Deze folder geeft informatie over de dorstproef. Uw behandelend arts heeft deze test aangevraagd om onderzoek te doen naar de oorzaak van de grote hoeveelheid urine die u dagelijks uitplast. U krijgt antwoord op de volgende vragen: Wat houdt deze test in en waarom wordt het gedaan? Welke voorbereidingen zijn nodig en hoe verloopt de test? Hoe lang duurt de test en wanneer krijg ik de uitslag?

Wat is een dorstproef?

De hoeveelheid urine die wordt aangemaakt wordt geregeld door verschillende systemen in het lichaam. Met name de wisselwerking tussen hersenen en nieren is van belang. De hersenen (hypofyse) maken antidiuretisch hormoon (ADH) aan om de urineproduktie te reguleren. De hersenen reageren daarbij op het vocht in het lichaam.

Om meer inzicht te krijgen in een langer bestaande grote urineproductie, wordt de dorstproef gedaan. Wanneer er weinig vocht in het lichaam wordt opgenomen (dorsten) zal de hypofyse daarop reageren door ADH te maken. Als reactie hierop zal de nier de urine gaan concentreren en minder urine uitscheiden. Tijdens het dorsten (dorstproef) wordt de waarde van het ADH en de concentratie van de urine gecontroleerd.

Stap 1. Voorbereiding

  • Medicijngebruik
  • Uw behandelend arts bepaald of u voor de test medicatie moet stoppen. Bij vragen over uw medicijngebruik kunt u contact opnemen met uw arts via de polikliniek interne geneeskunde.

Op de verpleegafdeling wordt uw medicijngebruik van de afgelopen tijd met u doorgenomen en genoteerd.

  • Nuchter

U hoeft voor deze test niet nuchter te komen.

Stap 2. Bezoek aan verpleegafdeling H5-Noord

  • Op de dag van het onderzoek meldt u zich om 21.00 uur aan de balie van verpleegafdeling H5-noord.
  • Uw gegevens worden met u doorgenomen en u wordt naar de kamer gebracht waar u de nacht(en) en dag van de test doorbrengt. U mag niet van de kamer af.
  • Omdat er regelmatig bloed moet worden afgenomen krijgt u een infuus in de linker- of rechter arm. U hoeft dus maar één keer geprikt te worden.
  • De volgende ochtend wordt u gewogen, bloed bij u afgenomen en moet u uitplassen. Dit wordt elk uur herhaald.
  • U mag vanaf dit moment geen vocht meer hebben. U krijgt een licht ontbijt evenals droog voedsel later op de dag. Gedurende de test mag u niet roken.
  • Aan de hand van de waardes in het bloed en uw gewicht wordt de proef voortgezet danwel beëindigd. Het kan zijn dat u een tweede nacht in het ziekenhuis moet blijven.
  • Zodra de dorstproef is beëindigd krijgt u afhankelijk van de uitslag Minrin toegediend. Eén uur daarna moet u nog een keer uitplassen.
  • De test is nu klaar. Na goedkeuring van de endocrinoloog mag u naar huis. De dorstproef duurt maximaal 24 uur. Een tweede overnachting kan noodzakelijk zijn

Uitslag van het onderzoek

Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken.

U krijgt hiervoor een afspraak enkele weken na het onderzoek.

Bijwerkingen en risico’s

U kunt klachten krijgen die te maken hebben met het dorsten: droge mond, hoofdpijn, duizeligheid, sufheid. Wanneer u deze krijgt moet u dit aan de verpleging melden. Zij houden u goed in de gaten.

Verder zijn er geen risico’s aan dit onderzoek verbonden.

Waar vindt u verpleegafdeling H5- Noord?

U neemt de hoofdingang van het ziekenhuis en loopt rechtdoor naar de verpleegtorens, en dan rechtsaf naar de liften van de H-toren. Hier neemt u de lift naar de 5e etage. Wanneer u uit de lift komt, loopt u rechtdoor de verpleegafdeling op, aan de rechterkant vindt u de balie van H5-Noord.

Vragen?

Wanneer u nog vragen heeft kunt u ons bellen, bij voorkeur op werkdagen tussen 13.30-15.30 uur.

U kunt ook inspreken op het antwoordapparaat; u wordt door ons teruggebeld.

Telefoon: 020-56 62990.