U bent allergisch voor clioquinol: Wat nu?
Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor clioquinol. Wanneer u hiermee in aanraking komt kan dat aanleiding geven tot het ontstaan of verergeren van eczeem. Het is dus van groot belang dat u probeert om dit contact zoveel mogelijk te vermijden. Deze folder kan u daarbij behulpzaam zijn. Voor meer informatie over allergisch contacteczeem in het algemeen verwijzen wij u graag naar de informatiefolder “Allergisch contactec¬zeem” van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie. Deze kunt u bij uw dermatoloog aanvragen.
Wat is clioquinol?
Clioquinol (Vioform®, 5-chloor-7-jood-8-chinolinol) is een bederfwerend, ziektekiemen-dodend geneesmiddel. Een andere naam voor clioquinol die vaker gebruikt wordt is vioform.
In welke producten komt clioquinol voor?
Clioquinol wordt gebruikt in zalven en pasta’s voor de behandeling van bacteriële infecties en schimmelinfecties van de huid, oren en slijmvliezen en bij “open benen”. Clioquinol komt alleen voor in door artsen voorgeschreven preparaten. Clioquinol kan ook gebruikt worden in oordruppels en komt ook voor in suspensievorm en tabletvorm voor inname door de mond.
Hoe ziet allergisch contacteczeem door clioquinol er uit?
Allergisch contacteczeem door clioquinol is meestal een jeukende, rode huiduitslag met schilfering. Soms zijn er ook pukkels en blaasjes zichtbaar of kan het eczeem zelfs nattend worden. Het komt vooral voor bij gebruik van een clioquinol-bevattend product in de lichaamsplooien, bijvoorbeeld de bilnaad, liezen en in de oren, maar kan ook voorkomen aan de onderbenen.
Wordt mijn eczeem geheel veroorzaakt door contact met clioquinol?
Het is inderdaad mogelijk dat uw eczeem geheel wordt veroorzaakt door contact met clioquinol. Toch komt het regelmatig voor dat dit eczeem blijft bestaan of alleen maar iets beter wordt wanneer u contact met deze stof goed vermijdt. Dat komt omdat eczeem vaak meerdere oorzaken heeft.
Naast allergie kan irritatie meespelen, bijvoorbeeld door contact met water, zeep, afwasmiddelen en dergelijke, door wrijving of door kou. Daarnaast kan eczeem ontstaan als uiting van een erfelijk bepaalde aanleg tot eczeem en soms tot astma en hooikoorts. Het is dus altijd zinvol om clioquinol zo goed mogelijk te vermijden, maar dat zal dus helaas niet altijd tot volledige genezing van uw huid leiden!
Hoe kunnen allergische reacties voorkomen worden?
Het vermijden van het contact met clioquinol is het belangrijkste. Meld altijd aan uw huisarts en specialist dat u voor deze stof allergisch bent, zodat deze bij het voorschrijven van een medische crème, oordruppels of zalf hiermee rekening kan houden. Ook de apotheek dient op de hoogte te zijn van uw allergie.
Zijn er andere stoffen die ik moet vermijden?
Wanneer u een allergische reactie op clioquinol heeft gehad, kunt u ook reageren op andere zogenaamde gehalogeneerde hydroxychinolines, stoffen die erg lijken op clioquinol.
Voorbeelden hiervan zijn: quinoline, chloorjodoquine, chloorquinaldol, aminodiaquine, aminoquinaldine, chloorquine, oxychinolines, quinaldine en quinaldol.
Hoe weet ik welke producten veilig zijn?
Lees goed op de verpakking of bijsluiter van het medicinale product dat u wilt gaan gebruiken of er clioquinol of andere “gehalogeneerde hydroxychinolines” in aanwezig zijn.