In deze folder vindt u informatie over de opname op de Holding en de PACU (Post Anesthesia Care Unit).

Afbeelding met overdekt, muur, interieurontwerp, meubels
Automatisch gegenereerde beschrijving

Locatie per ziekenhuis

Locatie AMC

De holding en de PACU bevinden zich op H1 Noord.

Telefoonnummer – algemene informatie: 020 – 566 30 40

Locatie VUmc

De holding en de PACU bevinden zich op 6D en op 2D van het ziekenhuis

Telefoonnummer – algemene informatie: 020 – 444 93 40 (6D) en

020 – 444 37 70 (2D)

Holding (wachtruimte voor de operatie)

Als u voor operatie gaat, wordt u eerst ontvangen op de holding. Bij aankomst op de holding wordt u ontvangen door een verpleegkundige. Deze controleert samen met u uw naam, geboortedatum, patiëntnummer en uw beide polsbandjes. De verpleegkundige zal samen met u nog enkele punten doornemen, zoals eventuele allergieën, laatste eet- en drinkmoment en inname van thuismedicatie.

Vanaf de holding wordt u opgehaald door het anesthesieteam om naar de operatiekamer te gaan. De medewerkers van het anesthesieteam zullen u ook diverse vragen stellen ten behoeve van uw veiligheid.

Indien u gebruik maakt van persoonlijke hulpmiddelen, zoals een bril, gehoorapparaat, kunstgebit of een glucosereader, dan mag u deze meenemen naar de holding. Daar krijgt u een plastic box aangeboden, de safetybox genoemd, waar de spullen tijdens de operatie in bewaard zullen worden. Deze spullen krijgt u direct na de operatie weer terug om te kunnen gebruiken tijdens uw verblijf op de PACU.

Op locatie AMC mag u ook een telefoon en/of tablet meenemen, op locatie VUmc is dit niet mogelijk.

PACU (ook wel recovery genoemd)

De PACU is onderdeel van de afdeling Anesthesie. De PACU is onderverdeeld in verschillende units waar korte en langer durende zorg mogelijk is.

Voor kinderen is er een aparte unit op locatie AMC, de kinderverkoever genoemd.

Op de PACU worden uw vitale functies voortdurend bewaakt en wordt u verzorgd door PACU-verpleegkundigen en anesthesiologen. Gedurende de dag, avond en nacht is de PACU-verpleegkundige verantwoordelijk voor uw zorg. Indien nodig overlegt de PACU-verpleegkundige met de anesthesioloog.

Na de operatie wordt u naar de PACU gebracht. Hier verblijft u om wakker te worden uit de narcose en te herstellen.

U heeft een infuus (soms meerdere), mogelijk een urinekatheter en krijgt zuurstof als dat nodig is. Via een monitor wordt uw hartslag, ademhaling, bloeddruk en het zuurstofgehalte van het bloed (vitale functies) gecontroleerd. Verder wordt er een echo van de blaas gemaakt indien u geen katheter heeft en wordt er aan u gevraagd hoe u zich voelt.

Bellen na de operatie

Na afloop van de operatie neemt de chirurg telefonisch contact op met uw contactpersoon. De chirurg bespreekt kort het verloop van de operatie.

De verpleegkundige van de PACU neemt telefonisch contact op met uw contactpersoon indien u voor langer dan een uur op de PACU zal verblijven.

De PACU is 24/7 bereikbaar. Mocht het nodig zijn, dan kan uw contactpersoon contact opnemen met de PACU-afdeling. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat andere personen dan uw contactpersoon naar de afdeling bellen, aangezien er alleen informatie verstrekt mag worden aan de eerste contactpersoon.

Verblijfsduur

De duur van het verblijf op de PACU kan 30 min. tot maximaal 48 uur zijn. Hoe lang u op de PACU verblijft hangt af van uw medische voorgeschiedenis, uw lichamelijke conditie of van de aard en/of het verloop van de ingreep. Wanneer u voor een langere tijd met de monitor bewaakt moet worden, kunt u overnachten op de PACU. Vaak is dit al voor de operatie door de medisch specialist met u besproken.

