Deze folder geeft u informatie over de confirmatietest voor primair hyperaldosteronisme. Deze test is een vervolg op een eerdere test voor hyperaldosteronisme die bij u gedaan is. Uw behandelend arts heeft in de uitslag van deze test aanleiding gezien om verder onderzoek te doen. Daarom is deze test aangevraagd. U krijgt antwoord op de volgende vragen: Wat houdt deze test in en waarom wordt het gedaan? Welke voorbereidingen zijn nodig en hoe verloopt de test? Hoe lang duurt de test en wanneer krijg ik de uitslag?
Wat is primair hyperaldosteronisme?
De bloeddruk wordt in het lichaam gereguleerd door verschillende mechanismen. Eén daarvan gebeurt via een systeem waarbij het hormoon aldosteron een rol speelt. Aldosteron wordt geproduceerd door de bijnier.
Een verhoogde productie van aldosteron kan veroorzaakt worden door een afwijking in de aansturing van de bijnier of doordat de bijnier uit zichzelf teveel produceert. Wanneer in dit systeem de bijnier zelf de oorzaak is van de te hoge productie spreekt men van primair hyperaldosteronisme.
Aldosteron heeft een belangrijke functie bij het vasthouden van natrium (=zout) in het lichaam. Een teveel aan natrium in het lichaam leidt tot een hoge bloeddruk. Normaal gesproken daalt dan de productie van aldosteron. Daardoor wordt het natrium vervolgens door de nieren uitgescheiden en gaat de bloeddruk omlaag. Een te grote aanmaak van het hormoon aldosteron, ook als het niet nodig is, maakt dat natrium niet goed uitgescheiden kan worden. Daardoor blijft de bloeddruk hoog of stijgt het zelfs.
Wat is de confirmatietest voor hyperaldosteronisme?
Met deze test wordt de hoeveelheid aldosteron in het bloed gemeten na het toedienen van een zoutoplossing via een infuus gedurende 4 uur. Om de aldosteronuitscheiding goed te kunnen interpreteren is het belangrijk te weten dat het kaliumgehalte in het bloed normaal is. In het bloed wordt daarom het kalium en het aldosterongehalte bepaald. Normaal gesproken daalt het aldosteron na een zoutinfuus. Als u primair hyperaldosteronisme hebt, gebeurt dit niet of onvoldoende.
Stap 1. Voorbereiding
- Medicijngebruik
Op de ochtend van uw bezoek aan de functiekamer mag u geen medicijnen innemen, tenzij de arts het anders met u heeft afgesproken. Op de functiekamer wordt uw medicijngebruik van de afgelopen tijd met u doorgenomen.
- Nuchter
Voor de bloedtest is het belangrijk dat u nuchter bent. Dit betekent dat u de avond voor de bloedtest na 24.00 uur niet meer mag eten, drinken of roken. Ook kauwgom is niet toegestaan, aangezien dit de test kan beïnvloeden.
Stap 2. Bezoek aan de functiekamer
- Op de ochtend van het bloedonderzoek meld u zich op de functiekamer Endocrinologie op afdeling G2-118
- Voor deze bloedtest is het belangrijk dat u nuchter bent (zie stap 1 voorbereiding). Dit betekent dat u de avond voor de bloedtest na 24.00 uur niet meer mag eten, drinken of roken. Ook kauwgom is niet toegestaan, aangezien dit de test kan beïnvloeden.
- Na binnenkomst op de functiekamer wordt er een infuus bij u geprikt, waarna er direct een bloedafname wordt gedaan.
- Aansluitend krijgt u gedurende 4 uur 2 liter zoutoplossing.
- Na deze zoutoplossing wordt er wederom bloed afgenomen uit het infuus.
- Na de laatste bloedafname wordt het infuus verwijderd.
Uitslag van het onderzoek
Uw behandelend arts zal de uitslag met u bespreken. U krijgt hiervoor een afspraak enkele weken na het onderzoek.
Waar vindt u de functiekamer Endocrinologie?
De functiekamer endocrinologie en metabolisme bevindt zich op G2-118. U neemt de hoofdingang van het ziekenhuis en loopt rechtdoor naar de G-toren. Hier neemt u de lift naar de 2de etage. Wanneer u uit de lift komt volgt u links het bord ‘Functiekamer Endocrinologie”. Wanneer u uit de lift komt ziet u links kamer 118, de functiekamer Endocrinologie.
Vragen?
Wanneer u vragen heeft kunt u ons bellen, bij voorkeur op werkdagen tussen 13.30-15.30 uur. U kunt ook inspreken op het antwoordapparaat; u wordt door ons teruggebeld.
Telefoon: 020-5662990