Voor u is een echografie & punctie van de schildklier en/of lymfeklieren afgesproken.Meldt u zich ongeveer 5 tot 10 minuten tevoren via de aanmeldzuil aan op de locatie die in uw afsprakenbrief staat. Doorgaans is dit op de begane grond van het Imaging Centrum. Hierna kunt u plaatsnemen in de aangegeven wachtkamer.
Radioloog
Bij u is een zwelling in de schildklier, schildkliernodus of multinodulair struma gevonden waarvan verder onderzoek nodig is. Op verzoek van uw arts (huisarts, internist of chirurg) maakt de radioloog een echo van de schildklier en/of lymfeklieren in de hals en verricht indien nodig een punctie.
Echografie hals
De echografie en punctie vinden plaats in liggende houding. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. Deze geluidsgolven zijn voor het menselijk oor niet hoorbaar en niet schadelijk. De radioloog brengt wat geleidingsgel aan op uw hals. Met de echokop wordt de hals afgetast. De geluidsgolven worden door de structuren in de hals teruggekaatst en vervolgens afgebeeld op een beeldscherm.
De radioloog kan met de echo heel precies vorm, afmetingen, begrenzing en kenmerken van de schildklierknobbel (ook wel schildkliernodus) beoordelen en vastleggen. Ook kan de radioloog vergrootte en/of verdachte lymfeklieren ontdekken.
Punctie van de schildklier en lymfeklieren
De radioloog is een gespecialiseerde arts en zal, op geleide van de echo, uit een afwijkende of verdachte schildkliernodus, met behulp van een naald een kleine hoeveelheid materiaal (cellen) opzuigen. De radioloog puncteert de nodus met een naald en controleert de positie van de naald met behulp van de echo.
Tijdens de punctie dient u niet te slikken, omdat de zwelling dan kan gaan bewegen, hetgeen pijn kan veroorzaken. De radioloog kan ook een aantal verdachte lymfeklieren puncteren. Iedere punctie duurt in het algemeen slechts enkele seconden. Na de punctie(s) beoordeelt de radioloog het materiaal en zal indien nodig nogmaals prikken.
Vervolgens wordt dit materiaal onderzocht door de patholoog.
Voorbereiding
Indien u bloedverdunners gebruikt, zoals acetylsalicylzuur, clopidogrel, Pradaxa, Xarelto,
of Eliquis, acenocoumarol/fenprocoumon (trombosedienst) of heparine spuitjes, wordt deze medicatie soms voor een ingreep onderbroken in verband met het bloedingsrisico.
Het advies hierover hangt samen met de ingreep, het geneesmiddel en de reden dat u het middel gebruikt. Wilt u uw behandelend arts (huisarts, internist of chirurg) en uw radioloog, hiervan op de hoogte stellen?
Na de punctie
Na de punctie kan de zwelling wat gevoelig zijn. Soms ontstaat op de punctieplaats een blauwe plek. Dit is niet ernstig. Voordat u naar huis gaat, zal de arts nogmaals de grootte van de zwelling beoordelen. Heel zelden wordt de zwelling na de punctie veel groter als gevolg van een bloeding. Mocht u dan al op weg naar huis zijn, dan kunt u het beste terug gaan naar het ziekenhuis en de zwelling nogmaals door de arts laten beoordelen. Deze kan dan zo nodig maatregelen nemen.
Uitslag
De uitslag is meestal enkele dagen na de punctie bekend. Indien er geen bijzonderheden zijn, zult u de uitslag via uw behandelend arts (huisarts, internist of chirurg) telefonisch krijgen. Mochten er vervolg onderzoeken of behandelingen nodig zijn dan wordt de uitslag doorgaans besproken in het multidisciplinair overleg, iedere dinsdag, en wordt het vervolgonderzoek of behandelvoorstel met u besproken bij een controle op de polikliniek interne geneeskunde of op de multidisciplinaire polikliniek endocriene tumoren op dinsdagochtend bij de internist en/of chirurg. Als het nodig blijkt dat de zwelling door de chirurg verwijderd moet worden, wordt u ook uitgenodigd voor een afspraak bij de chirurg, waarbij de adviezen, zoals operatie en verdere behandeling, met u besproken worden. Als de schildkliernodus goedaardig is en klachten geeft, kunt u in aanmerking komen voor radio-frequente ablatie.
Heeft u vragen over de afspraak voor de echografie?
Dan kunt u contact opnemen met de afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde: (020) 444
4200.
Vragen en bereikbaarheid
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact opnemen met uw behandelend arts. U kunt vragen stellen via Mijn Dossier, persoonlijk, telefonisch of per email.
Voor telefonisch overleg belt u de polikliniek interne geneeskunde: (020) 444 1120.
Voor vragen kunt u de afdeling ook mailen: internegeneeskunde@amsterdamumc.nl of uw arts een bericht sturen via mijn dossier.
Bezoekadres: Multidisciplinaire Polikliniek Endocriene Tumoren, Endocrinologie & Heelkunde, polikliniek interne geneeskunde, receptie M 1e verdieping, VUmc, De Boelelaan 1118, 1081 HV Amsterdam.
Postadres: Multidisciplinaire Polikliniek Endocriene Tumoren, Endocrinologie & Heelkunde, polikliniek interne geneeskunde, receptie M 1e verdieping, (ongefrankeerd) Antwoordnummer 7700, 1000 SN Amsterdam