Deze folder geeft informatie over de DXM (dexamethason)-remming test. Uw behandelend arts wil de cortisolwaarde in uw bloed nader onderzoeken. Hiervoor is er een DXM-remmingtest aangevraagd. U krijgt antwoord op de volgende vragen: Wat houdt deze test in en waarom wordt het gedaan? Welke voorbereidingen moet u treffen en hoe verloopt het onderzoek? Hoe lang gaat de test duren en wanneer krijgt u de uitslag?
Wat is een DXM-remming test?
De bijnier produceert cortisol onder invloed van een hormoon uit de hersenen. Bij een vermoeden van een te hoge cortisol afgifte wordt gekeken of dit is te beïnvloeden door het hormoon uit de hersenen te remmen. Hiervoor wordt het medicijn DXM (dexamethason) gebruikt. De cortisolwaarde in het bloed wordt voor en na DXM-inname gemeten.
Stap 1. Voorbereiding
- Medicijngebruik
Op de ochtend van uw bezoek aan de functiekamer mag u géén medicijnen innemen, tenzij de arts het anders met u heeft afgesproken. Op de functiekamer wordt uw medicijngebruik van de afgelopen tijd wordt met u doorgenomen en genoteerd.
Stap 2. Urine sparen en verzamelen van speeksel
Wij hebben u gevraagd twee maal 24 uur urine te sparen. Dit doet u de twee dagen voordat u voor de bloedtest naar het AMC komt.
Verzamelen van urine gaat als volgt:
- U heeft twee plastic bokalen van ons gekregen, die moet u nummeren: 1 en 2
- 1e dag: Als u in de ochtend opstaat, plast u eerst uit in het toilet. Let op dat u volledig uitplast. Deze plas wordt niet bewaard. Noteer op de bokalen de datum en de tijd van uitplassen in het toilet. Dit is de begintijd van de verzameling.
- Verzamel de urine van de rest van de dag, avond en nacht in bokaal 1. Plas direct in de bokaal of eerst in een schone po/maatbeker. Zorg dat u geen plas verliest bij het overgieten.
- 2e dag: Als u in de ochtend opstaat, plast u eerst uit in bokaal 1. Let op dat u volledig uitplast. Sluit de bokaal goed af en bewaar deze in de koelkast.
- Noteer op bokaal 2 de datum en de tijd, dit is de begintijd van de verzameling (van de 2de dag).
- Verzamel de urine van de rest van de dag, avond en nacht in bokaal 2. Plas direct in de bokaal of eerst in een schone po/maatbeker. Zorg dat u geen plas verliest bij het overgieten.
- 3e dag: Als u in de ochtend opstaat, plast u eerst uit in bokaal 2. Let op dat u volledig uitplast. Hierna is de 2x 24- uurs verzameling afgerond. Sluit de bokaal goed af. Beide bokalen neemt u mee naar de functiekamer
Op dezelfde dagen als dat u urine spaart verzamelt u speeksel. Verzamelen van speeksel gaat als volgt:
- Voorafgaand aan het verzamelen mag u 30 minuten niet eten, drinken, roken en mag u geen medicijnen innemen/smeren. Eet op de dag van speekselverzameling geen drop en drink geen zoethoutthee.
- De speekselverzameling moet plaatsvinden vóór het tandenpoetsen tussen 22:00 en 23:59 uur ‘s avonds. Zorg dat u geen lippenstift of balsem op uw lippen heeft.
- Het speeksel mag géén bloed bevatten. Voorkom dat het tandvlees gaat bloeden: poets op de dag van speekselverzameling niet te hard en flos niet.
- Spoel de mond met water. Wacht hierna 10 minuten.
- Pak de buis vlak onder de dop vast en verwijder de (blauwe) dop.
- Haal de wattenrol uit het inhangbuisje (zeefje).
- Plaats de wattenrol in de mond, bijvoorbeeld tegen de wangen. Niet kauwen! Houdt de wattenrol in de mond (ongeveer 2 minuten) tot u merkt dat u het verzamelde speeksel niet langer in de mond kunt houden. NB. Als u weinig speeksel produceert, houdt dan de wattenrol langer in de mond.
- Doe de natte wattenrol terug in het inhangbuisje en sluit af met de (blauwe) dop.
- Bewaar de buizen in de koelkast tijdens en na het verzamelen.
- Herhaal bovenstaande stappen op de tweede dag met de tweede buis.
- Neem beide speekselwatten mee naar de functiekamer
Stap 3. Bezoek aan de functiekamer
- Op de ochtend van het bloedonderzoek meldt u zich op de functiekamer op afdeling G2. Hier levert u de urinecontainers en de buisjes speeksel in en nemen we bloed af voor de bloedtest.
- U hebt een afspraak voor twee achtereen volgende dagen. Beide dagen gebeurt hetzelfde op de functiekamer.
- Bij binnenkomst neemt u plaats in een makkelijke stoel. Er wordt een half uur gewacht, daarna wordt bloed afgenomen. Tevens krijgt u een wattenrol in de mond om speeksel te verzamelen. Op de eerste dag krijgt u twee tabletjes dexamethason mee. Deze tabletjes neemt u ’s avonds tussen 22.00 en 22.30uur in met wat water.
- Aansluitend kunt u naar huis. U bent ongeveer drie kwartier op de functiekamer.
Uitslag van het onderzoek
Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken. U krijgt hiervoor een afspraak enkele weken na het onderzoek.
Bijwerkingen en risico's
Het onderzoek is veilig. Als bijwerking kan na het innemen van de tabletjes een lichte misselijkheid ontstaan. Hier wordt echter over het algemeen gewoon doorheen geslapen. Verder zijn er geen bijwerkingen of risico’s aan dit onderzoek verbonden.
Waar vindt u de functiekamer Endocrinologie?
De functiekamer van de afdeling Endocrinologie en Metabolisme bevindt zich op G2-118. U neemt de hoofdingang van het ziekenhuis en loopt rechtdoor naar de G-toren. Hier neemt u de lift naar de 2e etage. Wanneer u uit de lift komt ziet u links kamer 118, de functiekamer Endocrinologie.
Vragen?
Wanneer u nog vragen heeft kunt u ons bellen, bij voorkeur op werkdagen tussen 13.30-15.30 uur. U kunt ook inspreken op het antwoordapparaat; u wordt door ons teruggebeld. Telefoon: 020 - 566 2990.