Deze folder geeft u informatie over de dorstproef. Uw behandelend arts heeft deze test aangevraagd om onderzoek te doen naar de oorzaak van de grote hoeveelheid urine die u dagelijks uit plast. U krijgt antwoord op de volgende vragen: Wat houdt deze test in en waarom wordt het gedaan? Welke voorbereidingen zijn nodig en hoe verloopt de test? Hoe lang duurt de test en wanneer krijg ik de uitslag?

Wat is een dorstproef?

De hoeveelheid urine die wordt aangemaakt wordt geregeld door verschillende systemen in het lichaam. Met name de wisselwerking tussen hersenen en nieren is van belang. De hersenen (hypofyse) maken antidiuretisch hormoon (ADH) aan om de urineproductie te reguleren. De hersenen reageren daarbij op het vocht in het lichaam.

Om meer inzicht te krijgen in een langer bestaande grote urineproductie, wordt de dorstproef gedaan. Wanneer er weinig vocht in het lichaam wordt opgenomen (dorsten) zal de hypofyse daarop reageren door ADH te maken. Als reactie hierop zal de nier de urine gaan concentreren en minder urine uitscheiden. Tijdens de dorstproef wordt de waarde van het ADH en de concentratie van de urine gecontroleerd.

Stap 1. Voorbereiding

  • Medicijngebruik: Op de ochtend van uw bezoek aan de functiekamer mag u geen medicijnen innemen, tenzij de arts het anders met u heeft afgesproken. Op de functiekamer wordt uw medicijngebruik van de afgelopen tijd met u doorgenomen.
  • Nuchter: Voor de bloedtest is het belangrijk dat u nuchter bent. Dit betekent dat u de avond voor de bloedtest na 24.00 uur niet meer mag eten, drinken of roken. Ook kauwgom is niet toegestaan, aangezien dit de test kan beïnvloeden.
  • Om een beter beeld te krijgen van uw klachten, verzoeken we u om een vragenlijst in te vullen over de nachten dat u urine spaart.

Stap 2. Urine sparen

Wij hebben u gevraagd twee maal 24 uur urine te sparen. Dit doet u de twee dagen voordat u voor de bloedtest naar het AMC komt.

Verzamelen van urine gaat als volgt:

  • U heeft twee plastic bokalen van ons gekregen, die moet u nummeren: 1 en 2
  • 1e dag: Als u in de ochtend opstaat, plast u eerst uit in het toilet. Let op dat u volledig uitplast. Deze plas wordt niet bewaard. Noteer op de bokalen de datum en de tijd van uitplassen in het toilet. Dit is de begintijd van de verzameling.
  • Verzamel de urine van de rest van de dag, avond en nacht in bokaal 1. Plas direct in de bokaal of eerst in een schone po/maatbeker. Zorg dat u geen plas verliest bij het overgieten.
  • 2e dag: Als u in de ochtend opstaat, plast u eerst uit in bokaal 1. Let op dat u volledig uitplast. Sluit de bokaal goed af en bewaar deze in de koelkast.
  • Noteer op bokaal 2 de datum en de tijd, dit is de begintijd van de verzameling (van de 2de dag).
  • Verzamel de urine van de rest van de dag, avond en nacht in bokaal 2. Plas direct in de bokaal of eerst in een schone po/maatbeker. Zorg dat u geen plas verliest bij het overgieten.
  • 3e dag: Als u in de ochtend opstaat, plast u eerst uit in bokaal 2. Let op dat u volledig uitplast. Hierna is de 2x 24- uurs verzameling afgerond. Sluit de bokaal goed af. Beide bokalen neemt u mee naar de functiekamer

Stap 3. Bezoek aan de functiekamer

Op de ochtend van het bloedonderzoek meld u zich op de functiekamer Endocrinologie op afdeling G2.

  • Voor deze bloedtest is het belangrijk dat u nuchter bent (zie stap 1 voorbereiding). Dit betekent dat u de avond voor de bloedtest na 24.00 uur niet meer mag eten, drinken of roken. Ook kauwgom is niet toegestaan, aangezien dit de test kan beïnvloeden.
  • Na binnenkomst op de functiekamer moet u 30 minuten rustig liggen, de bloeddruk wordt gemeten. De verpleegkundige zal de urine en vragenlijst van u innemen om te verwerken. Daarna wordt bloed afgenomen.
  • Aansluitend kunt u naar huis. U bent in totaal een uur op de functiekamer.

Uitslag van het onderzoek

Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken. U krijgt hiervoor een afspraak enkele weken na het onderzoek.

Waar vindt u de functiekamer Endocrinologie?

De functiekamer endocrinologie en metabolisme bevindt zich op G2-118. U neemt de hoofdingang van het ziekenhuis en loopt rechtdoor naar de G-toren. Hier neemt u de lift naar de 2de etage. Wanneer u uit de lift komt ziet u links kamer 118, de ‘Functiekamer Endocrinologie’.

Vragen?

Wanneer u vragen heeft kunt u ons bellen, bij voorkeur op werkdagen tussen 13.30-15.30 uur. U kunt ook inspreken op het antwoordapparaat; u wordt door ons teruggebeld.

Telefoon: 020-5662990