Een contactallergie ontstaat doordat uw immuunsysteem in contact is geweest met een specifieke stof (allergeen). Dit contact verloopt meestal via de huid. Op een bepaald moment wordt deze stof als vreemde indringer van het lichaam gezien, waardoor het immuunsysteem hierop reageert door specifieke afweercellen te maken. Deze reactie wordt opgeslagen in het ‘geheugen’ van het immuunsysteem. Indien deze reactie heeft plaatsgevonden en het lichaam weer in contact komt met dezelfde, specifieke stof, zal er een allergische reactie ontstaan (type 4 reactie). Meestal uit zich dit als eczeem.Het kan soms jaren duren voordat regelmatig contact met een bepaalde stof tot een reactie leidt, ondanks dat u daar continue mee in aanraking bent geweest.

Wat zijn de symptomen?

Het allergeen kan via de huid (of slijmvliezen van ogen, mond, neus, longen en darmen) in contact komen met het immuunsysteem en zal bij volgend contact daar dan ook de allergische reactie geven. De allergische reactie kan zich op verschillende manieren uiten, afhankelijk van de plaats waar het contact optreedt. Meestal betreft het contact met de huid. Dit kan directe aanraking zijn, maar ook via de lucht (damp of deeltjes) plaats hebben. Dit uit zich in een eczeem (jeuk, branderigheid, roodheid, ‘kapotte’ huid). Ook de slijmvliezen, zoals ogen, neus, keel en longen kunnen reageren door contact (meestal via de lucht). Hiervan zijn jeuk, branderigheid, roodheid, tranen, hoesten en benauwdheid veel voorkomende klachten.

Welke behandeling?

Het nauwkeurig mijden van de stof waar u allergisch voor bent of het beschermen hiertegen (met bijvoorbeeld handschoenen) is de belangrijkste stap in de behandeling. De overige behandelingen (o.a. met zalven of crèmes) van het eczeem vindt u in de algemene folder allergisch contacteczeem.

Deze informatie vindt u op www.huidarts.info - patiëntenfolders - algemene folders - allergisch contacteczeem.

Is de contactallergie de enige oorzaak van uw klachten?

Eczeem kan meerdere oorzaken hebben. Dit kan ook bij u het geval zijn. Zo zijn er stoffen of omstandigheden die de huid kunnen irriteren (zoals veel watercontact). Een andere oorzaak kan een erfelijke aanleg zijn (constitutioneel of atopisch eczeem). Zo kan een combinatie van factoren de oorzaak van uw eczeemklachten verklaren.


Zie ook www.huidarts.info – patiëntenfolders - algemene folders - atopisch eczeem en handeczeem