U krijgt een EEG-onderzoek na slaapdeprivatie. De afkorting EEG staat voor elektro-encefalogram. Het EEG meet de elektrische activiteit van de hersenen. Deze elektrische activiteit wordt geregistreerd op een computer.Slaapdeprivatie is een ander woord voor slaaponthouding. Het EEG vindt plaats nadat u een nacht niet heeft geslapen.Er wordt ook een video-opname van u gemaakt.Het EEG na slaapdeprivatie duurt ongeveer 90 minuten. In deze folder leest u meer informatie over het EEG na slaapdeprivatie.
Voorbereiding
- Volwassenen en kinderen vanaf 16 jaar: de hele nacht voor het onderzoek niet slapen. Drink geen koffie, thee, cola of andere cafeïnehoudende drank. Kom niet alleen met de auto naar het ziekenhuis vanwege vermoeidheid.
- Leeftijd 0-2 jaar: slapen tot 06:00 uur. Ochtendslaap overslaan.
- Leeftijd 2-4 jaar: 2 uur later naar bed dan normaal, wakker maken tussen 05:00-06:00 uur. Daarna wakker houden tot het EEG.
- Leeftijd 4-6 jaar: 23:00 uur naar bed, wakker maken om 05:00 uur. Daarna wakker houden tot het EEG.
- Leeftijd 6-10: tussen 00:00-01:00 uur naar bed, wakker maken om 05:00 uur. Daarna wakker houden tot het EEG.
- Leeftijd 10-16: afhankelijk van tijdstip van het EEG:
- EEG om 08:00 uur: de hele nacht voor het onderzoek niet slapen.
- EEG om 10:00 uur: 23:00/24:00 uur naar bed, wakker maken om 03:00 uur. Daarna wakker houden tot het EEG.
De elektrische activiteit wordt gemeten met elektroden die op uw hoofdhuid worden geplakt. Hiervoor is het belangrijk dat uw haar en hoofdhuid schoon en droog is. Was uw haar de avond voor het onderzoek thuis. Gebruik daarna geen olie, gel, haarlak of crème.
Heeft u ingevlochten kunsthaar? Dan vragen wij u dit te verwijderen. Voor het EEG hoeft u niet te stoppen met het innemen van medicijnen. Stop alleen met medicijnen als uw behandelend arts u vraagt dit te doen.
Voor het onderzoek
De hersenactiviteit wordt gemeten met 29 elektroden. Elektroden zijn kleine metalen plaatjes die de elektrische activiteit kunnen opvangen. De laborant meet met een meetlat de plaatsen op waar de elektroden moeten komen. De plaatsen worden afgetekend met een rood huidpotlood. Deze plaatsen worden schoongemaakt met een scrubgel. De elektroden worden bevestigd met kleefpasta. U krijgt ook 2 elektroden bij uw schouder om uw hartslag te meten. Daarnaast krijgt een band om de buik om de ademhaling te meten.
Tijdens het onderzoek
De registratie duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. U ligt op een bed met gesloten ogen. De laborant vraagt u om af en toe de ogen open te doen. Ook vraagt de laborant u om 3 minuten diep te zuchten en kijkt u naar een lamp met lichtfiltsen. Vervolgens mag u gaan slapen.
Baby’s en kleine kinderen zitten bij de ouder/verzorger op schoot.
Na het onderzoek
Na de registratie haalt de laborant de elektroden weg. Uw haren worden schoongemaakt met warm water.
De uitslag van het EEG wordt met u besproken tijdens uw eerst volgende bezoek aan uw behandelend arts.
Meer Informatie
- Heeft u vragen over het onderzoek? Vraag deze dan gerust aan de medewerkers van de klinische neurofysiologie.
- Zorg dat u op tijd aanwezig bent. Meld zo snel mogelijk als u niet kunt komen. Ons telefoonnummer is: 020 – 566 36 00. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 16.30 uur.
- Het onderzoek wordt uitgevoerd door een laborant van de afdeling. De laborant staat onder leiding van een klinisch neurofysioloog. De klinisch neurofysioloog geeft de uitslag door aan uw behandelend arts. Uw behandelend arts bespreekt met u de uitslag van het onderzoek.
Routebeschrijving
Het onderzoek vindt plaats op de Klinische neurofysiologie. U vindt deze afdeling in gebouw D, op de tweede verdieping. U volgt route 78.
Amsterdam UMC, locatie AMC
Klinische neurofysiologie
Gebouw D, tweede verdieping, route 78
Telefoonnummer: 020 – 566 36 00