Bij u wordt binnenkort een botbiopsie uit de bekkenkam verricht. Een botbiopsie is een onderzoek voor het verkrijgen van een stukje botweefsel. Dit onderzoek geeft informatie over botactiviteit en botkwaliteit. Ook kan inzicht verkregen worden in de inbouw van calcium en fosfaat in uw bot. Hierdoor kan de onderliggende oorzaak van uw botziekte of verstoring van de calcium- en fosfaathuishouding duidelijk worden.
Voorbereiding
Twee weken vóór de botbiopsie neemt u het medicijn tetracycline in. Tetracycline is een medicijn dat in het bot opgenomen wordt op plaatsen waar nieuw bot wordt gevormd. De tetracycline is goed zichtbaar onder de microscoop zodat de botvorming gemeten kan worden.
- Gedurende twee dagen neemt u verspreid vier capsules per dag in.
- Dan volgt een pauze van tien dagen.
- Daarna neemt u nogmaals gedurende twee dagen verspreid vier capsules per dag in.
Mocht u antistolling of bloedplaatjesremmende medicijnen (bijvoorbeeld ascal of acenocoumarol) gebruiken, dan stopt u in overleg met uw arts een aantal dagen voor het onderzoek met deze medicijnen.
De botbiopsie
Op de dag van de botbiopsie hoeft u niet nuchter te zijn, maar het is verstandig om een licht ontbijt te gebruiken. U wordt gevraagd om op uw rug te liggen. U krijgt een medicijn toegediend om de spieren te ontspannen door middel van een infuus wat bij u ingebracht wordt of door middel van een tablet. U kunt hiervan ook slaperig worden, maar dit is geen narcose. Aan de voorzijde bij de bekkenkam (heup) krijgt u twee injecties voor de plaatselijke verdoving. Hierna wordt een kleine snede gemaakt in de huid van ongeveer 1 tot 2 cm lengte. Met een boor wordt een stukje bot verwijderd. Daarna wordt de huid gesloten met twee hechtingen en wordt een verband aangelegd op uw heup. U blijft ongeveer twee uur op de zijde van de botbiopsie liggen. Dit is om blauwe plekken te voorkomen. Hierna loopt u een klein stukje om te kijken of alles goed gaat. Daarna kunt u naar huis. Na de behandeling heeft u een wond aan uw heup en bent u mogelijk nog slaperig. U kunt niet autorijden of fietsen. Ook wanneer u met het openbaar vervoer komt of met een taxi, is het aan te bevelen u te laten begeleiden.
Nazorg
Op de dag van de botbiopsie en de dag erna, raden wij u aan niet te veel te lopen. Veel bewegen is niet goed voor de wond. Na het uitwerken van de lokale verdoving is het mogelijk dat u een pijnlijk en “doof” gevoel ervaart op de plek van de biopsie. Hiervoor kunt u paracetamol tabletten gebruiken (maximaal 8 tabletten per dag). Na twee dagen kunt u het verband vervangen door een pleister. Ook mag de wond de eerste dagen niet nat worden. Na twee dagen kunt u weer kort douchen.
De hechtingen kunnen door uw huisarts verwijderd worden na zeven dagen. Hierna kunt ook weer een bad nemen of gaan zwemmen. Als u na de botbiopsie thuis veel pijnklachten ervaart of de wond gaat nabloeden, neem dan altijd contact op met het ziekenhuis, ook buiten kantoortijden. De verwerking van de botbiopsie duurt ongeveer 2 maanden. U krijgt de uitslag van uw behandelend arts.
Nog even dit…
Wij doen er alles aan om uw bezoek aan de polikliniek zo prettig mogelijk te laten verlopen. Mocht het onverhoopt voorkomen dat u niet geheel tevreden bent over uw behandeling, dan kunt u dit het beste direct bespreken met de betrokken personen. Ook kunt u dit bespreken met het hoofd van de afdeling. Komt u er na dit overleg niet uit, dan kunt u advies vragen bij afdeling Patientenservice Zorgsupport: T (020) 566 3355.
Contactgegevens Interne geneeskunde, Amsterdam UMC
Indien u reeds Mijn Dossier geactiveerd heeft, kunt u daarin veilig een digitaal berichten sturen. Ga naar 'Berichten' en kies voor de optie 'Bericht aan polikliniek of afdeling'.
Telefoon 020 - 566 26 49 (polikliniek Interne geneeskunde)
Bij SPOED buiten kantoortijden na het verrichten van een botbiopsie bellen met
Telefoon: 020 – 566 91 11 (vragen naar dienstdoende interne geneeskunde)