptomen

Het type klachten bij de ziekte van Crohn hangt voornamelijk af van de plek, de uitgebreidheid en de duur van de ontsteking in de darm. Mogelijke klachten zijn vermoeidheid, buikpijn, diarree (mogelijk met rectaal bloedverlies), afbuigende groei, verminderde eetlust, ontstaan van abcessen of fistels (dit zijn onderhuidse tunnels), pijn in de gewrichten of ontstekingen van de huid of ogen.
Ga bij deze klachten altijd voor de zekerheid naar de (huis)arts. Die kan je naar onze afdeling KinderMDL of naar Kindergeneeskunde verwijzen als dat nodig is.

Oorzaken

De ziekte van Crohn wordt veroorzaakt door een verstoorde relatie tussen de darmflora en nog niet volledig gekende omgevingsfactoren enerzijds en de afweer van het lichaam anderzijds. Normaal beschermt onze afweer ons lichaam tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën. Bij een immuunziekte is de afweer verstoord en kan de darm gaan ontsteken. Mensen bij wie de ziekte Crohn voorkomt in de familie, hebben meer kans het te krijgen.
Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de ernst en het verloop van de ziekte, zoals voeding, medicijngebruik, roken en stress.

Colitis Ulcerosa

Colitis ulcerosa komt uitsluitend in de dikke darm (colon) voor. De ontsteking begint in de endeldarm en kan zich verder uitbreiden naar de dikke darm. Colitis Ulcerosa gaat niet meer over, het is een chronische ziekte: er zijn echter heel wat behandelmogelijkheden om de ziekte rustig te krijgen.

Klachten en symptomen

De symptomen en klachten bij colitis Ulcerosa verschillen per persoon. Vaak bestaan de klachten al langere tijd voordat de diagnose colitis ulcerosa gesteld wordt.
Colitis ulcerosa begint in de endeldarm en kan zich uitbreiden naar de dikke darm. Afhankelijk van welk deel van de dikke darm ontstoken is en hoe ernstig de ontstekingen zijn, kunnen de volgende klachten en symptomen ontstaan: diarree (varierend van milde klachten tot soms tien keer per dag en vaak ook ‘s nachts), bloed en slijm bij de ontlasting, buikpijn, vermoeidheid, gewichtsverlies en soms koorts.
Als de klachten en symptomen aanhouden of steeds terugkomen, kan er sprake zijn van colitis ulcerosa. Ga bij deze klachten altijd voor de zekerheid naar de (huis)arts. Die kan je naar onze afdeling KinderMDL of naar de afdeling Kindergeneeskunde verwijzen als dat nodig is.

Oorzaken

Colitis ulcerosa wordt veroorzaakt door een verstoorde relatie tussen de darmflora en nog niet volledig gekende omgevingsfactoren enerzijds en de afweer van het lichaam anderzijds. Normaal gesproken beschermt onze afweer ons lichaam tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën. Bij een immuunziekte is de afweer verstoord en kan de darm gaan ontsteken. Dit kan de ontstoken darmen bij Colitis Ulcerosa verklaren.
De precieze oorzaak van colitis ulcerosa is onbekend, maar waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol. Mensen bij wie de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa voorkomt in de familie, is de kans op het krijgen van deze ziektes iets verhoogd. Daarnaast spelen waarschijnlijk omgevingsfactoren zoals voeding, medicijngebruik, roken en stress een rol.