Röntgenonderzoek van een fistelMet u is een afspraak gemaakt voor een röntgenonderzoek voor de fistel die bij u is geconstateerd. Dit onderzoek wordt fistulografie genoemd.U hoeft voor dit onderzoek thuis geen voorbereidingen te treffen.Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde van Amsterdam UMC, locatie VUmc. Meldt u zich op de locatie die in uw afsprakenbrief staat.

Voorbereiding

Het is mogelijk dat u een half uur voor het onderzoek een darmspoeling (klysma) krijgt. Of een darmspoeling noodzakelijk is, is afhankelijk van de plaats van het fistel. Door een slangetje in de anus wordt een vloeistof in uw darmen gebracht die ervoor zorgt dat uw darmen schoon worden.

Het onderzoek

Een fistel kan op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaan. Om de fistel op röntgenfoto's zichtbaar te maken, wordt een contrastmiddel gebruikt. Dit contrastmiddel wordt met behulp van een sonde, een dun slangetje, ingebracht in de plaats waar de fistel zit (fistelgang). U ligt gedurende het onderzoek op een röntgentafel. Het contrastmiddel wordt onder doorlichting zichtbaar op een beeldscherm. De radioloog, een gespecialiseerd arts, maakt vervolgens enkele foto's. In het algemeen is het onderzoek niet pijnlijk. De voorbereiding en het onderzoek duren ongeveer een uur.

Na het onderzoek

De radioloog bekijkt de foto's en geeft de informatie door aan uw behandelend arts. Van hem of haar krijgt u vervolgens de uitslag van het onderzoek.

Zwangerschap

Het is ongewenst dit onderzoek uit te voeren tijdens een zwangerschap. Bent u mogelijk zwanger, maar weet u het nog niet zeker, neemt u dan contact op met de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde, telefoon (020) 444 4200. Er kan dan een nieuwe afspraak met u worden gemaakt in de week na het begin van de menstruatie, wanneer zeker is dat er geen sprake is van een zwangerschap.

Nog even dit...

Voor u is een bepaalde tijd gereserveerd. Bent u niet in staat de gemaakte afspraak na te komen, geef dit dan tijdig door aan de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde telefoon (020) 444 4200. De informatie in deze folder is algemeen van aard. Dat wil zeggen dat het onderzoek beschreven is zoals het meestal verloopt.