Uw huisarts of specialist heeft u verwezen omdat u mogelijk allergisch bent voor een geneesmiddel. Om daar achter te komen zal op de polikliniek Allergologie een onderzoek plaatsvinden door middel van een huidtest met geneesmiddelen.

Wat is een huidtest?

Bij een huidtest wordt een beetje vloeistof met geneesmiddel op of in de huid aangebracht. Aan de hand van de reactie van uw huid kan de arts zien of u een allergie voor dat geneesmiddel heeft. Meer informatie over de praktische uitvoering van de huidtest vindt u in de folder "de Huidtest".

Wat is het verschil met een gewone allergie-huidtest?

Bij de gewone allergie-huidtest (waarbij getest wordt op huisstof, gras, katten en dergelijke) wordt de stof maar één keer getest. De huidtest met geneesmiddelen wordt altijd in stappen gedaan. Begonnen wordt met een vloeistof waarin weinig geneesmiddel is opgelost, dus de laagste concentratie. Als uw huid daar geen reactie op laat zien, wordt bij de volgende stap vloeistof met iets meer geneesmiddel aangebracht. Afhankelijk van het geneesmiddel wordt deze test in vier tot zes stappen gedaan tot u de hoogste concentratie dus de vloeistof met het meeste geneesmiddel er in, hebt gehad. Deze test duurt daarom veel langer dan de gewone allergie-huidtest, namelijk ongeveer twee uur.

Welke reactie kan ik krijgen?

Als u allergisch bent voor het geneesmiddel kan de huid zwellen en rood worden. Vaak krijgt u op de plek ook jeuk. Heel zeldzaam is de heftige allergische reactie van het hele lichaam, ook wel anafylactische shock genoemd.

Om de test zo veilig mogelijk te laten verlopen wordt er vrijwel altijd maar één concentratie per stap getest. Alleen in uitzonderingsgevallen worden twee concentraties per stap gedaan.

Mag ik tussendoor even koffie gaan drinken?

Vanwege de kleine kans op een heftige reactie mag u de afdeling niet verlaten. Ook is het belangrijk dat u tijdens het onderzoek goed in het zicht van de assistenten blijft. Zodoende is er direct hulp voorhanden als u niet lekker zou worden.

Omdat u de afdeling niet mag verlaten, adviseren we u om iets te eten en te lezen mee te nemen. Koffie en thee zijn op de polikliniek aanwezig.

Kan ik thuis ook nog een huidreactie verwachten?

Van sommige geneesmiddelen is bekend dat er ook later nog een reactie kan komen. Daarom moet de reactie van uw huid niet alleen op de dag van de test worden bekeken, maar ook 24, 48 en 72 uur na de test. Dit kunt u door een huisgenoot laten doen. De allergie-assistent(e) zal u uitleggen hoe dit in zijn werk gaat.

De allergie-assistent(e) maakt voor u een telefonische afspraak met de arts, voor één week na de huidtest. In het telefoongesprek vraagt de arts of u thuis nog een huidreactie heeft gekregen.

Moet ik me voorbereiden op de huidtest?

Voor dit onderzoek is het belangrijk dat u bepaalde medicijnen niet gebruikt. Hierover krijgt u apart informatie.

Ik ben verhinderd: wat nu?

Als u om welke reden dan ook verhinderd bent, verzoeken wij u dringend om dit zo snel mogelijk door te geven aan de allergie-assistent(e) van de polikliniek KNO, T: 020 444 1140 (locatie VUmc). Het is belangrijk dat u minstens 24 uur van te voren afzegt, omdat wij de bestelling van de testvloeistoffen bij de apotheek dan nog kunnen afzeggen. Deze testvloeistoffen worden namelijk speciaal klaargemaakt door de apotheek en kunnen niet bewaard worden. Als u niet op tijd afzegt, moeten ze worden weggegooid en dat vinden wij niet alleen heel spijtig van alle werk dat de apotheker er in steekt, maar ook van het medicijn dat dan niet meer gebruikt kan worden voor iemand anders.

Als u afbelt zal de allergie-assistent(e) zo snel mogelijk contact met u opnemen voor het maken van een nieuwe afspraak voor de huidtest.

Wie kan ik bellen als ik nog vragen of problemen heb?

Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met één van de allergie-assistenten van de polikliniek KNO via telefoonnummer 020-444 1140 (locatie VUmc).

Meer informatie over allergie is te lezen via de volgende website: www.nvvaki.nl.