In deze folder geven wij u uitleg over de huidtest. Dit is een onderzoek om vast te stellen of er bij uw kind sprake is van een allergische reactie. Aan de orde komt waarom een huidpriktest gedaan wordt, hoe de test wordt uitgevoerd, de mogelijke huidreacties en overige informatie.
Waarom de huidtest?
Een huidtest wordt gedaan om te kijken of uw kind een allergische reactie vertoont op bepaalde stoffen. Een allergische reactie is een overdreven reactie van het lichaam op een verder onschuldige stof. Een stof die dit veroorzaakt wordt een allergeen genoemd. Allergenen komen voor in de lucht zoals huisstofmijten, pollen, huidschilfers van dieren en schimmels. Ze zitten ook in voedingsmiddelen, in medicijnen en insectengiffen, en ook in huidverzorgingsproducten en parfums.
Er zijn verschillende typen allergische reacties. Een van de meest voorkomende type allergische reactie is de zogenoemde directe of plotselinge allergische reactie. Klachten die bij dit type reactie horen zijn onder andere hooikoorts en voedselallergie. De huidtest is een snelle manier om vast te stellen of er sprake is van dit type allergische reactie.
Hoe wordt een huidtest uitgevoerd?
Er zijn twee manieren om de huidtest te doen. Bij beide manieren wordt de allergische reactie als het ware in het klein uitgelokt. Als uw kind gevoelig blijkt te zijn, is er na 15 tot 20 minuten een zwelling te zien, met een rood gebied er omheen.
De huidpriktest
Bij de priktest worden eerst de oplossingen met allergeen op de huid gedruppeld. Daarna wordt een prikje in de huid gegeven, door de druppel heen. Door dit prikje wordt de opname van de allergeenoplossing in de huid bevorderd. De priktest wordt vooral gebruikt bij onderzoek naar allergie voor stoffen die ingeademd worden en bij onderzoek naar voedselallergie.
Bij het onderzoek naar voedselallergie kan de huidpriktest ook anders uitgevoerd worden, namelijk met een zogenoemde prik-prik test. Hierbij wordt het naaldje eerst in een vers voedingsmiddel geprikt en vervolgens in de huid.
Bij de huidpriktest wordt de reactie na 20 minuten afgelezen. De reactie op het allergeen wordt vergeleken met de reactie op twee controleprikken. Bij de ene controleprik wordt de oplosvloeistof van het allergeen in de huid gebracht (de negatieve controle). Bij de andere controleprik wordt een klein beetje histamineoplossing in de huid gebracht (de positieve controle). Histamine is een stof die in het lichaam vrijkomt bij een allergische reactie. De controleprikken zijn nodig om de betrouwbaarheid van de test te controleren. Het totale aantal prikjes dat bij de huidtest gegeven wordt (testprikken en controleprikken samen) varieert van 10 tot 30.
Mogelijke reacties op de huidtest
Is er een allergische reactie, dan ziet men ter plekke een zwelling met een rood gebied er omheen. De zwelling en het rode gebied kunnen soms jeuken. Deze huidreactie lijkt een beetje op een muggenbult. Het duurt meestal één tot twee uur voordat de jeuk en zwelling verdwenen zijn. Bij een sterke allergie kan naast de directe reactie ook na ongeveer zes uur opnieuw op dezelfde plaats een jeukende bult optreden. Deze verdwijnt weer in de loop van de volgende dag.
Een heftige allergische reactie van het gehele lichaam, ook wel allergische of anafylactische shock genoemd, is zeldzaam. Dit komt omdat slechts een minimale hoeveelheid allergeen wordt gebruikt. Mocht uw kind tijdens of na de huidtest last krijgen van niezen, jeuk in de ogen, kortademigheid of andere klachten, dan moet u dat direct melden. Deze klachten moeten namelijk meteen behandeld worden door de Verpleegkundig Specialist/kinderarts. Als u verwacht dat uw kind door de prikken flauw zou kunnen vallen, dan moet u dit van te voren aangeven. De huidtest kan dan beter worden uitgevoerd terwijl uw kind ligt.
Meestal kan uw kind na afloop van de huidtest gewoon de dagelijkse bezigheden hervatten.