U heeft met uw behandelend arts besproken dat u een wadatest zult ondergaan. De wadatest is genoemd naar de bedenker ervan (Juhn Wada) en wordt uitgevoerd om te bepalen hoe de geheugenfuncties tussen de linker en rechter hersenhelft verdeeld zijn. Het geheugen bevindt zich in de hersenen in de linker en rechter hippocampus. Als er een operatie plaats moet vinden aan één hippocampus is het van belang te weten of de andere hippocampus voldoende functioneert om geheugenklachten na de operatie te kunnen voorkomen. Hoewel dit in de meeste gevallen zo zal zijn, is het mogelijk dat er aanwijzingen bestaan dat de overblijvende hippocampus onvoldoende functioneert. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit het neuropsychologisch onderzoek of de MRI scan die bij u gemaakt is. In deze gevallen kan er besloten worden tot een wadatest. Vroeger werd de wadatest ook wel uitgevoerd om te beoordelen aan welke kant van de hersenen de taalfuncties zich bevinden, echter deze rol is vrijwel geheel overgenomen door de functionele (f)MRI scan.

De wadatest

Tijdens de wadatest wordt gedurende korte tijd één hersenhelft verdoofd om zo het functioneren van de andere hersenhelft te kunnen beoordelen. Dit gebeurt door via de liesslagader een slangetje (katheter) aan te brengen in de belangrijkste slagader naar het hoofd, aan de te verdoven zijde. Door dit slangetje wordt een slaapmiddel (propofol) ingespoten dat gedurende enkele minuten de hersenenfuncties aan deze zijde tot stilstand brengt. Omdat de positie van deze katheter met röntgen beelden wordt gecontroleerd vindt de test plaats op de angiografiekamer. Om te beoordelen of het slaapmiddel voldoende effect heeft wordt er tijdens de test continu een EEG gemaakt om de hersenactiviteit te beoordelen. Na het inspuiten zal de neuropsycholoog enkele taken met u uitvoeren waarmee uw geheugen op verschillende manieren wordt getest. Deze taken worden de dag voor de wadatest met u geoefend. Afhankelijk van de uitslag van deze taken wordt beoordeeld of er voldoende geheugenfunctie aanwezig is in die hersenhelft waarin het slaapmiddel niet ingespoten is. In enkele gevallen wordt de test dubbelzijdig (na elkaar) uitgevoerd.

De opname

Voor de wadatest wordt u in principe twee dagen (één nacht) opgenomen op de afdeling neurochirurgie of de afdeling kort verblijf van VUmc.

De dag voorafgaand aan de test wordt u opgenomen. U wordt dan gezien door de verpleegkundige van de afdeling, de zaalarts en de neuropsycholoog die de test uit zal voeren. De volgende ochtend krijgt u een licht ontbijt en wordt u door de verpleegkundige voorbereid voor de angiografie. U wordt dan naar de afdeling neurofysiologie gebracht waar de EEG plakkers worden aangebracht. De wadatest wordt vervolgens uitgevoerd in een angiografiekamer. Tijdens het onderzoek ligt u op de tafel van een röntgenapparaat met doorlichting. De radioloog brengt

via de slagader in de lies de katheter in. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Door deze katheter wordt jodiumhoudende contrastvloeistof ingespoten om de bloedvaten in het te onderzoeken gebied zichtbaar te maken. Het inbrengen van de contrastvloeistof kan een warm gevoel geven. Als het slangetje zich op de juiste plek bevindt wordt het slaapmiddel ingespoten. U kunt hierbij merken dat u minder, of niet meer, kunt spreken en dat er krachtverlies optreedt in één lichaamshelft. Gedurende deze periode zal de neuropsycholoog geheugentaken met u

uitvoeren. Na enkele minuten is het slaapmiddel uitgewerkt en zult u merken dat u weer normaal kunt functioneren. Zo nodig kan de test herhaald worden. Er is bij de test een heel kleine kans op het krijgen van een epileptische aanval. Er is altijd een snel werkende neusspray

