Bij het multidisciplinaire diabetische voetenspreekuur van het Amsterdam UMC Centrum voor Diabetische Voet Complicaties (ACDC) heeft u vilttherapie voorgeschreven gekregen.
Wanneer krijgt u vilttherapie?
Vilt wordt gebruikt als behandelmethode bij diabetische voetwonden om:
- druk te ontlasten;
- kwetsbare plekken te beschermen;
- wrijving op te heffen.
Hoe ziet het vilt eruit?
Het vilt dat wij gebruiken is Cellona Polster van 5 mm dik. Aan de ene zijde van het vilt zit een hypo-allergene plaklaag. Het plakt heel licht en geeft dus geen allergische reactie van de huid.
Hoe wordt het vilt geplakt?
Het vilt wordt op de gezonde huid geplakt, deels om de aanwezige wond. Hierdoor wordt de druk bij staan en lopen opgevangen door het vilt. Op de wond komt dan geen druk waardoor de wond beter en sneller kan genezen. Het vilt mag nooit helemaal rondom een wond aangebracht worden, omdat dan een vochtophoping kan optreden waardoor de wond naar buiten wordt geduwd. Het vilt wordt met Elastomull haft vastgezet. Dit is verband waardoor het vilt op zijn plaats blijft en het niet gaat schuiven in de schoen.
Het verband moet zo dun mogelijk aangebracht worden zodat uw voet nog in de schoen past. Het vilt en het verband moet u dagelijks (laten) vervangen, omdat de werking van vilt na 12 uur al is gehalveerd.
Waar wordt het vilt aangebracht?
Hieronder ziet u waar het vilt bij u is aangebracht
Hoe brengt u het vilt aan?
Vaak krijgt u een voorbeeld (mal) van het vilt mee. Deze kunt u op een nieuw stuk vilt leggen, overtrekken en vervolgens uitknippen. Mocht u geen mal mee hebben gekregen, dan kunt u het gebruikte stuk vilt daarvoor gebruiken.
Voor de werking van het vilt is het belangrijk dat u de randjes van het vilt schuin afknipt. Daarentegen knipt u de rand van het vilt die tegen de wond aan ligt, niet schuin af.
Als het vilt op maat geknipt is, trekt u het beschermlaagje van de onderzijde van het vilt. Hierna kunt u het stuk vilt zo dicht mogelijk tegen de wond aan plakken, maar nog wel op de gesloten huid.
Tenslotte brengt u (eventueel eerst de wondbedekker) de Elastomull haft aan of een eilandpleister.
Let op!
- Het vilt mag nooit op de wond komen.
- Het vilt mag nooit volledig rondom de wond worden geplakt. De vorm zal altijd een hoefijzer of een U-vorm hebben, geen O-vorm.
- Het vilt moet altijd droog blijven.
Heeft u nog vragen?
Polikliniek Revalidatiegeneeskunde A-01
Telefoonnummer: 020 - 566 33 45
E-mail via administratierevalidatie@amsterdamumc.nl (gemiddeld krijgt u binnen 3 werkdagen antwoord).