U heeft te horen gekregen dat u een laserbehandeling nodig heeft. U krijgt een trabeculoplastiek om de oogdruk te verlagen.De behandelend oogarts heeft uitgelegd dat uw oogdruk te hoog is. Ook heeft u te horen gekregen welke behandelingsmogelijkheden hiervoor zijn. U heeft informatie te horen gekregen: over de aard van de aandoening, aard van de behandeling en het beloop na de behandeling. In deze brochure kunt u veel van deze informatie terugvinden en thuis nog eens rustig doorlezen. Ongetwijfeld zullen er vragen bij u opkomen. Met deze vragen kunt u terecht bij het behandelteam. Vaak helpt het om de vragen thuis op te schrijven en mee te nemen naar het ziekenhuis.

Wat is glaucoom?

Glaucoom kan ontstaan door een te hoge druk in de oogbol. Dit kan ontstaan door een verstoorde afvoer van het kamerwater uit het oog. De hoge druk in het oog heeft als gevolg dat de oogzenuw aan de achterzijde van het oog beschadigd raakt. Hierdoor kan het zicht uiteindelijk verslechteren.

Wat is het doel van de behandeling?

Het doel van de behandeling is om het zicht zo goed als mogelijk te behouden. Hiervoor is het nodig dat de oogdruk laag blijft. Door verlaging van de oogdruk wordt (verdere) beschadiging van de oogzenuw zo veel mogelijk voorkomen. Het duurt 4-6 weken voordat het resultaat meetbaar is.

Wat is een trabeculoplastiek?

Bij een trabeculoplastiek behandelt de arts het afvoersysteem met een laserstraal. Hierdoor wordt de afvoer van het kamerwater gestimuleerd, waardoor de oogdruk wordt verlaagd.

Hoe verloopt een trabeculoplastiek?

U heeft een afspraak op de polikliniek op het laserspreekuur. Op de dag van de behandeling heeft u de oogdruppels, die u elke dag gebruikt, gedruppeld op de normale tijd. Voor de behandeling krijgt u enkele voorbereidende oogdruppels. U neemt plaats achter een zelfde lamp als in de spreekkamer, maar dan met een laserapparaat. U krijgt een lens tegen het oog aan. Dit is niet pijnlijk door de verdovende druppels, wel kunt u voelen dat er een lens tegen het oog zit. De laserbehandeling zelf is niet pijnlijk. Soms kan het gevoelig zijn.

Hoe gaat het na de laserbehandeling?

Na de laser kan het oog dezelfde dag wat plakkerig, geïrriteerd en schrijnend aanvoelen. Dit is normaal en zal dezelfde of de volgende dag overgaan. Ook kan het zicht die dag wat minder zijn, maar dat zal aan het eind van de dag zijn bijgetrokken.

Voor- en nadelen van de trabeculoplastiek?

Het is belangrijk om te weten dat, net als elke oogdrukverlagende behandeling, het zicht niet zal verbeteren. Het doel is uw bestaande zicht te behouden.

Het doel van de laserbehandeling is om de oogdruk laag proberen te houden, door verbetering van de afvoer van het kamerwater. Door een lagere oogdruk kan het gezichtsvermogen zo lang mogelijk behouden blijven.

Complicaties van deze behandeling komen bijna nooit voor. De oogdruk kan direct na de behandeling stijgen, waarvoor extra behandeling nodig is met druppels of tabletten, en heel zelden een operatie. Een enkele keer kan een ontsteking optreden, dit kan met druppels behandeld worden.

Wat betekent de behandeling voor u?

Laser behandeling

De behandeling vindt plaats op de polikliniek. De voorbereiding duurt ongeveer 15 minuten en de behandeling duurt 30 minuten. Soms moet een uur later de oogdruk gecontroleerd worden.

Nabehandeling en controles

Na de laser moet het oog na 4-6 weken worden gecontroleerd.

Oogdruppels

De oogdruppels welke u had voor de operatie moet u blijven gebruiken. Na de laser behandeling zijn soms druppels nodig om het oog tot rust te brengen. U heeft geen antibiotica of beschermende maatregelen nodig.

Waar moet u op letten?

Als u na de behandeling toenemende pijn krijgt, het oog roder wordt, of het zicht plotseling vermindert, neemt u dan alstublieft contact op met onderstaande telefoonnummers.

Heeft u nog vragen?

Als u naar aanleiding van deze folder, de gesprekken met uw arts en/of andere zorgverleners nog vragen heeft, schrijf deze op en neem de vragen mee naar uw volgende bezoek.

Als u vragen heeft die niet kunnen wachten, neem dan telefonisch contact op met de polikliniek Oogheelkunde.

Contactgegevens polikliniek Oogheelkunde

Locatie

Telefoon (tijdens kantooruren)

Telefoon (buiten kantooruren)

E-mailadres

VUmc

Receptie R,
2de verdieping

020 444 1170

020 444 4444

oogheelkunde@amsterdamumc.nl (niet-spoedeisende zaken)

AMC

Receptie A2,
2de verdieping

020 566 3100

020 566 9111

idem

Operatieplanning Amsterdam UMC

020 444 1170

n.v.t

oogoperatie@amsterdamumc.nl (niet-spoedeisende zaken)

www.vumc.nl/oogheelkunde