(Midazolam) hiertegen aanwezig. In sommige gevallen kan een epileptische aanval ervoor zorgen dat de test niet uitgevoerd kan worden. Na het onderzoek wordt de katheter verwijderd. Op de plaats waar u bent geprikt wordt een drukverband aangelegd dat 6 tot 24 uur moet blijven

zitten. Na het onderzoek worden de EEG plakkers verwijderd en wordt u teruggebracht naar uw kamer. Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken. Terug op de afdeling krijgt u over het algemeen zes uur bedrust voorgeschreven. U mag gewoon eten en drinken; voor een snellere

uitscheiding van de contrastvloeistof moet u extra drinken. Hierna kunt u naar huis.

Risico’s

De wadatest is een veilige procedure. Toch zijn er wel enkele mogelijke risico’s aan verbonden.

  • Moderne jodiumhoudende contrastmiddelen zijn veilige middelen, waarbij slechts zelden bijwerkingen worden gezien. Als er tijdens een eerdere contrasttoediening bij u complicaties zijn opgetreden waarvoor behandeling noodzakelijk was, zult u voorafgaand aan het onderzoek medicijnen moeten innemen. U krijgt hiervoor een recept van uw behandelend arts. Kort vóór het onderzoek krijgt u dan nog een medicijn toegediend. Mocht bij het maken van de afspraak bovenstaande niet met u besproken zijn dan moet u contact opnemen met uw behandelend arts.
  • Bij sommige patiënten bestaat er kans op beschadiging van de nieren. Dit komt alleen voor bij patiënten die een verhoogd risico hebben op nierziekten.
  • Er bestaat een kleine kans dat stolsels ontstaan in de bloedvaten naar de hersenen. Dit kan aanleiding geven tot neurologische uitvalsverschijnselen. In de meeste gevallen zijn deze verschijnselen tijdelijk, in een zeldzaam geval kunnen ze permanent zijn.

Aandachtspunten tijdens de opname

  • Er kan een (onderhuidse) nabloeding ontstaan in de lies, bijvoorbeeld als het drukverband in de lies te vroeg verwijderd is of als er bloedverdunners gebruikt worden. In sommige gevallen moet deze nabloeding behandeld worden. Als u na de procedure een zwelling in de lies bemerkt moet u dit bij uw arts melden.
  • Als u bloedverdunners gebruikt moet u dit melden aan de verpleegkundige of de zaalarts. U hoeft deze medicijnen niet te stoppen, maar het is van belang om te bepalen welk drukverband gebruikt wordt. Ook kan de radioloog een zogenaamde seal aanbrengen op de punctieplaats. U mag voor de wadatest geen slaap- of rustgevende middelen gebruiken omdat deze de test kunnen beinvloeden.
  • Uw epilepsie medicatie kunt u gewoon doorgebruiken.

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek is een van de kerntaken van Universitaire Medische Centra zoals VUmc. U zult gedurende de opname mogelijk gevraagd worden deel te nemen aan een wetenschappelijk onderzoek. Hierover zult u steeds eerst uitleg krijgen en om toestemming worden gevraagd. Indien u toestemt, wordt dit vastgelegd met een formulier. Uiteraard mag u deelname aan wetenschappelijk onderzoek weigeren. Dit heeft geen enkel gevolg voor uw behandeling.

Contact en afspraak maken

  • Secretariaat epilepsiechirurgie: Ingrid Moor,telefoon (020) 444 5013, email: epilepsiechirurgie@vumc.nl
  • Verpleegafdeling neurochirurgie, na operatie: (020) 444 2120
  • Polikliniek neurologie locatie VUmc, receptie J, (020) 444 1162
  • Polikliniek voor psychiatrie receptie J, (020) 444 1162
  • Afdeling klinische neurofysiologie/magneto-encefalografiepolikliniek receptie PK -1 Z. (020) 444 0677 of 444 0731.

Amsterdam UMC, locatie VUmc

De Boelelaan 1118

1081 HZ Amsterdam

www.vumc.nl/epilepsiechirurgie