In deze folder geven wij u informatie over de zorg rondom een groeistop operatie van het kaakkopje (condylectomie).
Hoelang duurt de operatie en hoelang moet ik in het ziekenhuis blijven na de operatie?
De operatie duurt gemiddeld tussen de 45 en 90 minuten. Het verblijf in het ziekenhuis na de operatie is meestal 1 nacht. Indien u voldoende kan eten en drinken en als de pijn onder controle is, mag u de volgende ochtend na de visite naar huis.
Hoeveel last heb ik na de operatie?
Het operatiegebied zal pijnlijk zijn. De eerste 3 dagen na de operatie zal de zwelling van de wang toenemen, daarna neemt dit af. Soms wordt een drukverband aan de buitenzijde van het gelaat aangebracht voor 48 uur. De tanden en kiezen passen niet goed op elkaar en de mond-opening is wat beperkt. Er kan soms nog wat bloed uit de mond komen, dit is normaal na de operatie.
Wat mag ik eten en drinken na de operatie?
Gedurende 5-6 weken na de operatie wordt een zacht dieet aangehouden, zonder actief te kauwen. De wond rondom het kaakkopje kan zich dan herstellen. Alles wat u met de tong kunt vermalen mag u eten. Vermijd harde dingen zoals broodkorsten en stevig vlees.
Het pijnvrij bewegen van de onderkaak is toegestaan. Het oefenen met mondopenen en -sluiten is, zo lang het niet pijnlijk is, zelfs goed voor het herstel.
Wanneer mag ik weer poetsen?
Direct na de operatie mag het gebit gepoetst worden zoals u altijd doet. Het is belangrijk dat de mond goed schoon blijft. Poets alleen niet hard over het wondje in het slijmvlies aan de operatiezijde.
Wat voor pijnstilling en overige medicatie krijg ik?
Paracetamol in combinatie met een ‘NSAID’ zoals diclofenac of ibuprofen geeft vrijwel altijd adequate pijnstilling. Als u overgevoelig of allergisch bent, wordt de medicatie aangepast. Vijf tot zeven dagen na de operatie kan de pijnstilling worden afgebouwd en gestopt. Soms wordt aanvullend antibiotica voorgeschreven.
Moeten de hechtingen van de wond verwijderd worden?
We maken in de mond gebruik van oplosbare hechtingen, deze hoeven niet verwijderd te worden. Het kan 4-6 weken duren voordat de hechtingen zijn opgelost. Indien sprake is van een benadering van de buitenzijde, worden niet oplosbare hechtingen gebruikt bij het oor en deze worden na 1 week verwijderd tijdens de controle op de polikliniek.
Wat zijn de mogelijke gevolgen en complicaties van de ingreep?
Mogelijke complicaties zijn infectie, bloeding, zwelling, beperkte mondopening en verandering van de beet. In geval van een benadering van de buitenzijde kan een (tijdelijke) zwakte van de aangezichtszenuw in de regio van de wenkbrauw optreden, waardoor deze niet symmetrisch kan bewegen.
Wanneer moet ik weer terugkomen na de operatie?
U krijgt een afspraak op de polikliniek MKA-chirurgie na 1 week.
Wie moet ik bellen als er problemen zijn direct na ontslag?
Na ontslag kunt u voor acute/dringende vragen contact opnemen met de afdeling waar u was opgenomen. Tijdens kantooruren kunt u ook contact opnemen met de de polikliniek MKA- chirurgie, tel +31 20 566 4099. U vraagt dan vervolgens naar de dienstdoende artsassistent van de MKA-chirurgie. Buiten kantoortijden belt u met het algemene nummer van het ziekenhuis, tel +31 20 566 9111 en vraagt u vervolgens naar de dienstdoende arts van de MKA- chirurgie.