U krijgt een EP-onderzoek. Dit is een afkorting voor Evoked Potential, wat ‘opgewekte potentialen’ betekent. Wanneer een zintuig geprikkeld wordt, reageert het zenuwstelsel hierop. Er zijn verschillende soorten EP-onderzoeken: Visual Evoked Potential (VEP), Brainstem Auditory Evoked Potential (BAEP) en Somato Sensory Evoked Potential (SSEP). Afhankelijk van uw klachten krijgt u één of meerdere van deze onderzoeken. In deze folder leest u meer informatie over het EP-onderzoek.

Wat is het VEP-onderzoek (zicht)?

Dit onderzoek meet de werking van de oogzenuw. U krijgt een aantal elektroden op uw hoofd. Met deze elektroden wordt de hersenactiviteit gemeten. Tijdens het onderzoek kijkt u naar een TV-scherm met een verspringend schaakbordpatroon. Bij kleine kinderen wordt gebruik gemaakt van een flitslamp. Zij mogen tijdens het onderzoek op schoot zitten. Draagt u een bril of heeft u lenzen in? Dan is het belangrijk dat u deze ook draagt tijdens het onderzoek. Het VEP-onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Wat is het BAEP-onderzoek (gehoor)?

Dit onderzoek meet de reactie op geluidsprikkels. U krijgt een aantal elektroden op uw hoofd. Ook krijgt u een koptelefoon op uw hoofd. U krijgt aan het linker en rechter oor geluidsprikkels te horen. Tijdens de meting ligt u op een bed. Kleine kinderen mogen op schoot zitten. Het BAEP-onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Wat is het SSEP-onderzoek (gevoel)?

Dit onderzoek meet de werking van zenuwen van de armen en/of benen tot aan de hersenen. U krijgt elektroden op uw hoofd, in de nek, hals en/of op de rug en in de knieholte. Met een stimulator krijgt u elektrische schokjes. Deze schokjes voelt u maar zijn niet schadelijk. Tijdens de meting ligt u op een bed. Kleine kinderen mogen op schoot zitten. Smeer de avond voor het onderzoek geen bodylotion of crème op de huid. Het SSEP- onderzoek duurt 60-90 minuten. Dit hangt af van het aantal zenuwen die gemeten moeten worden.

Meer informatie

  • Heeft u vragen over het onderzoek? Vraag deze dan gerust aan de medewerkers van de afdeling.
  • Zorg dat u op tijd aanwezig bent. Meld zo snel mogelijk als u niet kunt komen. Ons telefoonnummer is: 020 – 566 36 00. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 16:30 uur.
  • Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant van de afdeling. De laborant staat onder leiding van een klinisch neurofysioloog. Deze arts geeft de uitslag door aan uw behandelend arts. Uw behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek.

Routebeschrijving

Het onderzoek vindt plaats op de Klinische neurofysiologie. U vindt deze afdeling in gebouw D, op de tweede verdieping. U volgt route 78.

Amsterdam UMC, locatie AMC

Klinische neurofysiologie

Gebouw D, tweede verdieping, Route 78

Telefoonnummer: 020 – 566 36 00