U heeft een afspraak op het Gehoor en Werk spreekuur. In deze folder leggen wij u kort uit wat u kunt verwachten tijdens dit spreekuur.
Doel Gehoor en Werk spreekuur
Het doel van het spreekuur is om u en uw werkgever advies te geven over uw gehoor, gelet op uw werkzaamheden, werkomstandigheden en eventuele persoonlijke factoren. Tijdens het spreekuur brengen wij uw gehoor zo goed mogelijk in kaart. Ook vragen wij naar uw werkzaamheden, werkomstandigheden en ervaringen. Als het nodig is, adviseren wij u over het gebruik van hoorhulpmiddelen (bijvoorbeeld hoortoestellen) en begeleiden wij u bij het gebruik daarvan. Wij proberen u zo goed mogelijk te adviseren en te helpen, zodat u uw werk zo lang mogelijk met plezier op een verantwoorde manier kunt blijven doen!
Voordat u naar het Gehoor en werk spreekuur komt, vragen wij u een vragenlijst in te vullen. Zo krijgen wij alvast informatie over uw werkzaamheden, uw werkomstandigheden, uw gehoor en uw ervaringen op het werk. De vragenlijst helpt ons om ons goed voor te bereiden op uw komst. Vaak geeft de vragenlijst u zelf ook meer inzicht in uw gehoor. De vragenlijst kan u dus ook helpen om u voor te bereiden op uw afspraak.
Belangrijk: vergeet u niet om uw hoortoestellen, otoplastieken of andere hoorhulpmiddelen mee te nemen als u die heeft.
Inhoud Gehoor en Werk spreekuur
Wij reserveren 2-3 uur tijd voor uw bezoek. Tijdens het Gehoor en Werk spreekuur ontmoet u meerdere medewerkers voor gehooronderzoek en gesprekken.
U krijgt een uitgebreid gehooronderzoek:
- Een standaard gehooronderzoek (toonaudiometrie en spraakaudiometrie).
- Onderzoeken naar het verstaan van spraak in aanwezigheid van achtergrondgeluiden (ruis).
- Aanvullende onderzoeken als dat nodig is. Bijvoorbeeld een test gericht op richtinghoren of het horen van waarschuwingssignalen.
In een gesprek gaan wij dieper in op uw werksituatie en wat uw ervaringen zijn van uw gehoorverlies bij het uitvoeren van uw werkzaamheden.. We kijken o.a. naar taakinhoud, werkomstandigheden, veiligheid, communicatiemogelijkheden, energiebalans en akoestiek. Daarnaast kijken we naar persoonlijke factoren zoals vermoeidheid, werk-privé balans en omgaan met het gehoorverlies.
Vervolg
Aan het eind van het spreekuur bespreken wij de onderzoeksresultaten met u. Als wij adviezen of aanbevelingen hebben voor u en/of uw werkgever, dan delen wij die met u. Als het nodig is maken wij een vervolgafspraak. Wij schrijven de resultaten op in een brief voor uw bedrijfsarts. U krijgt zelf ook een kopie van de brief.
Kosten
Dit spreekuur kost u niets. Uw werkgever betaalt de kosten. Als er hoorhulpmiddelen nodig zijn, kan hier een eigen bijdrage voor gelden. Soms betaalt uw werkgever die eigen bijdrage. U kunt dit zo nodig zelf met uw leidinggevende bespreken.