Onlangs bent u in Amsterdam UMC, locatie VUmc geopereerd aan uw prostaat, een robot geassisteerde laparoscopische radicale prostatectomie (RALP).Veel mannen hebben een voorspoedige herstelperiode na hun operatie. Toch willen we u graag informeren over problemen die kunnen voorkomen direct na de operatie of als u weer thuis bent. In deze folder leest u ook wat u moet doen als u vragen heeft of als er problemen zijn.
Veelvoorkomende problemen na een operatie
- Bloed via de verblijfskatheter
- Dit kan komen en gaan en is vaak onschuldig. Het is met name belangrijk te voorkomen dat er bloedstolseltjes ontstaan, hiervoor moet u goed (blijven) drinken. Als het bloedverlies blijft aanhouden of de verblijfskatheter verstopt raakt, neem dan direct contact op met het ziekenhuis.
- Bloed of urine langs de verblijfskatheter
- Dit is vaak onschuldig en is een reactie van de blaas (krampen) op de verblijfskatheter. De klachten verdwijnen dan ook meestal na het verwijderen van de verblijfskatheter. Blaasspier remmende medicijnen kunnen hiertegen goed werken. U krijgt hiervoor een recept mee als u met ontslag uit het ziekenhuis gaat.
- Wondpijn
- Dit is een veelvoorkomend probleem, en vaak goed te verhelpen met paracetamol, bijvoorbeeld driemaal daags 1000 mg. Als de pijn hiermee niet genoeg verdwijnt, neem dan contact op met het ziekenhuis.
- Blaaskrampen (onderbuik of aan het uiteinde van de penis)
- Ook dit is een veelvoorkomend probleem en vaak goed te verhelpen met blaasspierremmende medicijnen, bijvoorbeeld Oxybutinine.
- Koorts
Wanneer u een temperatuur meet van meer dan 38,5° C, neemt u dan contact op met het ziekenhuis.
Sommige mannen beschrijven de eerste twee weken na de operatie een of meer van deze klachten. Toch kunt u de meeste alledaagse bezigheden weer oppakken. We raden aan de eerste zes weken na de operatie het thuis rustig aan te doen. Voorkom zwaar tillen (niet meer dan 5 kg) of sporten, en persen bij de ontlasting. Autorijden kan vaak wel, fietsen liever niet.
Als u klachten ervaart die niet in deze folder zijn vermeld of die u als ernstig ervaart, of als u andere vragen heeft, neem dan contact op via onderstaand telefoonnummer.
Check bij ontslag of u:
- de folder Verblijfskatheter heeft ontvangen;
- een starterspakket heeft meegekregen en uitleg hierover heeft ontvangen van de verpleegkundige;
- uitleg over wondverzorging thuis heeft meegekregen van de verpleegkundig;
- een recept voor medicatie tegen blaaskrampen heeft meegekregen;
- een recept voor medicatie om de ontlasting soepel te houden heeft meegekregen;
- een afspraak heeft gekregen voor een datum en tijd voor het verwijderen van de verblijfskatheter (ongeveer een week tot tien dagen na de operatie). Dit gaat om een dagopname;
- al uw vragen heeft kunnen stellen en deze zijn beantwoord.
Urine-incontinentie
Het is niet ongewoon dat er na het verwijderen van de urinekatheter urine-incontinentie bestaat. Dit gaat in de meeste gevallen weer over. Tot dit herstel kunt u inleggers gebruiken en oefeningen doen met begeleiding van een bekkenbodemfysiotherapeut. Het is verstandig de inleggers mee te nemen naar de dag-opname, voor eventuele urinelekkage. De incontinentie-verpleegkundige kan u hierin adviseren en/of begeleiden. Zij is te bereiken, tijdens kantooruren, op telefoonnummer: (020) 444 0229.
In sommige gevallen duurt de urine-incontinentie langer dan verwacht. Het herstel is tot een jaar na de operatie mogelijk. Indien de urine-incontinentie blijvend is, zal dit door uw uroloog met u besproken worden.
Contact
We hebben liever dat u contact opneemt met het ziekenhuis, in plaats van met uw huisarts. U heeft na uw operatie soms heel specifieke zorg nodig die het beste in het ziekenhuis geleverd kan worden.
Bent u onder controle in het Spaarne Gasthuis, dan mag u na ontslag uit Amsterdam UMC, locatie VUmc direct contact opnemen met het Spaarne Gasthuis:
Telefoon (kantooruren): (023) 890 7650
Telefoon (buiten kantooruren): (023) 890 8900
Bent u onder controle in Amsterdam UMC, locatie VUmc of gaat u later terug naar uw eigen streekziekenhuis, dan mag u contact opnemen met:
Telefoon Polikliniek Urologie (kantooruren): (020) 444 1103
Telefoon Verpleegeenheid Urologie en Vaatchirurgie, 4B (buiten kantooruren): (020) 444 2240