Volgens uw arts moet u het medicijn dexamethason gaan gebruiken. U krijgt dit medicijn omdat de druk in uw hoofd kan toenemen. De toename van de druk kan komen door de tumor, of doordat vocht zich verzamelt rond de tumor. Dit kan ook klachten geven als hoofdpijn, misselijkheid, sufheid of minder kracht in de armen of benen. Het medicijn dexamethason zorgt ervoor dat dit vocht afneemt, zodat u minder last heeft van druk in uw hersenen.
Hoe gebruikt u dexamethason?
Volg het advies van de arts als u dexamethason gaat gebruiken. Let op de volgende punten:
- Geef het door aan uw arts als u klachten heeft aan uw maag, als u koorts heeft of als u zich ziek voelt.
- Stop nooit plotseling met het slikken van dit medicijn. Als u zomaar stopt met dexamethason, kunt u ernstige klachten krijgen. Overleg altijd met uw arts over aanpassing van de dosis.
- Moet u dexamethason 1 keer per dag gebruiken? Doe dit in de ochtend, bijvoorbeeld bij het ontbijt. Als u dexamethason in de ochtend neemt, heeft u ook minder kans dat u slecht slaapt in de nacht.
Hoe lang werkt dexamethason?
Als u dexamethason heeft geslikt, begint het medicijn na een paar uur te werken. Het medicijn werkt het beste na een paar uur tot een paar dagen.
Welke bijwerkingen kan ik krijgen als ik dexamethason gebruik?
Medicijnen kunnen soms onbedoelde klachten geven. We noemen dat ‘bijwerkingen’. Sommige bijwerkingen komen vaker voor dan andere als u dexamethason gebruikt.
U vindt een overzicht van alle bijwerking van dexamethason op de website: www.apotheek.nl/medicijnen/dexamethason.
Bijwerkingen die veel voorkomen:
- Meer zin in eten en zwaarder worden. Mensen die dexamethason slikken, hebben vaak zin in zoet eten. Het is belangrijk dat u niet veel zwaarder wordt in gewicht. Als u meer weegt, kan dit ervoor zorgen dat u minder goed kunt bewegen.
- De suikerspiegel in uw bloed kan hoger worden. Dan heeft u veel dorst en moet u vaak plassen. Heeft u deze klachten? Bel dan naar de huisarts of naar de afdeling en vraag naar uw arts of verpleegkundig consulent neuro-oncologie. Een eenvoudige bloedtest of vingerprik bij de huisarts laat zien of uw suikerspiegel inderdaad hoger is geworden. Als dit zo is, krijgt u een dieet en/of tabletten. Soms is het nodig dat u elke dag insuline spuit. Vaak verdwijnt de hoge suikerspiegel vanzelf als u stopt met het gebruiken van dexamethason.
- Een bol gezicht krijgen.
- Uw lichaam kan minder goed tegen infecties.
Bijwerkingen die soms voorkomen:
- Hoge bloeddruk;
- Kortademigheid, snel ademen;
- Dikke voeten;
- Maagpijn en/of buikpijn. Als u eerder last van uw maag heeft gehad, kunt u hier weer last van krijgen als u dexamethason gebruikt. Uw arts kan u medicijnen geven om de klachten te voorkomen of te stoppen.
- Slecht slapen. Dit probleem komt vooral voor als u dexamethason later op de avond slikt. Als u problemen met slapen krijgt, neem uw medicijnen dan in de ochtend in.
- Dunne zwakke huid en wonden die langzaam genezen.
- Gespannen, onrustig of angstig zijn. Als het kan, zal uw arts u een lagere dosis dexamethason geven. Helaas kan dit niet altijd. Probeer dan op andere manieren te ontspannen. Doe bijvoorbeeld yogaoefeningen, luister naar muziek, of neem een massage.
Bijwerkingen die soms voorkomen als u een hoge dosis dexamethason gebruikt voor lange tijd:
- Slappe spieren in de bovenbenen. Wandelen is de beste oefening om de kracht in uw benen te oefenen. Als het mogelijk is, is het goed om twee keer per dag een stukje te wandelen. Neem een familielid of een vriend mee.
- Botontkalking. Bij botontkalking wordt er extra veel bot afgebroken en heel weinig nieuw bot aangemaakt.
Contact
Heeft u vragen over dexamethason of heeft u bijwerkingen? Dan kunt u bellen naar de arts die u behandelt.
Polikliniek Neurologie, locatie AMC: (020) 566 2500
Polikliniek Neurologie, locatie VUmc: (020) 444 1160