Het kan ook zijn dat er van tevoren is afgesproken om op de PACU te overnachten en dat na de operatie blijkt dat u toch terug kan naar de verpleegafdeling. Dit wordt dan met u besproken.

Overnachten op de PACU

Als u op de PACU overnacht, dan kunnen uw toiletspullen na de operatie naar de PACU gebracht worden. De ochtend na de operatie loopt de Anesthesioloog samen met de PACU-verpleegkundige bij u langs. Er wordt gekeken hoe de periode op de PACU is verlopen en of u terug kunt naar de verpleegafdeling. U wordt meestal tussen 8.00 en 10.00 uur door de afdelingsverpleegkundige opgehaald.

Drinken en eten

Tijdens uw verblijf op de PACU krijgt u, als dit is toegestaan, drinken en/of eten aangeboden. Het spoedig herstarten van uw normale eetpatroon draagt bij aan een goed herstel.

Streven naar comfort

Op de PACU wordt gestreefd naar een optimaal herstel, met als uitgangspunt comfort en het voorkomen van complicaties. Om te zorgen dat u comfortabel bent, zal de verpleegkundige regelmatig vragen hoe het met u gaat. Indien u niet comfortabel bent, zal er gekeken worden wat de beste behandeling is op dat moment.

In het geval dat er gespecialiseerde interventies nodig zijn om te zorgen dat u comfortabel bent, dan begeleidt de PACU-verpleegkundige u door deze behandeling.

Alle informatie wordt overgedragen aan uw eigen (zaal)arts. De volgende dag zal er een verpleegkundige van de Acute Pijn Service (APS) bij u langslopen. De APS zal uw behandeling begeleiden en advies geven aan uw eigen (zaal)dokter.

Bezoek

De bezoektijden op de PACU zijn van 19.00 tot 20.00 uur en altijd in overleg met de PACU-verpleegkundige. Uw bezoek kan naar de PACU komen of zich melden op de afdeling waar u bent opgenomen, zodat uw bezoek naar de PACU gebracht kan worden. Bij de ingang kan worden aangebeld. Er zijn maximaal twee bezoekers per patiënt toegestaan.

  • De bezoektijden zijn niet van toepassing voor ouders van kinderen, patiënten na een keizersnede, patiënten met een mentale achterstand/beperking en/of patiënten met een taalbarrière. Voor deze patiëntencategorieën mag er vanaf de aankomst op de PACU altijd één ouder, partner, begeleider of tolk gedurende het verblijf van de patiënt op de PACU aanwezig zijn.
  • Kinderen onder de 12 jaar zijn niet toegestaan op de PACU. Bij individuele situaties kan er in overleg met de PACU-verpleegkundige van deze regel worden afgeweken.

Aanvullende informatie

Bezoekers onder de 12 jaar moeten de Varicella (waterpokken) hebben doorgemaakt. Indien dit niet bekend is, dan mag het kind niet op bezoek komen (alleen na titerbepaling).

Rooming-in

In specifieke gevallen (bij patiënten met een ontwikkelingsstoornis, cognitieve problemen, angststoornis of een psychiatrische problematiek) is er de mogelijkheid om in te roomen op de PACU. Dit kan besproken worden tijdens een préoperatief gesprek met uw behandeld arts en/of tijdens de préoperatieve screening met de anesthesioloog. Verdere informatie hierover kan verkregen worden via de verpleegafdelingen.

(Hand)hygiëne

Patiënten op de PACU kunnen gevoeliger zijn voor ziekmakende micro-organismen (bacteriën, schimmels, gisten en virussen). Bezoek wordt gevraagd de handen voor en na het bezoek aan de PACU te desinfecteren. De handalcoholpompjes zijn bij de ingang van de PACU aanwezig.

Vanwege de hygiëne zijn bloemen, planten en fruit niet toegestaan op de PACU.